piątek, 29 stycznia 2016

Kapusta włoska pod pierzynką - Cabbage Casserole









    Oto trzecie danie z serii: Co zrobić z jednej główki kapusty włoskiej? Tym razem kapusta zapiekana z gruszką, fasolą z puszki (wykorzystana połowa z poprzedniego przepisu), z bezglutenowym i bez laktozy beszamelem.


    Jest to danie do obiadu ale też może stanowić samodzielny posiłek. Warto jeszcze dodać kilka pomidorków koktajlowych, ale to już bezpośrednio przed podaniem.



Kapusta włoska pod pierzynką


Składniki:

  • 1/2 główki lekko obgotowanej kapusty włoskiej
  • 1 gruszka
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli
  • 1/2 soku z cytryny






Sos beszamelowy


Składniki:
  • 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
  • 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
  • 1-1 1/2 szklanki mleka bez laktozy lub innego o obojętnym smaku
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina gałki muszkatowej
  • 2 łyżeczki lubczyku




Jak zrobić danie?

- kapustę potnij na dość spore cząstki/plastry
- gruszkę wydrąż i potnij na plastry
- wytłuść naczynie do zapiekania olejem roślinnym
- układaj na przemian kapustę i gruszki
- skrop całość cytryną
- górę posyp przepłukaną fasolką i polej sosem beszamelowym
- włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 30 min. 
-20 min. zapiekaj pod przykryciem a następne 10 min. odkryte


Sos beszamelowy

- rozpuść olej kokosowy, odstaw z ognia, dodaj mąkę i wymieszaj
- podgrzewaj i mieszając dodawaj mleko i pozostałe składniki
- krótko zagotuj, jeśli jest gęsty dodaj mleka













8 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)