czwartek, 18 czerwca 2015

Czekoladowy fondant z truskawkami - Chocolate fondant with strawberries












U mnie dzisiaj wyrafinowana kuchnia francuska. Pełna rozpusta bo to czekoladowy fondant z truskawkami. Będzie więc krótko za to rozkosznie.




Czekoladowy fondant z truskawkami

Składniki: (4 mniejsze kokilki lub 3 z Ikei)
  • 100 g czekolady
  • 50 g masła
  • 2 łyżki brandy
  • 2 jajka
  • 4 łyżki trzcinowego cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
*dodatkowo: masło do wysmarowania kokilek i trochę mąki do wysypania, 3-4 truskawki


Jak to zrobić?

- rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, delikatnie mieszaj aby się nie zwarzyła
- wymieszaj jaja z cukrem, dodaj brandy i wanilię, wymieszaj
- dodawaj masę partiami do czekolady i delikatnie mieszaj
- wypełnij kokilki do 3/4 objętości
- na górze połóż 2-3 połówki truskawek
- włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 8-10 min.
- po wyjęciu z piekarnika, delikatnie obkrój brzegi nożem
- odwróć i udekoruj na talerzu
- możesz podawać z truskawkami lub lodami albo delikatnie posypać cukrem pudrem









































 Ach ta czekolada...


17 komentarzy:

  1. mmm kolejny świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. proste, a jednocześnie wykwintne :) Mistrzyni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Idealny ci wyszedł ten fondant :) Wspaniały deser :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmmmmm !!! that is tasty, which delight to recipe, thanks Ava! And that beautiful you are with your romantic look and this melancholy air. The scarf and hat are the two cuties.

    OdpowiedzUsuń
  5. super przepis, muszę go wypróbować! :)

    http://lamodalena.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. no i po co to przeczytałam? mam teraz iść po czekoladę? czarna noc jest już przecież

    OdpowiedzUsuń
  7. Coś dla mnie! Wygląda obłędnie i ta czekolada rozpływająca się po talerzu...pychaaaa. Wiem już że przez Ciebie zgrzeszę:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Genialnie wygląda ten deser, aż ślinka cieknie

    OdpowiedzUsuń
  9. Jeśli smakuje tak jak wygląda to jest to mistrzostwo świata. Piekne teksty na zdjeciach. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Czekolada pod każdą postacią mmm...:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Och czemu tyle pyszności pokazujesz? - ja z tego całego dobra zużyję tylko truskawki....

    OdpowiedzUsuń
  12. Kusisz Avo pysznościami, ale ja nie potrafię oderwać oczu od Twoich zdjęć. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piekne slowa, ale przepis wspanialy i dzieki za niego. Pozdrawiam Avo:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wydaje się trudne, powinno się udać :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)