Marmolada z jabłek to jeden z ulubionych deserów z dzieciństwa. Kojarzy mi się z babcią, która najpierw obierała jabłka, a potem je smażyła w owalnym rondlu na piecu. Ja z siostrą czekałyśmy z niecierpliwością z miseczkami w rękach kiedy dostaniemy złocistej, pachnącej cynamonem papki. To była uczta. Takie jabłka były dodatkiem do ryżu, grysiku (kaszy manny) gotowanej na mleku, do ciast najczęściej drożdżowych. Część tej marmolady była również zagotowywana w słoikach, jednak tam już się dodawało nieco cukru.
A dzieci jadły bez cukru, bo wystarczyło to co było w jabłkach.
Marmoladę z jabłek najczęściej robię na dwa sposoby: duszone jabłka lub pieczone w piekarniku. Przy tym drugim sposobie nie trzeba stać przy piecu i mieszać, aby nic się nie przypaliło.
Marmolada z jabłek
Składniki:
- kilka jabłek (4)
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka miodu
- 3-4 łyżki wody
Jak zrobić marmoladę?
I sposób:
I sposób:
- obierz jabłka i pokrój w cząstki
- dodaj wodę, jabłka, gotuj pod przykryciem, co jakiś czas mieszając, około 15 min.
- dodaj cynamon. wymieszaj
- kiedy marmolada lekko przestygnie dodaj miód, wymieszaj
II sposób (pieczone jabłka):
- wszystkie składniki (bez miodu) dodaj do żaroodpornego naczynia
- przykryj naczynie i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 min.
- dodaj miód, wymieszaj
II sposób (pieczone jabłka):
- wszystkie składniki (bez miodu) dodaj do żaroodpornego naczynia
- przykryj naczynie i włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 25-30 min.
- dodaj miód, wymieszaj
Składniki na naleśniki:
- szklanka mąki ryżowej
- szklanka mąki pszennej
- szklanka wody
- 1/2 szklanki mleka
- 2 duże lub 3 mniejsze jajka
- łyżeczka esencji waniliowej
*olej do smażenia
Jak zrobić naleśniki?
- zmiksuj lub ubij trzepaczką jajka z mlekiem i wodą
- dodaj esencję, wymieszaj
- energicznie mieszając dodawaj mąkę
- patelnię rozgrzej i posmaruj olejem
- wlej na rozgrzaną patelnię cienką warstwę ciasta i smaż z każdej strony na złoto
- posmaruj naleśniki jabłkową marmoladą i zwijaj w rulony
- możesz dodać trochę jogurtu na górę i oprószyć delikatnie cynamonem
- możesz dodać trochę jogurtu na górę i oprószyć delikatnie cynamonem
W bajkowej, złocistej jesieni zostałam przy szarościach. Chyba potrzebuję bezpieczeństwa, a to bezpieczna barwa. Bluza z długim tiulowym tyłem, którą kupiłam w Zarze chyba pójdzie do przeróbki. Mój pomysł jest taki aby skrócić tył. Nie wiem czy to dobry pomysł bo może stracić fason? Z drugiej jednak strony będę ją mogła zakładać pod płaszcz. Co sądzicie o skróceniu bluzy?
Mam tyle pomysłów do zrealizowania. Nie daję się jednak na człowieka, którego zamykają w słupkach, tabelach, punktach i listach rankingowych.
Zawsze byłam kotem co chodzi swoimi ścieżkami a w pracy bardzo sobie cenię niezależność.
Co mi poradzicie - skrócić czy nie?
Uwielbiam takie jabłkowe marmolady i sama chętnie i często je robię ;)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie ;)
Merhabalar, elma marmelatlı krepleriniz çok leziz ve iştah açıcı görünüyor. Çok güzel bir paylaşım. Çeşnici başını da çok sevdim. Ellerinize sağlık.
OdpowiedzUsuńSaygılar.
Fajny przepis na naleśniki :)
OdpowiedzUsuńJa bym skróciła tył, żeby był takiej długości co przód. A o to czy straci fason zapytaj się najlepiej krawcowej - ona powinna doradzić. :)
OdpowiedzUsuńAż mi ślinka poleciała na te naleśniki... :3
http://whatisinthehat.blogspot.com/
Ja wolę jabłka wymieszane z gruszkami w takim musie, niż same jabłka ;)
OdpowiedzUsuńZ dodatkami? Czemu nie.
