Sierpniowy post kończę bardzo ważnym wydarzeniem, które miało miejsce w naszej dużej rodzinie. Najmłodszy Wojtuś, 2 sierpnia skończył roczek. Jak to zawsze u nas bywa jeden mały tort w dniu urodzin, a drugi duży w uroczystość, która ma miejsce w kościele a potem jest przyjęcie dla rodziny i znajomych.
W tym roku drugiego sierpnia przypadło w niedzielę i był to dzień szczególny dla nas wszystkich, bowiem był to drugi dzień wesela mojej córki. Ci z was, którzy śledzą posty na Facebooku wiedzą o tym ważnym dla mnie wydarzeniu. Mogę więc stwierdzić, że sierpień w tym roku był niezwykły i obfitował w moc wrażeń i szczególnych uroczystości.
Na uroczysty roczek Wojtusia, który miał miejsce 9 sierpnia przygotowałam tort dla wszystkich gości. Jak na chłopczyka przystało w tonacji biało - niebieskiej i oczywiście z akcentem motoryzacyjnym.
Delikatny w smaku, łatwy do zrobienia, tylko masa cukrowa wymagała trochę wprawy.
Tort śmietankowo - budyniowy (wymiary 35x35 cm)
Składniki na biszkopt
- 9 jajek
- 8 łyżek cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego własnej roboty
- 8 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 płaska łyżka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak zrobić biszkopt?
- ubij jajka z cukrem na puszystą masę
- dodaj olej i delikatnie wymieszaj
- przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i dodawaj do ciasta delikatnie mieszając
- kwadratową formę wyłóż pergaminem, wlej ciasto i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 20 min.
- kiedy ciasto przestygnie, obkrój brzegi, zdejmij papier i przekrój na trzy części
Masa śmietankowa
Składniki:
- 250 ml śmietanki 30 - 36%
- 1/2 puszki mleka słodzonego
- 1 szklanka borówek amerykańskich
- 3 łyżeczki żelatyny
- 50 ml soku jabłkowego
Jak zrobić masę?
- ubij śmietankę na puszystą masę, pod koniec delikatnie mieszając dodaj zagęszczone mleko w puszce
- do soku jabłkowego dodaj żelatynę, delikatnie podgrzej aż się rozpuści (powinna być letnia), dodaj do masy śmietankowej, na koniec dodaj borówki, wymieszaj
Masa budyniowa
Składniki:
- 1 budyń śmietankowy
- 1 szklanka mleka
- 1/2 puszki masy krówkowej w puszce
- 1/2 kostki masła
- 2 łyżki cukru pudru
Jak zrobić masę?
- ugotuj budyń i dodaj o 1/2 mniej mleka jak na opakowaniu
- utrzyj masło z cukrem pudem na puszystą masę
- pod koniec ucieranie dodawaj na przemian masę krówkową i wystudzony budyń
- ucieraj aż wszystko nabierze lekkiej konsystencji
* dodatkowo: słoik wiśniowej frużeliny (miałam z własnej spiżarni), 1 blaszka ciasta biszkoptowego na wycięcie jedynki z ciasta, masa cukrowa (przepis znajdziesz pod linkiem:http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/02/tort-na-urodziny-mojego-taty.html) i ozdoby wg inwencji twórczej
Jak zrobić tort?
- warstwy biszkoptu smaruj wiśniową frużeliną
- pierwszą warstwą jest masa budyniowa
- kolejne dwie warstwy to masa śmietankowa
- po przełożeniu włóż tort do lodówki przynajmniej na 15-20 min.
- aby ozdobić tort masą cukrową musisz go delikatnie posmarować krem maślanym
Krem maślany
Składniki:
- 1/2 kostki masła
- sok z jednej limonki
- 2 - 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka esencji waniliowej
Jak zrobić krem?
- ucieraj masło z cukrem pudrem na puszystą masę