Tarta z dynią najlepiej smakuje bardzo późną jesienią lub zimą. Kiedyś to warzywo było głównie składnikiem kompotów, jednak coraz częściej zostają docenione jego walory smakowe, odżywcze i lecznicze.
Z dynią wiąże się pewna historia sięgająca okresu międzywojennego. Podobno pewien rolnik przebywał na robotach w Argentynie i tam jeden z jego przyjaciół - robotników zapadł na bardzo poważną, wręcz śmiertelną chorobę. Lekarze sobie nie radzili, jednak pomoc przyszła od Indian. Zaproponowali, aby chory przebywał tydzień pod ich opieką. Po tygodniu przyjaciel wrócił zdrowy a cudownym lekarstwem okazał się wyciąg z dyni argentyńskiej.
Polski rolnik warzywo przywiózł do polski jednak dokonał krzyżówki. Efektem było warzywo odporne na zimno i mróz, czyli znana w Polsce dynia. "Wynalazca" stał się jej wiernym konsumentem w zamian za co dynia zapewniła mu zdrowie i dobrą kondycję, bo żył ponad dziewięćdziesiąt lat.
Według Indian dynia daje urodę, młodość i zdrowie. Dodać należy, że dynia jest niskokaloryczna.: 100 gram dostarcza tylko 15 kalorii, jest bogata w białko, witaminę A i C,
żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B. Bardzo wartościowe i lecznicze są także pestki dyni, które zawierają wielonienasycone kwasy tłuszczowe, białko, lecytynę,
dużo cynku, żelazo, wapń, mangan, fosfor oraz witaminy z grupy B. Dzięki
zawartości kukurbitacyny, substancji silnie toksycznej dla robaków i
drobnoustrojów, a bezpiecznej dla człowieka, pestki dyni stosuje się przeciw
pasożytom przewodu pokarmowym, także u dzieci.
Do diety
dziecka dynię można wprowadzić już w 6 m. ż. w postaci musu, przecieru, czy zupki-kremu.
Tarta z dynią
Składniki na ciasto:
- 2 szklanki mąki (250gram)
- 120 gram masła
- 1 żółtko
- 50 ml wody
- sól
|
Wszystkie składniki należy zagnieść |
|
Na 20-30 min. wkładamy do lodówki |
|
Ciasto cienko wałkujemy |
|
Bez małych rączek ani rusz! |
|
Rozwałkowane ciasto pieczemy w piekarniku około 5-7 min. |
|
Pozostałe ciasto można zamrozić lub zrobić małe tartaletki |
Składniki na farsz:
- pokrojona w kostkę dynia
- sery: takie jak lubisz (u mnie feta i camembert)
- oliwki
- cebula i ząbek czosnku
- przyprawy: sól pieprz, tymianek
- 1 rozmącone jajko z jogurtem lub śmietaną, do zalania składników
|
Cebulę szklimy na oliwie |
|
Dodajemy dynię i dusimy około 10 min. |
|
Układamy składniki na podpieczonym cieście i zalewamy jajkiem wymieszanym ze śmietaną lub jogurtem,
pieczemy 30-35 min. |
|
Może być podawana na ciepło i na zimno, wybornie smakuje na drugi dzień |
Pysznie wygląda, aż mi ślinka leci....piękne serwetki, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie -jak zobaczyłam pierwszy raz to myslałam ze to pizza :)
OdpowiedzUsuńMimo wszystko nadal nie przekonuję się do dyni.
OdpowiedzUsuńale pyszności, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię.
OdpowiedzUsuńCzy został jeszcze kawałek tarty dla mnie?
Dla miłych i kochanych blogerek zawsze.
UsuńPrzepysznie wygląda, mniam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam. Mania, mania1269.blogspot.com
Świetnie wygląda, uwielbiam fetę :) Pleśniowy tak średnio ;P
OdpowiedzUsuńMniam wszystkie moja ulubione składniki:)Smakowicie wygląda:)
OdpowiedzUsuńtarty z dynią jeszcze nie jadłam, ale z ochotą spróbuję!
OdpowiedzUsuńCiekawa propozycja, w moim domu jadło się tylko pestki dyni. Twój blog jest prawdziwą kopalnią pomysłów kulinarnych! A te małe rączki - urocze! :-) Pozdrawiam, Martyna
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam nic z dynią, w końcu powinnam spróbować...
OdpowiedzUsuńJestem juz po kolacji, ale poczułam sie głodna patrząc na Twoje zdjęcia. Znam te cudowne właściwości dyni i tez b. lubię:)pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńO jej aż się głodna zrobiłam;)
OdpowiedzUsuńbardzo smakowite połączenie , lubię dynię więc pewnie by mi smakowało
OdpowiedzUsuńNie jadłam jeszcze tego ale wygląda ciekawie ;)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńChciałabym mieć Ciebie u siebie;)
OdpowiedzUsuńBo Ty zawsze masz to co lubię !
Olu, dwie kobiety w kuchni to o jedną za dużo :)
UsuńPozdrawiam.
Uwielbiam tarty, mogłabym je jeść non stop :) Twoja wygląda cudnie :) Pozdrawiam i obserwuję! :))
OdpowiedzUsuńja uwazam ze do tary trzeba miec zdolnosci a Ty je bez 2 zdan masz!
OdpowiedzUsuńAle pyszniutko ;)
OdpowiedzUsuńWygląda przesmacznie!!!!!!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie, jednak nie lubię dyni :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam jeszcze takiej, a świetnie wygląda. Dynię lubię a w połączeniu z wyrazistymi w smaku serami to już niebo w gębie. :)
OdpowiedzUsuń