piątek, 4 stycznia 2013

Tarta z dynią








    Tarta z dynią najlepiej smakuje bardzo późną jesienią lub zimą. Kiedyś to warzywo było głównie składnikiem kompotów, jednak coraz częściej zostają docenione jego walory smakowe, odżywcze i lecznicze.
     Z dynią wiąże się pewna historia sięgająca okresu międzywojennego. Podobno pewien rolnik przebywał na robotach w Argentynie i tam jeden z jego przyjaciół - robotników zapadł na bardzo poważną, wręcz śmiertelną chorobę. Lekarze sobie nie radzili, jednak pomoc przyszła od Indian. Zaproponowali, aby chory przebywał tydzień pod ich opieką. Po tygodniu przyjaciel wrócił zdrowy a cudownym lekarstwem okazał się wyciąg z dyni argentyńskiej.
   Polski rolnik warzywo przywiózł do polski jednak dokonał krzyżówki. Efektem było warzywo odporne na zimno i mróz, czyli znana w Polsce dynia. "Wynalazca" stał się jej wiernym konsumentem w zamian za co dynia zapewniła mu zdrowie i dobrą kondycję, bo żył ponad dziewięćdziesiąt lat.
   Według Indian dynia daje urodę, młodość i zdrowie. Dodać należy, że dynia  jest niskokaloryczna.: 100 gram dostarcza tylko 15 kalorii,  jest bogata w białko, witaminę A i C, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. Bardzo wartościowe i lecznicze są także pestki dyni, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, lecytynę, dużo cynku, żelazo, wapń, mangan, fosfor oraz witaminy z grupy B. Dzięki zawartości  kukurbitacyny, substancji silnie toksycznej dla robaków i drobnoustrojów, a bezpiecznej dla człowieka, pestki dyni stosuje się przeciw pasożytom przewodu pokarmowym, także u dzieci.
Do diety dziecka dynię można wprowadzić już w 6 m. ż. w postaci musu, przecieru,  czy zupki-kremu.


Tarta z dynią


Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki (250gram) 
  • 120 gram masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml wody
  • sól


 

Wszystkie składniki należy zagnieść
Na 20-30 min. wkładamy do lodówki
Ciasto cienko wałkujemy
Bez małych rączek ani rusz!

Rozwałkowane ciasto pieczemy w piekarniku około 5-7 min.

Pozostałe ciasto można zamrozić lub zrobić małe tartaletki



 Składniki na farsz:
  • pokrojona w kostkę dynia
  • sery: takie jak lubisz (u mnie feta i camembert)
  • oliwki
  • cebula i ząbek czosnku
  • przyprawy: sól pieprz, tymianek
  • 1 rozmącone jajko z jogurtem lub śmietaną, do zalania składników



Cebulę szklimy na oliwie
Dodajemy dynię i dusimy około 10 min.

Układamy składniki na podpieczonym cieście i zalewamy jajkiem wymieszanym ze śmietaną lub jogurtem,
pieczemy 30-35 min.





Może być podawana na ciepło i na zimno, wybornie smakuje na drugi dzień
















26 komentarzy:

  1. Pysznie wygląda, aż mi ślinka leci....piękne serwetki, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda obłędnie -jak zobaczyłam pierwszy raz to myslałam ze to pizza :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mimo wszystko nadal nie przekonuję się do dyni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię.
    Czy został jeszcze kawałek tarty dla mnie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dla miłych i kochanych blogerek zawsze.

      Usuń
  5. Przepysznie wygląda, mniam.
    Pozdrawiam. Mania, mania1269.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetnie wygląda, uwielbiam fetę :) Pleśniowy tak średnio ;P

    OdpowiedzUsuń
  7. Mniam wszystkie moja ulubione składniki:)Smakowicie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. tarty z dynią jeszcze nie jadłam, ale z ochotą spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawa propozycja, w moim domu jadło się tylko pestki dyni. Twój blog jest prawdziwą kopalnią pomysłów kulinarnych! A te małe rączki - urocze! :-) Pozdrawiam, Martyna

    OdpowiedzUsuń
  10. Nigdy nie robiłam nic z dynią, w końcu powinnam spróbować...

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem juz po kolacji, ale poczułam sie głodna patrząc na Twoje zdjęcia. Znam te cudowne właściwości dyni i tez b. lubię:)pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  12. O jej aż się głodna zrobiłam;)

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo smakowite połączenie , lubię dynię więc pewnie by mi smakowało

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie jadłam jeszcze tego ale wygląda ciekawie ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Niesamowicie apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Chciałabym mieć Ciebie u siebie;)
    Bo Ty zawsze masz to co lubię !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Olu, dwie kobiety w kuchni to o jedną za dużo :)
      Pozdrawiam.

      Usuń
  17. Uwielbiam tarty, mogłabym je jeść non stop :) Twoja wygląda cudnie :) Pozdrawiam i obserwuję! :))

    OdpowiedzUsuń
  18. ja uwazam ze do tary trzeba miec zdolnosci a Ty je bez 2 zdan masz!

    OdpowiedzUsuń
  19. Wygląda smakowicie, jednak nie lubię dyni :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nie robiłam jeszcze takiej, a świetnie wygląda. Dynię lubię a w połączeniu z wyrazistymi w smaku serami to już niebo w gębie. :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)