sobota, 23 stycznia 2016

Łatwy chleb bezglutenowy - Gluten free bread







Niekiedy tak się zdarza, że z diety należy wykluczyć niektóre składniki i nie jest to spowodowane modą ale koniecznością. Ten przepis jest dla tych co nie tolerują glutenu i laktozy.

Jest prosto i pysznie. Jest to alternatywa dla drogich wypieków sklepowych. Przyrządzić go może każdy i to bardzo szybko. Poza tym może być przyjemną odmianą w kuchni dla wszystkich. Banany nadają mu lekko słodkawego posmaku i egzotycznego aromatu. Naprawdę warto się skusić na zrobienie tego pysznego chlebka, który powstaje po wymieszaniu kilku składników a potem to już wyczekiwanie na wyrośnięte cudo z piekarnika.

Chleb jest dość kruchy i syty stąd też na śniadanie jedna kromka zaspokaja zupełnie. Doskonałą przeciwwagą smakową jest pasta z awokado i jajka ale o tym w innym poście.




Łatwy chleb bezglutenowy

Składniki:

  • 1 szklanka mąki ryżowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia bezglutenowego
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/3 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 banany
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki oleju roślinnego 
  • 1/2 szklanki mleka bez laktozy lub mleka sojowego
  • *łyżeczka siemienia lnianego do posypania góry ciasta






Jak zrobić chleb?

- rozgnieć banany widelcem na gładką masę
- dodaj do bananów wszystkie mokre składniki
- połącz w misce suche składniki, dodaj do mokrej masy i wymieszaj
- dno formy wyłóż pergaminem a boki wysmaruj olejem
- wlej do formy masę chlebową, posyp siemieniem lnianym i włóż do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na 45-50 min.
- kiedy chleb lekko przestygnie obkrój brzegi i wyjmij z formy

Prawda, że pyszne?


















9 komentarzy:

  1. U nas też dieta ale o wiele bardziej skomplikowana niestety, bo niskobiałkowa.
    Syn od urodzenia czyli od 15 lat jest własnie na takiej diecie czasem bywa ciężko ale dajemy radę, pozdrawiam ciepło.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie! Przekażę swojej siostrzenicy, która nie toleruje glutenu.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny chlebek, chętnie zjadłabym kromkę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis, tak bywa, że czasami coś musimy wyeliminować...serdecznie pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale bym zjadła na jutrzejsze śniadanko:)
    pięknego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jejku, ale wygląda zachęcająco :) Muszę kupić te wszystkie mąki i spróbować upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ja się coraz częściej zastanawiam czy sobie samej chleba nie piec, przepis kradnę!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)