piątek, 12 czerwca 2015

Zupa szparagowo-cytrynowa czyli szybko, tanio, wykwintnie - Asparagus & Lemon soup








Ilekroć przyrządzam danie ze szparagów powstaje zupa szparagowa w różnych wersjach. Tym razem szparagowo-cytrynowa. Przy obieraniu sporo części szaragów "odpada" bo są zdrewniałe i nie smakują. Są jednak doskonałe aby zrobić z nich pyszną zupę - w myśl zasady nie marnuj jedzenia!
Sezon szparagowy jest dla koneserów szparagów prawdziwą rozkoszą, a dodać muszę, że warzywa te są zdrowe i mają mało kalorii, chyba, że się przesadza z dodatkami. Zapraszam.



Zupa szparagowo-cytrynowa

Składniki:
  • 1 opakowanie/wiązka białych szparagów
  • 2 ziemniaki
  • płaska łyżka masła
  • płaska łyżka mąki
  • 1/2 szklanki śmietanki 12% z kartonu 
  • łyżeczka kurkumy
  • sok z 1 cytryny
  • sól i pieprz do smaku
  • kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
  • woda, około 1,5 l

Jak zrobić zupę?

- dobrze umyj szaragi
- odłam zdrewniałe części
- obierz szparagi obieraczką do warzyw
- do wody dodaj zdrewniałe i obrane części szparagów
- gotuj w niewielkiej ilości wody około 12 min.
- zmiksuj wszystko w mikserze, przecedź i delikatnie przetrzyj przez sitko
- w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj, ciągle mieszając dodaj wywar ze szparagów i uzupełnij wodą jeśli jest taka potrzeba
- w tym czasie kiedy gotuje się wywar ze szparagów w oddzielnym garnku w niewielkiej ilości wody ugotuj 2 średniej wielkości ziemniaki
- kiedy ziemniaki będą miękkie zmiksuj je w mikserze
- następnie do wywaru ze szparagów dodaj zmiksowane ziemniaki i kurkumę, dopraw solą i pieprzem, zagotuj
- dodaj śmietankę, delikatnie zagotuj
- dodaj sok z cytryny, wymieszaj i w mirę potrzeby dopraw solą i pieprzem
- przed podaniem udekoruj natką pietruszki i dodaj kilka kawałków pokrojonego szparaga
- resztę szparagów wykorzystaj na danie z sosem holenderskim i łososiem 























Co sądzicie o takim wykorzystaniu szparagów?


9 komentarzy:

  1. Znakomity przepis, mnie sie bardzo podobal:) Kurkuma cudownie zabarwila te zupe i az ma sie wielka ochote ja sprobowac, ale to juz jutro, bo jest juz zbyt pozno....

    Dziekuje za swietny przepis, Avo i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. no prosze, moj popisowy czerwcowy przepis ...no prawie... ale własnie w tym zestawie szparagi z nutą cytryny

    OdpowiedzUsuń
  3. świetny przepis, jeszcze takiej zupy nie jadłam, muszę ją zrobić :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. idealna! też jeszcze takiej nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis bardzo oryginalny, nie wpadłam na pomysł nigdy by tak wykorzystać szparagi.

    OdpowiedzUsuń
  6. Fantastyczny kolorek :) też planuję zupę szparagową....

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajna zupka, ciekawe połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam, mniam. Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetycznie wygląda Twoja zupa :) Świetne zdjęcia :) Serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)