Oto trzecie danie z serii: Co zrobić z jednej główki kapusty włoskiej? Tym razem kapusta zapiekana z gruszką, fasolą z puszki (wykorzystana połowa z poprzedniego przepisu), z bezglutenowym i bez laktozy beszamelem.
Jest to danie do obiadu ale też może stanowić samodzielny posiłek. Warto jeszcze dodać kilka pomidorków koktajlowych, ale to już bezpośrednio przed podaniem.
Kapusta włoska pod pierzynką
Składniki:
- 1/2 główki lekko obgotowanej kapusty włoskiej
- 1 gruszka
- 1/2 puszki czerwonej fasoli
- 1/2 soku z cytryny
Sos beszamelowy
Składniki:
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 2 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
- 1-1 1/2 szklanki mleka bez laktozy lub innego o obojętnym smaku
- sól i pieprz do smaku
- odrobina gałki muszkatowej
- 2 łyżeczki lubczyku
Jak zrobić danie?
- kapustę potnij na dość spore cząstki/plastry
- gruszkę wydrąż i potnij na plastry
- wytłuść naczynie do zapiekania olejem roślinnym
- układaj na przemian kapustę i gruszki
- skrop całość cytryną
- górę posyp przepłukaną fasolką i polej sosem beszamelowym
- włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 30 min.
-20 min. zapiekaj pod przykryciem a następne 10 min. odkryte
Sos beszamelowy
- rozpuść olej kokosowy, odstaw z ognia, dodaj mąkę i wymieszaj
- podgrzewaj i mieszając dodawaj mleko i pozostałe składniki
- krótko zagotuj, jeśli jest gęsty dodaj mleka
Łał jak pomysłowo, jaka gama smaków :)
OdpowiedzUsuńOj, musi byc pycha:)
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu
Ależ pysznie wygląda i bardzo pomysłowe :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle Avo serwujesz wspaniałości.
OdpowiedzUsuńBuziaki!
Pyszności :)
OdpowiedzUsuńmój maż nie do końca lubi połaczenia owoców w obiedzie, ale smacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPrzepysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie to wygląda :) Chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń