Pora na rabarbar, kwaśny ale pyszny. Ma wiele zalet i odchudza pod warunkiem, że nie przesadzicie. Kompoty, lemoniady rabarbarowe, ciasta, desery i oczywiście konfitura. Jedna z moich ulubionych to ta w połączeniu z jabłkami.
Rabarbarowa konfitura z kardamonem
Składniki:
- około 300 g rabarbaru
- 2 średnie jabłka
- 6-8 ziaren kardamonu lub łyżeczka sproszkowanego
- sok z jednej cytryny
- 150 g brązowego cukru
- gałązka rozmarynu
Jak zrobić konfiturę?
- utrzyj w moździerzu ziarna kardamonu
- obierz i pokrój w kostkę jabłka
- pokrój w kostkę rabarbar
- dodaj do garnka połowę rabarbaru i pozostałe składniki
- zagotuj, zmniejsz płomień i gotuj na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając około 20 -25 min.
- wyjmij gałązkę rozmarynu
- wyjmij gałązkę rozmarynu
- dodaj pozostały rabarbar i gotuj jeszcze około 4-5 min.
- konfiturę możesz przechowywać około 1 miesiąca w lodówce lub włożyć do małych słoiczków i zagotować
Lubicie rabarbarowe przepisy?
Lubicie rabarbarowe przepisy?
Bardzo lubię rabarbar :)
OdpowiedzUsuńO tak, bardzo lubię. Szczególnie tartę z rabarbarem. Buziaki. :)
OdpowiedzUsuńŚwietna konfitura :)
OdpowiedzUsuńLubie . Właśnie wczoraj ucierane ciasto z rabarbarem , moje panny uwielbiają rabarbar ... Chyba od nauki wymawiania r po polsku sie zaczęło :):)
OdpowiedzUsuńMniam, jakie pyszności:)
OdpowiedzUsuńmiłego weekendu:)
pyyyszne! na śniadanko do omleta :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam takiego omletu :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kompoty, ciasta z rabarbarem, ale takiej konfiturki jeszcze nie jadłam. A zapowiada się kusząco.
OdpowiedzUsuń