Pewnie tak jak ja, większość z was nie ma czasu. Warto jednak nawet w natłoku pracy przygotować coś zdrowego. Przecież powszechnie wiadomo, że fast foodom mówimy nie!
Taką sałatkę można zabrać do pracy lub zostawić w lodówce dla kogoś kogo się kocha. Zachęcam jednak aby wszystko przygotować, zamarynować warzywa i przed samym podaniem połączyć je z kapustą pekińską. Unikniemy wtedy sałatki papki, a zyskamy chrupiącą, orzeźwiająca bombę witaminową. Przy tej sałatce nie ma dużo sprzątania. Ja jednak zostawiłam kuchnię w błogim, lekkim artystycznym nieładzie, bo nie mogłam spóźnić się do pracy.
Częstuję więc was porcją wirtualnego zdrowia z przesłaniem aby zrobić sałatkę w realu.
Sałatka z marynowanymi warzywami i czarnuszką
Składniki:
- 2 szklanki pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
- 1/2 długiego ogórka zielonego
- około 5-6 cm białej rzepy
- 1-2 łyżki kokosowej galaretki w syropie (do kupienia w sklepie ze zdrową żywnością)
- łyżeczka ziaren czarnuszki
- Sos: 2 łyżki octu jabłkowego, łyżka oliwy, łyżeczka musztardy, sól i pieprz do smaku
Jak zrobić sałatkę?
- ogórek potnij gilotyną do warzyw na długie cienkie plastry
- obraną rzepę również potnij na cienkie plastry gilotyną do warzyw
- do warzyw dodaj składniki sosu oraz czarnuszkę i wymieszaj
- marynuj warzywa przynajmniej przez 15 min.
- przed podaniem do kapusty pekińskiej dodaj kokosową galaretkę i marynowane warzywa, wymieszaj
*sałatka może stanowić samodzielne danie ale również być dodatkiem do mięs, ryb czy innych dań, jest pyszna
Kiedy nie zdążę uprzątnąć kuchni nazywam to artystycznym nieładem, zawsze to miłe określenie rzeczywistości
Lubicie pieczone jabłka? Ale takie prosto spod drzewa. Robaczki też je lubią dlatego trzeba je obrać.
Tych wypolerowanych z półek sklepowych nawet się nie tkną, a człowiek tak się nimi zachwyca i coraz częściej po nie sięga.
Taka sałatka ma wiele zalet. Smaczna, domowa i można zabrać ze sobą. Pysznie :)
OdpowiedzUsuńKażdy post ma więcej smacznych przepisów kulinarnych, a zdjęcia z was gdzie wyglądać piękniej.
OdpowiedzUsuńAle ciekawa propozycja tej sałatki, bardzo mnie ciekawi smak.
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa sałatka :)
OdpowiedzUsuńSame pyszności!!!
OdpowiedzUsuńuściski
Świetny przepis, no i wygląda baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńMniam, nie dosyć, że wygląda zachęcajaco, to jeszcze zdrowo, super !!
OdpowiedzUsuńTeż wolę prawdziwe jabłka, od tych sztucznych, idealnych i wielkich jak arbuzy.
Pozdrawiam serdecznie !!
Mniam, nie dosyć, że wygląda zachęcajaco, to jeszcze zdrowo, super !!
OdpowiedzUsuńTeż wolę prawdziwe jabłka, od tych sztucznych, idealnych i wielkich jak arbuzy.
Pozdrawiam serdecznie !!
od razu poczułam się głodna! :D sałatka bardzo ciekawa, musi być pyszna :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com
Sałatka pyszna, wypróbowałam.
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądasz Avo, co tam nieład artystyczny... :)
Sałatka pyszna, wypróbuję, robię z pekińskiej ale trochę inną. Buziaki...artystyczny nieład, dobre określenie...taka jest rzeczywistość choć ja staram się uporządkować, jednak bywa różnie...
OdpowiedzUsuńBardzo interesujący przepis, ciekawe składniki i proste przygotowanie. W weekend zarezerwuję trochę czasu i przygotuję :)
OdpowiedzUsuń