Drugie danie z serii: Co można zrobić z jednej główki włoskiej kapusty? (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2016/01/goabki-z-kasza-gryczna-gluten-free.html). To będzie danie jednogarnkowe. Idealne dla zabieganych i dbających o linię i zdrowie. Danie bez glutenu i laktozy. Czyli tak: została ci prawie cała główka włoskiej kapusty, delikatnie obgotowanej w wodzie. Będziesz potrzebować jeszcze trochę warzyw, przypraw i sycący bukiet witamin i mikroelementów za chwilę będziesz mieć na talerzu, a wraz z tobą ci dla, których gotujesz.
Ale uwaga! Jeśli wśród domowników przeważają mięsożerni, możesz próbować zmieniać ich nawyki, jednak czasem też ich trzeba ukontentować. Stąd też zaopatrz się około 300 g dobrej, wybornej wędliny i na koniec dodaj do części zupy.
Ale uwaga! Jeśli wśród domowników przeważają mięsożerni, możesz próbować zmieniać ich nawyki, jednak czasem też ich trzeba ukontentować. Stąd też zaopatrz się około 300 g dobrej, wybornej wędliny i na koniec dodaj do części zupy.
- pół główki lekko obgotowanej kapusty włoskiej
- 1 marchewka
- 1-2 łodygi selera naciowego
- 1/2 puszki czerwonej fasoli (drugą część użyjesz do następnego dania)
- puszka krojonych pomidorów
- 1/2 szklanki łuskanego grochu (lub 2 średnie ziemniaki)
- 2-3 liście laurowe
- łyżeczka majeranku
- 3-4 ziarna ziela angielskiego
- łyżeczka zmielonego kminku
- łyżeczka lubczyku
- 1/2 pęczka świeżej pietruszki lub kolendry
- 2 łyżki oliwy
- * w drugiej wersji 200-300 g dobrej, lekko wędzonej kiełbasy
Jak zrobić zupę?
- pokrój kapustę na dość duże cząstki
- zeszklij na oliwie obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, dodaj seler, wymieszaj
- dodaj około 1 l wywaru z kapusty i wypłukany groch
- dodaj liście laurowe, majeranek, lubczyk, ziele angielskie, sól i gotuj warzywa prawie do miękkości ( w razie potrzeby uzupełnij wodą)
- pod koniec dodaj pokrojoną kapustę, gotuj około 10 min.
- dodaj fasolę i pomidory, gotuj około 5 min.
- dopraw solą i pieprzem i przed podaniem dodaj natkę pietruszki
- * w drugiej wersji na koniec dodaj wędlinę pokrojoną w plastry i gotuj około 10 min.
Druga wersja zupy - dla mięsożernych
Lubicie jednogarnkowe dania?
Uwielbiam wszelkie kapuściane dania, a zupka to już mój faworyt:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupy wszelakie więc i tą też!
OdpowiedzUsuńGarnuszek dobroci :) Jednogarnkowe dania zawsze na czasie
OdpowiedzUsuńPiękne zdjęcia pysznej zupki z kapusty, na pewno wypróbuję!
OdpowiedzUsuńJaka pożywna jest ta zupka.
OdpowiedzUsuńu mnie w kolejce na jutro czeka Twoja pasta z awocado!:)
OdpowiedzUsuńAle pysznie wygląda:-) Chyba wypróbuje przepis :-)
OdpowiedzUsuńJa też jestem zwolennikiem jednogarnkowych dań, w szczególności zupy :) są szybkie i zdrowe :)
OdpowiedzUsuńU nas gotuję się zupę z kiszonej lub słodkiej kapusty... ten zapach i smak ... mmmmmm
OdpowiedzUsuńuściski
Uwielbiam takie zupki, szczególnie zimą... :)
OdpowiedzUsuńWow, absolutely fantastic blog. I am very glad to have such useful information
OdpowiedzUsuń