UsuńBardzo mi milo, że PANI zechciała przeczytać mój przepis :-) Co do stylizacji, to nie mam najmniejszego pojęcia,ale zapytałam córki (21 lat) i powiedziała, że zaleca umiar. Bo ładne laski w naszym wieku bronią się same :-)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJak zwykle bardzo smakowicie:)
OdpowiedzUsuńSzarości jesienią-jestem na tak:)
pozdrawiam najserdeczniej
Czy na wszystkich zdjęciach masz te same spodnie? A może to kwestia zdjęcia?
OdpowiedzUsuńNie! Jedne są szersze na dole a na zdjęciach w plenerze to rurki, bystre oko.
UsuńMniam ! Dzieciaki to mają szczęście :)
OdpowiedzUsuńBabcia najlepsza kuchnia, najszczęśliwszy babcia, babcia ładniejsza ...
OdpowiedzUsuńNice words. Thank you.
UsuńTakich nalesnikow z maki ryzowej jeszcze nie probowalam, chetnie je wyprobuje. Dziekuj Avo za swietny pomysl i przepis!
OdpowiedzUsuńWygladsz swietnie, elegancko i z klasa. Ja na Twoim miejscu zostawilam bym te tunika taka, jaka jest ! Zawsze mozna ja skrocic. Najpierw sie pociesz pierwotna wersja, a potem jak Ci sie znudzi, skroc. Jesli przeszkadza Ci za dluga do plaszcza, zawsze mozesz ja jakos podwinac i wcisnas np. w tyle w spodnie, pod plaszczem bedzie niewidoczny szyfon, ale i z tym dluzszym tylem bedzie uroczo ! Dzis wlasnie bylam podobnie ubrana....
Pozdrawiam Cie cieplo i sle buziaki :-)
Ty to jesteś konkretna babeczka z pomysłami, dziękuję.
UsuńNaleśniki z musem jabłkowym to chyba najsmaczniejsza wersja.
OdpowiedzUsuńTwoja degustatorka ma słodką minkę, co świadczy, że mus jest doskonały :)
Pyycha, smaki z dzieciństwa:-) Ja też w sezonie jesienno zimowym robię takie marlomaldi i faktycznie uwielbiam ją łączyć z naleśnikami:-) Buźka
OdpowiedzUsuńNie ucinaj :)
OdpowiedzUsuńi jak Wojtusiowi smakowało?:)
OdpowiedzUsuńZ pewnością lepsze niż słoiczkowe, buziaki.
UsuńNaleśniki wyglądają na przepyszne.
OdpowiedzUsuńAvo, bluzka jest bardzo ciekawa i intrygująco w niej wyglądasz. Może tylko trochę skrócić, bo ten tiul nadaje jej szyku. To tylko moje skromne zdanie. :)
Zachwycam się Twoją cerą i włosami. :)
Pozdrawiam Cię ciepło!
Właśnie sama zakupiłam mąkę ryżową zastanawiam się czy trzeba ją łączyć z pszenną czy wyjdą na ryżówce?
OdpowiedzUsuńZrób w proporcji 1:1 z mlekiem (szklanka mąki szklanka mleka, 1 jako) jak będzie za gęste dodaj trochę mleka, one się troszkę gorzej smażą bo są bez glutenu ale smak mają idealny, pozdrawiam :)
UsuńWłaśnie tak myślałam, ze smażeniem może sobie jakoś poradzę dodam odrobię oleju kokosowego na patelnię zobaczymy. Dziękuję :)
UsuńWłaśnie jem naleśniki tylko dzisiaj z serem i cynamonem i bez maki ryżowej.
OdpowiedzUsuńCo do bluzki to nawet ciekawa, ja jednak nie lubię jak mi coś z tyły zwisa, my śle, że Ty też się w niej nie bardzo czujesz jak pytasz, czy skrócić. Ja bym skróciła. Pięknie wyglądasz. Serdecznie pozdrawiam...
Szczerze? Wcześniej nie trafiłam na taki przepis, więc bardzo chętnie skorzystam, ponieważ uwielbiam takie połączenie ciast, w których jednym ze składników jest miód. Zdecydowanie jestem koneserką miodu i jeśli tylko mogę, to dodaję go dosłownie wszędzie, bo bardzo podoba mi się jego smak w różnych kombinacjach. Można też od razu wybrać sobie różne rodzaju miodu, które też można łączyć z wieloma innymi składnikami. Przepyszne i bardzo oryginalne miody możecie znaleźć sobie w ofercie sklepu https://konesermiodu.pl/ Koniecznie musicie sobie sprawdzić.
OdpowiedzUsuń