sobota, 13 czerwca 2015

Szparagi z sosem holenderskim i łososiem - Asparagus with Hollandaise Sauce








Jeśli robiliście zupę według mojego przepisu (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/06/zupa-szparagowo-cytrynowa-czyli-szybko.html) to zostały wam szparagi, które z niewielką ilością dodatków mogą stanowić wykwintne danie na obiad lub kolację. Polecam sos holenderski z jedną uwagą, trzeba podać od razu. Jeśli więc danie ma poczekać to proponuję beszamel lub coś w tym rodzaju. Sos holenderski jest pyszny, robi się go w kilka chwil ale wymaga podania "na już".


Szparagi z sosem holenderskim i łososiem /dla 2 osób/

 Składniki:
  • 1 opakowanie/wiązka białych szparagów
  • jeden duży lub 2 małe plastry łososia
  • składniki na sos holenderski: 2 żółtka kopiasta łyżka masła /około 50 g/, sok z jednej cytryny, sól i pieprz do smaku

Jak przygotować danie?

- szparagi dobrze umyj, odłam zdrewniałe końce i obierz obieraczką do warzyw /te części wykorzystaj na zupę /http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/06/zupa-szparagowo-cytrynowa-czyli-szybko.html/
- gotuj szparagi ustawione główkami do góry 12-15 min.
- pod koniec gotowania zacznij przyrządzać sos
- ustaw naczynie /miseczkę/ na parze, wbij 2 żółtka i delikatnie ubijaj
- w trakcie ubijania dodawaj roztopione masło i sok z cytryny
- na koniec dodaj sól i pieprz do smaku
- sos powinien być, gładki i puszysty
- ułóż szparagi na talerzu, polej sosem i na górę dodaj kawałki pokrojonego łososia
- polecam z białym winem i zieloną sałata z sosem winegret

















Myślę, że to dobry obiad na upały. Woda z cytryną i lodem w zestawie :)


12 komentarzy:

  1. ooo tak :)
    jestem jak najbardziej za :)
    Pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatne szparagi, delikatny sos.... czego chcieć więcej. Finezyjne danie. Takie lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łooosoś... pyszności:) Ze szparagami jeszcze nie próbowałam ale wszystko przede mną:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowite połączenie, zjadłabym z chęcią :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ach zrobiłabym krem ze szparagów.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo dobra kompozycja zdrowych tłuszczów z warzywami. Idealne, dietetyczne danie.

    OdpowiedzUsuń
  7. pięknie :) i pysznie, bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)