czwartek, 19 marca 2015

Kremówka z niebieskim w tle - Cream cake










Jest to jeden z wielu przepisów na ciasto zwane kremówką. Muszę dodać, że chyba ulubiony przepis zwłaszcza tych, którzy są częstowani. Od typowej kremówki różni się tym, że na dole jest cienka warstwa ciasta biszkoptowego i tym samym nie ma problemów z konsumowaniem. Jest to również jeden z najprostszych przepisów, bowiem górę stanowi gotowe, francuskie ciasto. Wystarczy się więc tylko postarać aby krem był puszysty, delikatny, z posmakiem wanilii i ciasto będzie rewelacyjne.


Kremówka (forma: 30 cm x 24 cm)

Składniki na spód ciasta:

·         3 jajka
·         3 łyżki cukru
·         3 łyżki mąki
·         łyżka oleju
·         łyżeczka proszku do pieczenia

Jak zrobić ciasto?

- ubij białka na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj cukier, a następnie żółtka i olej
- dodawaj do masy porcjami mąkę i proszek, delikatnie wymieszaj
- wylej ciasto na wyłożoną pergaminem blaszkę i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na około 15 min.
- kiedy ciasto lekko przestygnie obkrój brzegi i zdejmij papier


Ciasto na górę kremówki

Składniki:

·         1 opakowanie ciasta francuskiego
·         łyżka mleka i łyżka jogurtu do posmarowania ciasta

Jak to zrobić?
- delikatnie rozwałkuj ciasto i wytnij prostokąt wielkości blaszki (biszkoptu)
- wyłóż ciasto na pergamin, posmaruj rozmąconym jogurtem z mlekiem i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 10 – 15 min.
- kiedy ciasto lekko przestygnie odwróć je i zdejmij papier


Masa budyniowa

Składniki:
·         2 opakowania waniliowego budyniu
·         650 ml mleka
·         200 g masła
·         ¾ szklanki cukru
·         2 łyżki esencji waniliowej
·         otarta skórka z jednej cytryny
·         sok z jednej cytryny

Jak zrobić krem?

- ugotuj 2 budynie z podaną proporcją mleka dodając 2 – 3 łyżki cukru
- pozostaw budyń do wystygnięcia
- utrzyj masło z pozostałą ilością cukru na puszystą masę, pod koniec ucierania dodaj wanilię, skórkę i sok z cytryny
- dalej energicznie ucierając dodawaj porcjami wystudzony budyń
- ucieraj aż masa będzie puszysta
- wyłóż masę na biszkopt, równo rozsmaruj, na górze delikatnie połóż upieczone ciasto francuskie
- włóż ciasto do lodówki na przynajmniej godzinę
- przed podaniem delikatnie posyp cukrem pudrem


Moja rada:

- aby na ugotowanym budyniu nie powstał twardy kożuch nakryj go folią spożywczą

- przed podaniem wyjmij ciasto z lodówki przynajmniej na pół godziny, masa budyniowa jest wtedy delikatniejsza 
- kawałki ciasta francuskiego, które ci zostaną możesz zamrozić lub zrobić z nich małe rogaliki
















***


Im bliżej wiosny tym u mnie bardziej niebiesko. Jako młoda dziewczyna uwielbiałam ten kolor i tak mi zostało do dziś. Choć muszę przyznać, że niebieski robi się u mnie coraz bardziej wyblakły i w kolorystyce bardziej zbliża się do szarości, którą też kocham. Mam ten komfort, że nie zawsze do pracy muszę zakładać szpilki. Jednak nie mam takiej pracy gdzie w dużej, lekkiej jak piórko torbie niosę duży bukiet kwiatów (nie pozuję przecież do zdjęć jak na blogach modowych:) ) Moja codzienność to obładowana jak słoń torba, z ciężkimi książkami i laptopem. Cóż taka praca, jednak ją lubię, choć ostatnio coraz bardziej "nie rozumiem" wszechobecnej na każdym kroku biurokracji i bezsensownych zarządzeń, które w ludziach tłumią zapał i wenę.
Coraz częściej powtarzam: ciężki ten chleb w tym kraju nad Wisłą, który demograficznie ginie, tonie w korupcji, układach... A z taką nadzieją patrzyliśmy w przyszłość po obaleniu komunizmu. Miało być inaczej, przynajmniej dla naszych dzieci. Toniemy w długach, bez perspektyw na godne życie i emeryturę. Z natury nie jestem pesymistką ale analiza wskaźników ekonomicznych, danych demograficznych dostarcza smutnych, a wręcz druzgoczących wniosków dla przyszłości Polski.

























Uwielbiam Edytę Geppert. Jej głos, styl śpiewania i większość piosenek. "Szukaj mnie" doskonale wpisała się w kultowy polski film. Tak samo jak i druga z piosenek w wykonaniu Urszuli.








Lubicie kremówki i niebieski? A może kultowy film "Galimatias"?


15 komentarzy:

  1. Też uwielbiam niebieskości :) Twój płaszczyk bardzo mi się podoba :)

    PS. Kremówka przepysznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kremówki uwielbiam. Ale nie robiłam. Świetny przepis podałaś i łatwe do zrobienia.
    Bardzo ładnie Ci w niebieskim kolorze. Płaszcz więc dobrany idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje Krysiu, a ten płaszcz to dla mnie taki płaszcz - kurtka (jest dość krótki) :) buziaki dla ciebie :)

      Usuń
  3. Nigdy nie jadłam domowych kremówek, muszą być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubie kremówki, na sam widok ślinka cieknie, lubię niebieski, ostatnio dużo go w mojej szafie.
    To co piszesz napawa pesymizmem, idzie z złym kierunku a miało być tak pięknie...
    ...a Ty Ava pięknie wyglądasz...słonko świeci /dzisiaj było zaćmienie o godz. 11/, ptaszki śpiewają...wiosna...i tego się trzymam...buziaki...

    OdpowiedzUsuń
  5. Notuje przepis , wyglda apetycznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam i kremówki i niebieski:)
    pięknego, wiosennego weekendu!!!

    OdpowiedzUsuń
  7. Kremówki smaczne,niebieski uwielbiam tak samo jak Ty .Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Idealnie wygląda ta kremówka :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Że też nie jem słodyczy :(

    OdpowiedzUsuń
  10. Delicious and i love your look! Kisses.
    http://www.solaanteelespejo.blogspot.com.es/

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo lubię ciasta z kremem,wygląda mega apetycznie:)) A Ty,jak zawsze piękna,pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale pychotka! :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo mnie zaciekawił ten dodatek cytrynu do masy budyniowej, muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)