piątek, 26 czerwca 2015

Pierogi z kurkumą - Pelmeny with turmeric











Często do ciasta pierogowego dosypuję jakiś dodatek aby podkręcić smak dania. W tej odsłonie w roli głównej, zdrowa kurkuma. Dodatkowo pierogi kuszą delikatną barwą. Tym razem farsz w mich pierogach jest  mięsny. To z serii tych: zerknij co masz w lodówce. Tak się złożyło, że u mnie było dość sporo dobrych wędlin (szynka i kawałek kiełbasy) i z tego zrobiłam farsz. W takim farszu wędliny muszą być dobrej jakości i świeże. Dodałam do tego kapustę pekińską i przyprawy, co świetnie się skomponowało.


Pierogi z kurkumą

Składniki na ciasto:
  • 300 g mąki
  • około 220-240 ml wrzącej wody
  • łyżka masła
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 łyżeczki kurkumy

Jak zrobić ciasto?

- do gorącej wody dodaj masło, aż się rozpuści
- do mąki dodaj sól, kurkumę i wlewaj wodę 
- wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne (wyrabiam robotem)
- odstaw ciasto na około 20 min. aby odpoczęło


Składniki na farsz:
  • duża szklanka drobno pokrojonych wędlin dobrej jakości
  • duża szklanka drobno posiekanej kapusty pekińskiej
  • cebula 
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka kurkumy
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • łyżeczka majeranku
  • łyżka sosu sojowego
  • kilka gałązek kolendry
  • sól himalajska i pieprz do smaku
  • łyżka oleju do smażenia
  • 1 jajko
Jak zrobić farsz?

- najpierw drobno pokrojona wędlinę przysmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu
- mieszaj i w trakcie dodawaj przyprawy 
- następnie dodaj posiekaną kapustę pekińską, smaż wolnym ogniu i mieszaj około 3-5 min.
- na koniec dodaj kolendrę i jako wymieszaj


Jak zrobić pierogi?

- rozwałkuj bardzo cienko ciasto
- wykrawaj krążki
- nakładaj łyżeczką farsz i zlep brzegi
- pierogi wkładaj do gotującej i osolonej wody
- kiedy wypłyną na wierzch, na bardzo wolnym ogniu pogotuj je około 3-4 min.
- na patelnię dodaj 1-2 łyżki oliwy i listki szałwii, podgrzej 1-2 min. dodaj pierogi i wyłóż na talerz
- podawaj z zieloną sałatą z sosem winegret


Moja rada:
- ja ze względu na czas, pierogi sklejam plastikową wykrawaczką do pierogów
- ciasto wyrabiam robotem
 



Z małym pomocnikiem wszystko "idzie" w mig























17 komentarzy:

  1. Uwielbiam pierogi wszelkiej maści więc i te pewnie bym pochłonęła niczym odkurzacz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjny przepis, nie znałam takiej wersji pierożkowej:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie Ci wyszły, muszą być pyyyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zrobię, zjem i odetchnę;). Extra szał!

    OdpowiedzUsuń
  5. wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Przepiękny słoneczny kolor dzięki tej kurkumie. Pomysł genialny!

    OdpowiedzUsuń
  7. Niezbyt często robię pierogi ale tak patrzę, no i kusi by spróbować :))

    OdpowiedzUsuń
  8. te pierożki muszą być pyszne!!
    ta smażona szałwia to jak wisienka na torcie, pycha!!

    OdpowiedzUsuń
  9. ...i znów Ava u Ciebie bardzo smakowicie....pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale wysyp pierogów, wow! Przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Musze wyśmienicie smakować! :]

    OdpowiedzUsuń
  12. Tak awangardowego przepisu na pierogi to jeszcze nie spotkałam, w dodatku brzmi smacznie i oczywiście tak też wyglądają te pierożki, co na pewno jest zasługą kurkumy. Pekińska do farszu, to też nowość i w ogóle przepis fantastyczny. Aż sobie dodam na foodera :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takich jeszcze nie jadłam. Wyglądają bardzo smakowicie.
    Moc pozdrowień.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)