Często do ciasta pierogowego dosypuję jakiś dodatek aby podkręcić smak dania. W tej odsłonie w roli głównej, zdrowa kurkuma. Dodatkowo pierogi kuszą delikatną barwą. Tym razem farsz w mich pierogach jest mięsny. To z serii tych: zerknij co masz w lodówce. Tak się złożyło, że u mnie było dość sporo dobrych wędlin (szynka i kawałek kiełbasy) i z tego zrobiłam farsz. W takim farszu wędliny muszą być dobrej jakości i świeże. Dodałam do tego kapustę pekińską i przyprawy, co świetnie się skomponowało.
Pierogi z kurkumą
Składniki na ciasto:
- 300 g mąki
- około 220-240 ml wrzącej wody
- łyżka masła
- 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 łyżeczki kurkumy
Jak zrobić ciasto?
- do gorącej wody dodaj masło, aż się rozpuści
- do mąki dodaj sól, kurkumę i wlewaj wodę
- wyrabiaj aż ciasto będzie elastyczne (wyrabiam robotem)
- odstaw ciasto na około 20 min. aby odpoczęło
Składniki na farsz:
- duża szklanka drobno pokrojonych wędlin dobrej jakości
- duża szklanka drobno posiekanej kapusty pekińskiej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- łyżeczka kurkumy
- łyżeczka słodkiej papryki
- łyżeczka majeranku
- łyżka sosu sojowego
- kilka gałązek kolendry
- sól himalajska i pieprz do smaku
- łyżka oleju do smażenia
- 1 jajko
Jak zrobić farsz?
- najpierw drobno pokrojona wędlinę przysmaż na patelni z dodatkiem tłuszczu
- mieszaj i w trakcie dodawaj przyprawy
- następnie dodaj posiekaną kapustę pekińską, smaż wolnym ogniu i mieszaj około 3-5 min.
- na koniec dodaj kolendrę i jako wymieszaj
Jak zrobić pierogi?
- rozwałkuj bardzo cienko ciasto
- wykrawaj krążki
- nakładaj łyżeczką farsz i zlep brzegi
- pierogi wkładaj do gotującej i osolonej wody
- kiedy wypłyną na wierzch, na bardzo wolnym ogniu pogotuj je około 3-4 min.
- na patelnię dodaj 1-2 łyżki oliwy i listki szałwii, podgrzej 1-2 min. dodaj pierogi i wyłóż na talerz
- podawaj z zieloną sałatą z sosem winegret
Moja rada:
- ja ze względu na czas, pierogi sklejam plastikową wykrawaczką do pierogów
- ciasto wyrabiam robotem
- mieszaj i w trakcie dodawaj przyprawy
- następnie dodaj posiekaną kapustę pekińską, smaż wolnym ogniu i mieszaj około 3-5 min.
- na koniec dodaj kolendrę i jako wymieszaj
Jak zrobić pierogi?
- rozwałkuj bardzo cienko ciasto
- wykrawaj krążki
- nakładaj łyżeczką farsz i zlep brzegi
- pierogi wkładaj do gotującej i osolonej wody
- kiedy wypłyną na wierzch, na bardzo wolnym ogniu pogotuj je około 3-4 min.
- na patelnię dodaj 1-2 łyżki oliwy i listki szałwii, podgrzej 1-2 min. dodaj pierogi i wyłóż na talerz
- podawaj z zieloną sałatą z sosem winegret
Moja rada:
- ja ze względu na czas, pierogi sklejam plastikową wykrawaczką do pierogów
- ciasto wyrabiam robotem
Z małym pomocnikiem wszystko "idzie" w mig
Uwielbiam pierogi wszelkiej maści więc i te pewnie bym pochłonęła niczym odkurzacz :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny przepis, nie znałam takiej wersji pierożkowej:)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci wyszły, muszą być pyyyszne:)
OdpowiedzUsuńZrobię, zjem i odetchnę;). Extra szał!
OdpowiedzUsuńKusząco wyglądają:)
OdpowiedzUsuńcudownego weekendu:)
wyglądają bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny słoneczny kolor dzięki tej kurkumie. Pomysł genialny!
OdpowiedzUsuńNiezbyt często robię pierogi ale tak patrzę, no i kusi by spróbować :))
OdpowiedzUsuńte pierożki muszą być pyszne!!
OdpowiedzUsuńta smażona szałwia to jak wisienka na torcie, pycha!!
Mniam, pysznie wyglądają! :)
OdpowiedzUsuń...i znów Ava u Ciebie bardzo smakowicie....pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńAle wysyp pierogów, wow! Przepyszne :)
OdpowiedzUsuńMusze wyśmienicie smakować! :]
OdpowiedzUsuńTak awangardowego przepisu na pierogi to jeszcze nie spotkałam, w dodatku brzmi smacznie i oczywiście tak też wyglądają te pierożki, co na pewno jest zasługą kurkumy. Pekińska do farszu, to też nowość i w ogóle przepis fantastyczny. Aż sobie dodam na foodera :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam pierogów :)
OdpowiedzUsuńTakich jeszcze nie jadłam. Wyglądają bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńMoc pozdrowień.