wtorek, 26 lutego 2013

Sałata rzymska - marynowana








       Sałata rzymska ma  podłużny kształt liści i często bywa nazywana sałatą długolistną. To najstarsza z używanych przez człowieka sałat, bowiem znana była już w starożytnym Egipcie, Grecji oraz Rzymie. Była to prawdopodobnie pierwsza sałata, jaką sprowadziła do Polski królowa Bona w pierwszej połowie XVIw.
     Przymiotnik rzymska może być  mylący, bowiem nie ma nic wspólnego z Juliuszem Cezarem lecz z meksykański. restauratorem Cezarem Cardinim, który był najprawdopodobniej prekursorem jej przyrządzenia i to przez przypadek. Musiał nakarmić  niespodziewanych gości i … wyszło pysznie. Tak pysznie, że w 1930 roku międzynarodowe stowarzyszenie szefów kuchni uznało przepis za najlepszą rzecz, jaka powstała w Ameryce od pięćdziesięciu lat.
     Dobrze, że trochę zapomniana sałata rzymska zyskuje na popularności bowiem ma w swoim składzie wiele cennych właściwości, do których należą przede wszystkim witaminy: B1, B2,PP,C  oraz minerały: wapń, fosfor, żelazo. Sałata  jest lekkostrawna i pyszna - przyrządzona na różne sposoby! Nadaje się do smażenia, blanszowania i na surowo...


Rzymska sałata marynowana

Składniki na marynatę:

  • sok z pomarańczy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka liści kolendry
  • 1 ząbek czosnku
  • łyżeczka miodu
  • sól, pieprz



wszystkie składniki marynaty łączymy


sałatę blanszujemy w lekko osolonej wodzie, 1-2 min.
odcedzamy, studzimy
dzielimy lub kroimy na cząstki (zależy to od wielkości sałaty), zalewamy marynatą, wstawiamy do lodówki przynajmniej na pół godziny, posypujemy koperkiem, dodatkowo posypałam górę łyżką kaparów



Tak przyrządzona sałata jest pyszna do wszelkiego rodzaju mięs, zarówno na obiad jak i na kolację.






15 komentarzy:

  1. Ciekawe, czy by mi smakowało :) Ale wygląda fajnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zielono mi...;) wygląda apetycznie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Już jestem głodne. Uwielbiam sałatki z dressiniem. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja akurat dzisiaj mieso bede robic, pozwolisz, ze pozycze przepis?

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie Ty pyszności wyczarowujesz, jestem pod mega wrażeniem :)

    Zapraszam na mojego bloga, można wygrac książkę JAK SIĘ NIE UBIERAĆ :)
    http://biigciityliife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetny przepis tak jeszcze nie robiłam sałaty a muszę trochę schudnąć ♥

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszystkie składniki sałatki lubię, więc myślę, ze sałatka by mi smakowała. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Delicious, ahhhhhhhhhhhhhhhh
    XXXXXXXXXXXXXXXXXXXX

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe jak smakuje ;] zapraszam

    OdpowiedzUsuń
  10. Niam niam !uwielbiam sałatę w każdej postaci :)Już nie mogę się doczekać kiedy posadzę sobie na mojej mini-grządce ,swoja własną sałatę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. nigdy tak nie robiłam, bardzo interesujący przepis :D pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)