Co można zrobić z jednej główki włoskiej kapusty? To pytanie postawiłam sobie robiąc gołąbki z kaszą i pieczarkami.
A było to tak. Gołąbki robiłam wielokrotnie i to z najróżniejszymi farszami. Zazwyczaj była to kapusta, zwykła biała. Tym razem kupiłam kapustę włoską. Z farszu, który przygotowałam wyszło dziewięć cudnych rollsów - gołąbków i została obgotowana główka kapusty. Tak to powstały dwa kolejne dania. Potrawa jednogarnkowa i to w dwóch wersjach, świetna na mroźną zimę oraz kapusta zapiekana z gruszką, rewelacyjna na obiad lub kolację. O tych daniach będzie w następnych postach, a teraz zapraszam na gołąbki z kaszą i pieczarkami ,z aksamitnym sosem pomidorowym.
Składniki: (farszu starczyło na dziewięć szt.)
- główka włoskiej kapusty
- 100 g kaszy gryczanej, prażonej
- 200 g pieczarek
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- łyżeczka majeranku
- sól i pieprz do smaku
- 1 jajko
- 2 łyżki oliwy
Jak zrobić gołąbki?
- wydrąż z kapusty głąb
- zagotuj w dużym garnku wodę, dodaj łyżeczkę soli i włóż kapustę
- gotuj pod przykryciem 6-8 min.
- kapustę wyjmij na sitko a część wody z gotowania zostaw
- rozłóż liście z kapusty na desce i zbij tłuczkiem twarde części
- na każdy liść nałóż sporą łyżkę farszu, zwiń boczne liście do środka i zroluj
- do garnka wlej szklankę wywaru z kapusty, układaj zrolowane gołąbki i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 15-20 min.
- możesz podać z sosem pomidorowym
Jak zrobić farsz?
- ugotuj kaszę al dente
- umyte pieczarki i drobno posiekaj albo zetrzyj na tarce z grubymi oczkami
- posiekaj drobno, cebulę i czosnek, dodaj do pieczarek i wszystkie składniki włóż do garnka z lekko rozgrzaną oliwą, dodaj majeranek, sól i pieprz, wymieszaj i smaż pod przykryciem aż puszczą sok
- odkryj garnek i smaż farsz jeszcze kilka minut aż odparuje
- dodaj do pieczarek ugotowaną kaszę, wymieszaj, w razie potrzeby dopraw sola i pieprzem
- kiedy farsz lekko przestygnie dodaj jajko i wymieszaj
- nakładaj na liście kapusty, zwijaj i układaj w garnku z wywarem a kapusty
- gotuj na wolnym ogniu około 15-20 min.
- są wyborne z sosem pomidorowym
Sos pomidorowy
Składniki:
- puszka krojonych pomidorów (w sezonie używam świeżych)
- ząbek posiekanego czosnku
- 1-2 łyżeczki suszonej bazylii (w sezonie świeżej)
- szczypta cukru
- łyżeczka octu winnego
- sól do smaku
Jak zrobić sos?
- włóż do garnka wszystkie składniki i gotuj na wolnym ogniu około 15-17 min.
- delikatnie zmiksuj blenderem
- kilka łyżek sosu dodaj na talerz i połóż na nim gołąbki
Pycha!
Moja rada:
- jeśli ci zostaną gołąbki to przełóż do garnka z sosem pomidorowym, na drugi dzień jak znalazł :)
- miałam nieco więcej pieczarek i po obsmażeniu dodałam je do dania głównego
Jest to danie bez glutenu i laktozy.
ja gołąbki uwielbiam, lecz nie robię ich zbyt często, bo mąż mój ich nienawidzi ;) taki to mój los niestety ;)
OdpowiedzUsuńChyba się skuszę i zrobię, wyglądają smakowicie!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie. Zdjadałbym z chęcią.
OdpowiedzUsuńWyglądają mega apetycznie:) jak patrzę na takie pyszności od razu jestem głodna:D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
BARDZO APETYCZNIE. SAMA ZJADAŁABYM TAKIE CUDA!
OdpowiedzUsuńjak pięknie wyglądają! smacznie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam gołąbki, chętnie bym zjadła! I jak pięknie podane, jak w wykwintnej restauracji!
OdpowiedzUsuńło matko, jadłabym... w ferie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńło matko, jadłabym... w ferie spróbuję :)
OdpowiedzUsuńja nie koniecznie lubię gluten free
OdpowiedzUsuńale gołabki zjadłabym
Wyglądają obłęd!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kaszę gryczaną ale w takiej wersji nie gotowałam. Pachnie smakowicie i zachęcająco.
OdpowiedzUsuńUwieeelbiam gołąbki! Takie też pewnie pyszne.
OdpowiedzUsuńZrobiłam je wczoraj na obiad, wyszły bardzo smaczne. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJustyna