U mnie dzisiaj wyrafinowana kuchnia francuska. Pełna rozpusta bo to czekoladowy fondant z truskawkami. Będzie więc krótko za to rozkosznie.
Czekoladowy fondant z truskawkami
- 100 g czekolady
- 50 g masła
- 2 łyżki brandy
- 2 jajka
- 4 łyżki trzcinowego cukru
- łyżeczka esencji waniliowej
*dodatkowo: masło do wysmarowania kokilek i trochę mąki do wysypania, 3-4 truskawki
Jak to zrobić?
- rozpuść czekoladę z masłem w kąpieli wodnej, delikatnie mieszaj aby się nie zwarzyła
- wymieszaj jaja z cukrem, dodaj brandy i wanilię, wymieszaj
- dodawaj masę partiami do czekolady i delikatnie mieszaj
- wypełnij kokilki do 3/4 objętości
- na górze połóż 2-3 połówki truskawek
- włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 8-10 min.
- po wyjęciu z piekarnika, delikatnie obkrój brzegi nożem
- odwróć i udekoruj na talerzu
- możesz podawać z truskawkami lub lodami albo delikatnie posypać cukrem pudrem
mmm kolejny świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńproste, a jednocześnie wykwintne :) Mistrzyni :)
OdpowiedzUsuńIdealny ci wyszedł ten fondant :) Wspaniały deser :)
OdpowiedzUsuńMmmmmmmm !!! that is tasty, which delight to recipe, thanks Ava! And that beautiful you are with your romantic look and this melancholy air. The scarf and hat are the two cuties.
OdpowiedzUsuńPłynna lawa, uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis, muszę go wypróbować! :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
no i po co to przeczytałam? mam teraz iść po czekoladę? czarna noc jest już przecież
OdpowiedzUsuńTaka rozpusta nocą najlepsza :)
UsuńCoś dla mnie! Wygląda obłędnie i ta czekolada rozpływająca się po talerzu...pychaaaa. Wiem już że przez Ciebie zgrzeszę:-)
OdpowiedzUsuńGenialnie wygląda ten deser, aż ślinka cieknie
OdpowiedzUsuńJeśli smakuje tak jak wygląda to jest to mistrzostwo świata. Piekne teksty na zdjeciach. :)
OdpowiedzUsuńCzekolada pod każdą postacią mmm...:)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego:) miłego weekendu
OdpowiedzUsuńOch czemu tyle pyszności pokazujesz? - ja z tego całego dobra zużyję tylko truskawki....
OdpowiedzUsuńKusisz Avo pysznościami, ale ja nie potrafię oderwać oczu od Twoich zdjęć. :)
OdpowiedzUsuńPiekne slowa, ale przepis wspanialy i dzieki za niego. Pozdrawiam Avo:)
OdpowiedzUsuńNie wydaje się trudne, powinno się udać :)
OdpowiedzUsuń