czwartek, 11 czerwca 2015

Rabarbarowa konfitura z kardamonem - Rhubarb confiture & cardamom








Pora na rabarbar, kwaśny ale pyszny. Ma wiele zalet i odchudza pod warunkiem, że nie przesadzicie. Kompoty, lemoniady rabarbarowe, ciasta, desery i oczywiście konfitura. Jedna z moich ulubionych to ta w połączeniu z jabłkami.



Rabarbarowa konfitura z kardamonem

Składniki:
  • około 300 g rabarbaru
  • 2 średnie jabłka
  • 6-8 ziaren kardamonu lub łyżeczka sproszkowanego
  • sok z jednej cytryny
  • 150 g brązowego cukru
  • gałązka rozmarynu


Jak zrobić konfiturę?

- utrzyj w moździerzu ziarna kardamonu
- obierz i pokrój w kostkę jabłka
- pokrój w kostkę rabarbar
- dodaj do garnka połowę rabarbaru i pozostałe składniki
- zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając około 20 -25 min.
- wyjmij gałązkę rozmarynu
- dodaj pozostały rabarbar i gotuj jeszcze około 4-5 min.
- konfiturę możesz przechowywać około 1 miesiąca w lodówce lub włożyć do małych słoiczków i zagotować














Lubicie rabarbarowe przepisy?



8 komentarzy:

  1. O tak, bardzo lubię. Szczególnie tartę z rabarbarem. Buziaki. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubie . Właśnie wczoraj ucierane ciasto z rabarbarem , moje panny uwielbiają rabarbar ... Chyba od nauki wymawiania r po polsku sie zaczęło :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. pyyyszne! na śniadanko do omleta :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam kompoty, ciasta z rabarbarem, ale takiej konfiturki jeszcze nie jadłam. A zapowiada się kusząco.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)