środa, 26 sierpnia 2015

Chleb z buraczanym błonnikiem - Bread & beet dietary fiber









Ten chleb jest dla mnie zagadką ze względu na barwę. Kiedy wyrabia się ciasto z błonnikiem buraczanym jest ono piękne, różowe i takie pozostaje do momentu upieczenia. Po upieczeniu różowy zostaje tylko wierzch chleba, a środek traci barwę. Oczywiście nie ma to wpływu na smak, w którym oprócz orzechów, sezamu... wyczuwa się delikatny, słodkawy posmak buraków. Kolor jednak zniknął.

Polecam przepis na kanapki i inne śniadaniowe pomysły.



Chleb z buraczanym błonnikiem

Składniki:
  • 500 g żytniej mąki do wypieków chleba
  • 40 g drożdży
  • 200 ml wody
  • 1 łyżka brązowego cukru
  • płaska łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżki sezamu
  • 1/2 szklanki orzechów włoskich
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki błonnika buraczanego

Jak zrobić chleb?
- do miski dodaj mąkę, sól, sezam i siemię
- wymieszaj połowę wody, drożdże i cukier, dolewaj rozczyn do suchych składników i wyrabiaj ciasto
- do drugiej części wody dodaj błonnik buraczany, dodaj do ciasta
- w trakcie wyrabiania dodaj oliwę i orzechy
- kiedy ciasto jest sprężyste odstaw je na 40 - 50 min. do wyrośnięcia
- wysmaruj formę i wysyp mąką
- włóż ciasto do formy, posyp sezamem i pozostaw do wyrośnięcia na 30 - 40 min.
- włóż ciasto do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piecz 40 - 45 min.
- kiedy lekko przestygnie wyjmij z formy



















Skusicie się na kanapkę z takim chlebem?

10 komentarzy:

  1. Jaki fajny chlebek! Bardzo pomysłowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ciekawy przepis - gratulujemy ;)

    Zapraszamy do naszego sklepu internetowego z modną biżuterią i odzieżą

    www.steezy.pl - strona naszego sklepu KLIK

    https://www.facebook.com/steezyfashionshop - strona naszego fanpage KLIK

    Pozdrawiamy i przesyłamy dla wszystkich czytelników

    KOD RABATOWY: lato

    WAŻNY NA CAŁY ASORTYMENT (10 % zniżki)

    OdpowiedzUsuń
  3. Domowy chleb,mam w planie. I mam nawet parę przepisów. Twój wygląda mega apetycznie,skuszę sie na kanapkę:))

    OdpowiedzUsuń
  4. Domowy chleb to jest to ! A ten Twój wygląda bardzo interesująco

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego chleba nie piekłam. Ba, nawet nie jadłam. Ale chętnie upiekę, bo mnie ciekawi jak smakuje, mimo że dokładnie opisałaś smak tego chleba. Jednak lepiej spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  6. pięknie Ci wyszedł, muszę spróbować go upiec, aż mnie zassało w żołądku na sam widok :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie ma to jak domowy chlebuś. Kochana zamieszkaj ze mną proszę:-))))) Będziesz mi kulinarnie dogadzac:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)