środa, 27 stycznia 2016

Zupa z kapusty - Cabbage Soup









Drugie danie z serii: Co można zrobić z jednej główki włoskiej kapusty? (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2016/01/goabki-z-kasza-gryczna-gluten-free.html). To będzie danie jednogarnkowe. Idealne dla zabieganych i dbających o linię i zdrowie. Danie bez glutenu i laktozy. Czyli tak: została ci prawie cała główka włoskiej kapusty, delikatnie obgotowanej w wodzie. Będziesz potrzebować jeszcze trochę warzyw, przypraw i sycący bukiet witamin i mikroelementów za chwilę będziesz mieć na talerzu, a wraz z tobą ci dla, których gotujesz. 

Ale uwaga! Jeśli wśród domowników przeważają mięsożerni, możesz próbować zmieniać ich nawyki, jednak czasem też ich trzeba ukontentować. Stąd też zaopatrz się około 300 g dobrej, wybornej wędliny i na koniec dodaj do części zupy.



Zupa z kapusty włoskiejSkładniki:
  • pół główki lekko obgotowanej kapusty włoskiej
  • 1 marchewka
  • 1-2 łodygi selera naciowego
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli (drugą część użyjesz do następnego dania)
  • puszka krojonych pomidorów
  • 1/2 szklanki łuskanego grochu (lub 2 średnie ziemniaki)
  • 2-3 liście laurowe
  • łyżeczka majeranku
  • 3-4 ziarna ziela angielskiego
  • łyżeczka zmielonego kminku
  • łyżeczka lubczyku
  • 1/2 pęczka świeżej pietruszki lub kolendry
  • 2 łyżki oliwy
  • * w drugiej wersji 200-300 g dobrej, lekko wędzonej kiełbasy



Jak zrobić zupę?

- pokrój kapustę na dość duże cząstki
- zeszklij na oliwie obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, dodaj seler, wymieszaj
- dodaj około 1 l wywaru z kapusty i wypłukany groch
- dodaj liście laurowe, majeranek, lubczyk, ziele angielskie, sól i gotuj warzywa prawie do miękkości ( w razie potrzeby uzupełnij wodą)
- pod koniec dodaj pokrojoną kapustę, gotuj około 10 min.
- dodaj fasolę i pomidory, gotuj około 5 min.
- dopraw solą i pieprzem i przed podaniem dodaj natkę pietruszki
- * w drugiej wersji na koniec dodaj wędlinę pokrojoną w plastry i gotuj około 10 min.



















Druga wersja zupy - dla mięsożernych


Lubicie jednogarnkowe dania?

10 komentarzy:

  1. Uwielbiam wszelkie kapuściane dania, a zupka to już mój faworyt:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam zupy wszelakie więc i tą też!

    OdpowiedzUsuń
  3. Garnuszek dobroci :) Jednogarnkowe dania zawsze na czasie

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia pysznej zupki z kapusty, na pewno wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  5. u mnie w kolejce na jutro czeka Twoja pasta z awocado!:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pysznie wygląda:-) Chyba wypróbuje przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja też jestem zwolennikiem jednogarnkowych dań, w szczególności zupy :) są szybkie i zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. U nas gotuję się zupę z kiszonej lub słodkiej kapusty... ten zapach i smak ... mmmmmm
    uściski

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie zupki, szczególnie zimą... :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)