piątek, 6 marca 2015

Urodzinowy tort dla mojego taty - Dad's birthday cake









Mój tato w tym roku w lutym obchodził urodziny, które w przesądach ludowych są jedną z najtrudniejszych rocznic i których większość solenizantów się obawia. Obawiał się tej rocznicy urodzin nawet sam Czesław Miłosz, który twierdził, że najważniejsze to przeżyć dwie kosy (czyli 77 lat), a potem to już spokojnie można czekać na nieskończoność czyli 88. Mój ojciec to bardzo aktywny emeryt - pszczelarz i jak na swój wiek jest bardzo sprawny. Mimo to widzę, że z lekkim niepokojem przeżywa tę rocznicę i pewnie by wolał aby kolejna przyszła jak najprędzej. 
W tym roku wymyśliłam tort dość pracochłonny ale wart zachodu, bo jest naprawdę pyszny.
W końcu to 77 urodziny mojego taty.



***


Czekoladowo - bezowy tort


Składniki na spód:
  • 100 g masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki cukru nierafinowanego
  • łyżka cukru waniliowego (własnej roboty)
  • 2 jajka
  • 70 g mąki pszennej
  • dodatkowo 1/2 słoika konfitury morelowej do posmarowania spodu

Jak zrobić ciasto?

- rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej
- utrzyj jajka z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę
- dodaj do masy roztopioną czekoladę a następnie lekko mieszając dodawaj mąkę
- do wyłożonej pergaminem formy wlej ciasto i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 min.
- kiedy ciasto lekko przestygnie odwróć i zdejmij pergamin
- kiedy ciasto ostygnie odwróć je ponownie posmaruj konfiturą morelową i wyłóż na górę część masy śmietankowej
- następnie połóż bezę orzechową i masę śmietankową, powtórz czynność jeszcze raz
- górną warstwę bazy delikatnie polej roztopioną czekoladą z odrobiną śmietanki i łyżką oleju


Orzechowa beza

Składniki:
  • 6 białek
  • 200 g cukru
  • szklanka orzechów włoskich
  • łyżka cukru waniliowego (własnej roboty)
  • łyżka brandy lub octu winnego
  • szczypta soli
Jak zrobić bezę?

- do białek dodaj szczyptę soli i ubij na sztywną pianę
- dodawaj cukier i ubijaj aż masa będzie lśniąca
- połowę orzechów drobno posiekaj a drugą połowę zmiel w młynku
- dodaj orzechy do bezy i delikatnie wymieszaj
- pod koniec dodaj brandy
- wyłóż masę na dwa blaty wyłożone pergaminem o średnicy około 24 cm
- włóż do nagrzanego do 120 stopni piekarnika i piecz 10 - 15 min.
- zmniejsz temperaturę do 90 stopni i piecz jeszcze około 35 min.
- kiedy beza lekko przestygnie odwróć i zdejmij papier


Masa śmietankowa:

Składniki:
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • opakowanie serka ricotta
  • sok z jednej pomarańczy
  • 2 łyżeczki żelatyny

Jak zrobić masę?

-  wymieszaj sok z pomarańczy z żelatyną i delikatnie podgrzewaj aż żelatyna się rozpuści
- ubij śmietankę na sztywno i delikatnie mieszając dodaj porcjami serek ricotta, wymieszaj
- dodaj rozpuszczoną żelatynę, wymieszaj
- przełóż masą śmietankową poszczególne warstwy tortu


Moja rada: 

- bezę upiecz najlepiej dzień wcześniej
- jeśli tort będzie tylko dla dorosłych to możesz czekoladowy spód delikatnie nasączyć brandy lub likierem czekoladowym






















A to książka, którą kupiłam w prezencie. Pewnie słyszeliście o dziarskim dziadku, pełnym wigoru, zdrowia i optymizmu.




Z moim tatą - zrobione "pod światło" więc trochę prześwietlone




22 komentarze:

  1. Sto lat dla Taty! Świetnie wygląda i tak trzymać! A tort jak zwykle obłędny aż ślinka leci:-) Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  2. Umiesz każdemu na swoje święto dogodzić. Tacie Twojemu życzę dużo zdrowia i uśmiechu:)

    OdpowiedzUsuń
  3. A beautiful cake for a great father. A great father, a great daughter.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Thank you Josep for a nice comment. You was not a long time, all the best :)

      Usuń
  4. Tata świetnie wygląda, jak na ten wiek. Wiesz, że jesteście do siebie podobni?

    OdpowiedzUsuń
  5. Sto lat dla taty. Patrząc na zdjęcie to za nic nie dałabym mu 77 a z 10 lat mniej. Prezent świetny! A tort wygląda ślicznie i smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki tort to pycha , lubię bezowe,
    ale sama nie dam rady zrobić :-)
    Wszystkiego najlepszego dla Taty !

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkiego dobrego dla Twojego taty :) A tort przepiękny :)

    OdpowiedzUsuń
  8. piękny torcik :)
    Wszystkiego najlepszego dla taty! :)
    Prezent idealny, sama chcę taki podarować babci

    OdpowiedzUsuń
  9. Powiem szczerze, że nie czytałam dokładnie przepisu bo to dla mnie wyższa szkoła jazdy. W życiu nie upiekłam ani jednego torta, tym bardziej większe moje uznanie dla Ciebie.
    Dzisiaj w pracy pewien starszy pan, przyszedł u mnie załatwić. Wywiązała się między nami krótka rozmowa, w sumie to on miał potrzebę poopowiadania o sobie ( z grzeczności nie przerywała)i własnie w tej rozmowie padło zdanie " a wie pani, że ja już przeżyłem dwie kosy" hmm..... pomyślałam o co chodzi? . I on mi właśnie powiedział o tych siódemkach :-)))

    OdpowiedzUsuń
  10. Niecodzienna okazja. Wszystkiego najlepszego dla Twojego Taty. Tort piękny, z takim przesłaniem. Wyobrażam sobie jak musiał smakować. A zrobiony przez Ciebie pewnie był najlepszym prezentem dla takiego Jubilata :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkiego najlepszego dla taty! życzę nieskończoności i więcej :D a tort wygląda przepysznie! jak nie jestem łasuchem to ślinka mi cieknie na jego widok! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  12. Tort to wyższa szkóla jazdy . Nie dla mnie . Nie mam zacięcia ciastowego ;)
    Ale Tacie wszystkiego dobrego :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wszystkiego najlepszego dla Twojego taty.
    Tort przepiękny i widać, że bardzo smaczny.
    Moc uścisków!

    OdpowiedzUsuń
  14. Zdrówka i optymizmu tacie, a o tym dziarskim dziadku słyszałam, super !
    Tort pychota, skorzystam z przepisu, pap

    OdpowiedzUsuń
  15. Jesteś bardzo podobna do taty:)) Wszystkiego najlepszego !00 lat !!!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dziękuję wam kochani za piękne życzenia dla mojego taty.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)