Jedna z najprostszych i najpyszniejszych zup świata. Kilka zdrowych składników i zadowoli każdego. Wersja łagodna to propozycja dla dzieci zaś pikantna dla tych co lubią. Był taki moment w moim życiu, że do zup - kremów namiętnie dodawałam kawałek papryczki chili. Nie dość, że dobre to jeszcze podkręca metabolizm. Cud - miód!. Nie mogłam tego robić kiedy dzieci były małe a teraz mam wnuki i znów wracam do korzeni. Uwielbiam kiedy pałaszują moje zupy. Moja pikantność kończy się na pieprzu i jest ok :)
Od jakieś czasu namiętnie do zup kremów dodaję jabłka. Jest to rewelacyjny składnik, który nie tylko podnosi walory smakowe ale i zdrowotne. Zachęcam was do tego taniego i zdrowego dodatku, który u mnie króluje nie tylko w zupach.
Zupa z cukinii
Składniki:
- 3 średniej wielkości cukinie
- 1-2 jabłka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z jednej cytryny
- kilka gałązek tymianku
- potarta gałka muszkatowa
- łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- szklanka wody
- szklanka śmietanki 12% z kartonu
- 3/4 szklanki potartego twardego sera Parmigiano Reggiano lub Lindenbergera
Jak zrobić zupę?
- obierz i pokrój w kostkę jabłka
- posiekaj tymianek
- na patelnię dodaj oliwę, pokrojone jabłka i tymianek, duś pod przykryciem około 5 min.
- obierz cukinię i zetrzyj ją na grubych oczkach, dodaj do jabłek, wymieszaj
- dodaj wodę lub wywar warzywny, gotuj około 10 min.
- zmiksuj wszystkie składniki w blenderze
- przelej zupę krem do garnka, dodaj gałkę muszkatową, sok z cytryny, śmietanę i zagotuj
- dodaj potarty ser i wymieszaj aż do rozpuszczenia
- w wersji dla dorosłych dopraw solą i pieprzem
Moja rada:
- jeśli zupa jest w wersji dla dorosłych część wody możesz zastąpić białym winem
- odłóż kilka pasków cukinii do dekoracji
Albert w akcji
Wersja delikatna dla dzieci - zawsze warto dodać coś zielonego aby "oswajać" z przyprawami, ziołami i "zielonym", Grasz w zielone? Gram w zielone!
Pikantna wersja - dla tych co lubią
Już podchwytuję pomysł! Tak sobie myślę, że do cukinii to może i mój ulubiony biały pieprz by smakował...
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo wiosennie. Uwielbiam kremy:)
OdpowiedzUsuńZupki kremowe uwielbiam wraz z moja rodzina. Czesto takie gotuje, dzis wlasnie byla z dyni , ktora uwazam i moja rodzina za najpyszniejsza, choc musz pryznac, ze z cukini jest rowniez przepyszna i ja tez uwielbiam ! Nie dodalwalam do niej nigdy jablek, wiec chetnie wyprobuje Twojego przepisu, Avo. Dziekuje za fajny pomysl i serdecznie Cie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńIle czasu zajęło Ci zrobienie tej zupy?
OdpowiedzUsuńU mnie zupy krem nie za bardzo cieszą się popularnością :-)) Ale ja mimo to od czasu do czasu taką właśnie serwuję :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie . Jesienią mam manie dodawania do wszystkiego imbiru który jest rozgrzewający i tak zrobię. Smacznego!
OdpowiedzUsuńA ja właśnie się zastanawiałam jak wykorzystać mój wczorajszy nabytek czyli nowozakupiony blender. :P
OdpowiedzUsuńZawsze oferujemy Państwu bardzo smaczne przepisy kulinarne ...
OdpowiedzUsuńO, pomysł na pyszna zupkę...buziaki Ava...
OdpowiedzUsuńU tak! Znam i uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńPyszna zupka, ciekawe połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńZupy z cukinii nigdy nie próbowałam, a brzmi świetnie
OdpowiedzUsuńJa poprosze pikantną wersję:) pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupkę z cukini. Buziaki!
OdpowiedzUsuń