Jeśli robiliście zupę według mojego przepisu (http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/06/zupa-szparagowo-cytrynowa-czyli-szybko.html) to zostały wam szparagi, które z niewielką ilością dodatków mogą stanowić wykwintne danie na obiad lub kolację. Polecam sos holenderski z jedną uwagą, trzeba podać od razu. Jeśli więc danie ma poczekać to proponuję beszamel lub coś w tym rodzaju. Sos holenderski jest pyszny, robi się go w kilka chwil ale wymaga podania "na już".
Szparagi z sosem holenderskim i łososiem /dla 2 osób/
Składniki:
- 1 opakowanie/wiązka białych szparagów
- jeden duży lub 2 małe plastry łososia
- składniki na sos holenderski: 2 żółtka kopiasta łyżka masła /około 50 g/, sok z jednej cytryny, sól i pieprz do smaku
Jak przygotować danie?
- szparagi dobrze umyj, odłam zdrewniałe końce i obierz obieraczką do warzyw /te części wykorzystaj na zupę /http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2015/06/zupa-szparagowo-cytrynowa-czyli-szybko.html/
- gotuj szparagi ustawione główkami do góry 12-15 min.
- pod koniec gotowania zacznij przyrządzać sos
- ustaw naczynie /miseczkę/ na parze, wbij 2 żółtka i delikatnie ubijaj
- w trakcie ubijania dodawaj roztopione masło i sok z cytryny
- na koniec dodaj sól i pieprz do smaku
- sos powinien być, gładki i puszysty
- ułóż szparagi na talerzu, polej sosem i na górę dodaj kawałki pokrojonego łososia
- polecam z białym winem i zieloną sałata z sosem winegret
ooo tak :)
OdpowiedzUsuńjestem jak najbardziej za :)
Pyszności :)
Uwielbiam szparagi.
OdpowiedzUsuńDelikatne szparagi, delikatny sos.... czego chcieć więcej. Finezyjne danie. Takie lubię :)
OdpowiedzUsuńmmmm....piękne danie :)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne. :)
OdpowiedzUsuńNa pewno wypróbuje Twój przepis :-)
OdpowiedzUsuńZrobiłam się głodna:)
OdpowiedzUsuńŁooosoś... pyszności:) Ze szparagami jeszcze nie próbowałam ale wszystko przede mną:)
OdpowiedzUsuńSmakowite połączenie, zjadłabym z chęcią :)
OdpowiedzUsuńAch zrobiłabym krem ze szparagów.
OdpowiedzUsuńBardzo dobra kompozycja zdrowych tłuszczów z warzywami. Idealne, dietetyczne danie.
OdpowiedzUsuńpięknie :) i pysznie, bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuń