wtorek, 29 stycznia 2013

Zapiekane jabłka i wyróżnienie










Dziękuję sweet candy (http://www.blogger.com/profile/03160105362078668568) za wyróżnienie.  
Zasady nominacji są następujące:


Każdy nominowany blogger powinien:
  • podziękować nominującemu na jego blogu
  • pokazać nagrodę Versatile Blogger u siebie
  • ujawnić 7 faktów dotyczących samego siebie
  • nominować 10 blogów, które jego zdaniem na to zasługują
  • poinformować o tym fakcie autorów nominowanych blogów

I. Sweet candy - dziękuję
II. Kilka słów o mnie:
1. Jestem bardzo skryta i wyznaje zasadę: "mowa jest srebrem a milczenie złotem";
2. Lubię słuchać ludzi a oni często mi się zwierzają;
3. Lubię pomagać, a najbardziej wtedy gdy widzę efekty;
4. Podróże to moja pasja i chociaż jest tyle pięknych miejsc na świecie uwielbiam Toskanię;
5. Uważam, że aby rozwijały się społeczeństwa powinno inwestować się w rodzinę oraz chronić rodzinę (dotyczy to także zasad legislacyjnych);
6. Bardzo bym chciała zmienić sytuację społeczno - gospodarczo - polityczną w Polsce na przyjazną dla rozwoju, zwłaszcza młodego pokolenia;
7. Uwielbiam lody czekoladowe, sorbet cytrynowy i oczywiście szampana z truskawkami.


 III. Nominacje:



Skoro wyróżnienie to zapraszam na słodki deser i kawę

Składniki (dla 4 osób):
  • 2 jabłka
  • 1 banan
  • ciasto francuskie (4 kwadraty, resztę można zamrozić)
  • 2/3 szklanki cukru i tyle samo wody
  • lody waniliowe


Jabłka obieramy i drylujemy gniazdka


Do garnka wsypujemy cukier, dodajemy tyle wody aby był "przykryty" i gotujemy aż będzie złocisty - karmelowy, następnie dodajemy płaską łyżkę masła


Karmel wlewamy do kokilek do zapiekania (trochę zostawiamy do ozdoby talerzyków)

Układamy owoce, ciasto nakłuwamy
Przykrywamy owoce ciastem

Wkładamy na 35 min. do nagrzanego do 200 stopni piekarnika



Odwrócone, ciepłe ciasto wykładamy na talerz i na górę dodajemy gałkę lodów waniliowych














26 komentarzy:

  1. Gratuluję! Bardzo pomysłowy deser. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda super, musi być przepyszne! Narobiłaś mi ochoty na taki słodki deser!

    OdpowiedzUsuń
  3. wow! robi wrażenie! podoba mi się ta kratka z karmelu! ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Shit... no bez ściemy aż się zaśliniłam. Drukuję przepis i w weekend lecę po jabłka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Ścieram śline z brody... ale apetycznie wygladaja...

    Dziekuję bardzo za nominację, jk znajdę czas to odpowiem :)miłego wieczoru :)

    OdpowiedzUsuń
  6. na takie jabłka to i ja bym się skusiła

    OdpowiedzUsuń
  7. kurde noooooooo, nic nie widzę... ślina zalała mi monitor :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Dziękuję za nominację. Deserek wygląda pysznie. Na pewno spróbuję go zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. świetny pomysł, chyba zrobię w weekend dla siebie i mojego mężczyzny :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pysznie wygląda ten deserek! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. dziękuję za odpowiedzi! :*
    zgadzam się z nr 6 i też bym chciała aby coś zmieniło się w tym naszym kraju...

    a pomysł na deser genialny! muszę zrobić takie w week.

    OdpowiedzUsuń
  12. Gratulacje za wyróżnienie :-)
    Ależ pyszności serwujesz :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. No nie.. dlaczego musiałam trafić tutaj akurat o tej godzinie, wtedy gdy jestem tak głodna i zjadłabym wszystko ale się ledwo powstrzymuje xD Przepysznie to wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  14. szkoda, że przez monitor nie da się poczuć zapachu ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Congrats for your award!!! and delicious post!!
    Have a good week! and my g+...

    Besos, desde España, Marcela♥

    OdpowiedzUsuń
  16. pyszny przepis, więc go kradnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Dziękuję bardzo za nominację:) a co do punktu nr 7 to podpisuje się pod nim i rękami i nogami;) A deser mmmm, wygląda pysznie, a ja skazana na gorący kubek w pracy:D Lubię kombinować z ciastem francuskim, ten przepis mi bardzo przypadł do gustu i wykorzystam go przy najbliższym deserku!:)

    OdpowiedzUsuń
  18. the dessert looks so yummy! you are a great chef! xx

    Letters To Juliet

    OdpowiedzUsuń
  19. Dziękuję, za wyróżnienie, jest tyle fajnych blogów, a wybrałaś mnie /między innymi/ Pozdrawiam, pa!

    OdpowiedzUsuń
  20. bardzo mądre odpowiedzi; za karmel dałabym się pokroić, ale na Tag już odpowiedziałam http://ochisabeelblog.blogspot.com/2013/01/the-versatile-blogger-tag.html i póki co nic więcej nie zdradzę :), ale dziękuje bardzo za wyróżnienie, to bardzo miłe

    OdpowiedzUsuń
  21. looks good, you have a nice blog

    http://glamupyourlifestyle.blogspot.de/

    OdpowiedzUsuń
  22. o rany jaki fajny i nieskomplikowany deser!!! mniam mniam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)