piątek, 4 stycznia 2013

Tarta z dynią








    Tarta z dynią najlepiej smakuje bardzo późną jesienią lub zimą. Kiedyś to warzywo było głównie składnikiem kompotów, jednak coraz częściej zostają docenione jego walory smakowe, odżywcze i lecznicze.
     Z dynią wiąże się pewna historia sięgająca okresu międzywojennego. Podobno pewien rolnik przebywał na robotach w Argentynie i tam jeden z jego przyjaciół - robotników zapadł na bardzo poważną, wręcz śmiertelną chorobę. Lekarze sobie nie radzili, jednak pomoc przyszła od Indian. Zaproponowali, aby chory przebywał tydzień pod ich opieką. Po tygodniu przyjaciel wrócił zdrowy a cudownym lekarstwem okazał się wyciąg z dyni argentyńskiej.
   Polski rolnik warzywo przywiózł do polski jednak dokonał krzyżówki. Efektem było warzywo odporne na zimno i mróz, czyli znana w Polsce dynia. "Wynalazca" stał się jej wiernym konsumentem w zamian za co dynia zapewniła mu zdrowie i dobrą kondycję, bo żył ponad dziewięćdziesiąt lat.
   Według Indian dynia daje urodę, młodość i zdrowie. Dodać należy, że dynia  jest niskokaloryczna.: 100 gram dostarcza tylko 15 kalorii,  jest bogata w białko, witaminę A i C, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. Bardzo wartościowe i lecznicze są także pestki dyni, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, lecytynę, dużo cynku, żelazo, wapń, mangan, fosfor oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości  kukurbitacyny, substancji silnie toksycznej dla robaków i drobnoustrojów, a bezpiecznej dla człowieka, pestki dyni stosuje się przeciw pasożytom przewodu pokarmowym, także u dzieci.
Do diety dziecka dynię można wprowadzić już w 6 m. ż. w postaci musu, przecieru,  czy zupki-kremu.


Tarta z dynią


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki (250gram) 
  • 120 gram masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • sól


 

Wszystkie składniki należy zagnieść
Na 20-30 min. wkładamy do lodówki
Ciasto cienko wałkujemy
Bez małych rączek ani rusz!

Rozwałkowane ciasto pieczemy w piekarniku około 5-7 min.

Pozostałe ciasto można zamrozić lub zrobić małe tartaletki



 Składniki na farsz:
  • pokrojona w kostkę dynia
  • sery: takie jak lubisz (u mnie feta i camembert)
  • oliwki
  • cebula i ząbek czosnku
  • przyprawy: sól pieprz, tymianek
  • 1 rozmącone jajko z jogurtem lub śmietaną, do zalania składników



Cebulę szklimy na oliwie
Dodajemy dynię i dusimy około 10 min.

Układamy składniki na podpieczonym cieście i zalewamy jajkiem wymieszanym ze śmietaną lub jogurtem,
pieczemy 30-35 min.





Może być podawana na ciepło i na zimno, wybornie smakuje na drugi dzień
















26 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, aż mi ślinka leci....piękne serwetki, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie -jak zobaczyłam pierwszy raz to myslałam ze to pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo wszystko nadal nie przekonuję się do dyni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię.
    Czy został jeszcze kawałek tarty dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepysznie wygląda, mniam.
    Pozdrawiam. Mania, mania1269.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda, uwielbiam fetę :) Pleśniowy tak średnio ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam wszystkie moja ulubione składniki:)Smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. tarty z dynią jeszcze nie jadłam, ale z ochotą spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa propozycja, w moim domu jadło się tylko pestki dyni. Twój blog jest prawdziwą kopalnią pomysłów kulinarnych! A te małe rączki - urocze! :-) Pozdrawiam, Martyna

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam nic z dynią, w końcu powinnam spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem juz po kolacji, ale poczułam sie głodna patrząc na Twoje zdjęcia. Znam te cudowne właściwości dyni i tez b. lubię:)pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. bardzo smakowite połączenie , lubię dynię więc pewnie by mi smakowało

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie jadłam jeszcze tego ale wygląda ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Niesamowicie apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Chciałabym mieć Ciebie u siebie;)
    Bo Ty zawsze masz to co lubię !

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam tarty, mogłabym je jeść non stop :) Twoja wygląda cudnie :) Pozdrawiam i obserwuję! :))

    OdpowiedzUsuń
  17. ja uwazam ze do tary trzeba miec zdolnosci a Ty je bez 2 zdan masz!

    OdpowiedzUsuń
  18. Wygląda smakowicie, jednak nie lubię dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Nie robiłam jeszcze takiej, a świetnie wygląda. Dynię lubię a w połączeniu z wyrazistymi w smaku serami to już niebo w gębie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)