Ilekroć przyrządzam danie ze szparagów powstaje zupa szparagowa w różnych wersjach. Tym razem szparagowo-cytrynowa. Przy obieraniu sporo części szaragów "odpada" bo są zdrewniałe i nie smakują. Są jednak doskonałe aby zrobić z nich pyszną zupę - w myśl zasady nie marnuj jedzenia!
Sezon szparagowy jest dla koneserów szparagów prawdziwą rozkoszą, a dodać muszę, że warzywa te są zdrowe i mają mało kalorii, chyba, że się przesadza z dodatkami. Zapraszam.
Zupa szparagowo-cytrynowa
Składniki:
- 1 opakowanie/wiązka białych szparagów
- 2 ziemniaki
- płaska łyżka masła
- płaska łyżka mąki
- 1/2 szklanki śmietanki 12% z kartonu
- łyżeczka kurkumy
- sok z 1 cytryny
- sól i pieprz do smaku
- kilka gałązek posiekanej natki pietruszki
- woda, około 1,5 l
Jak zrobić zupę?
- dobrze umyj szaragi
- odłam zdrewniałe części
- obierz szparagi obieraczką do warzyw
- do wody dodaj zdrewniałe i obrane części szparagów
- gotuj w niewielkiej ilości wody około 12 min.
- zmiksuj wszystko w mikserze, przecedź i delikatnie przetrzyj przez sitko
- w garnku rozpuść masło, dodaj mąkę i wymieszaj, ciągle mieszając dodaj wywar ze szparagów i uzupełnij wodą jeśli jest taka potrzeba
- w tym czasie kiedy gotuje się wywar ze szparagów w oddzielnym garnku w niewielkiej ilości wody ugotuj 2 średniej wielkości ziemniaki
- kiedy ziemniaki będą miękkie zmiksuj je w mikserze
- następnie do wywaru ze szparagów dodaj zmiksowane ziemniaki i kurkumę, dopraw solą i pieprzem, zagotuj
- dodaj śmietankę, delikatnie zagotuj
- dodaj sok z cytryny, wymieszaj i w mirę potrzeby dopraw solą i pieprzem
- przed podaniem udekoruj natką pietruszki i dodaj kilka kawałków pokrojonego szparaga
- resztę szparagów wykorzystaj na danie z sosem holenderskim i łososiem
Znakomity przepis, mnie sie bardzo podobal:) Kurkuma cudownie zabarwila te zupe i az ma sie wielka ochote ja sprobowac, ale to juz jutro, bo jest juz zbyt pozno....
OdpowiedzUsuńDziekuje za swietny przepis, Avo i serdecznie Cie pozdrawiam:)
no prosze, moj popisowy czerwcowy przepis ...no prawie... ale własnie w tym zestawie szparagi z nutą cytryny
OdpowiedzUsuńświetny przepis, jeszcze takiej zupy nie jadłam, muszę ją zrobić :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
idealna! też jeszcze takiej nie jadłam! :)
OdpowiedzUsuńPrzepis bardzo oryginalny, nie wpadłam na pomysł nigdy by tak wykorzystać szparagi.
OdpowiedzUsuńFantastyczny kolorek :) też planuję zupę szparagową....
OdpowiedzUsuńBardzo fajna zupka, ciekawe połączenie :)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam. Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda Twoja zupa :) Świetne zdjęcia :) Serdecznie pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń