czwartek, 4 czerwca 2015

Truskawkowa kruszonka - Strawberry Cake










W sezonie truskawkowym ciasta z truskawkami to mus, bardzo przyjemny zresztą. Pachnie, kusi ale warto zrobić dla tego ciasta dłuższy bieg albo kilka brzuszków więcej. Pyszna, delikatna truskawkowa eksplozja!


Truskawkowe ciasto z kruszonką /blaszka 23 x 27 cm/

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 60 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki gęstej śmietany
  • łyżka ekstraktu waniliowego
* około 400 - 450 g truskawek (truskawki przekrój na połowę)


Jak zrobić ciasto?

- z wszystkich składników zagnieć ciasto
- wysmaruj blaszkę i wysyp bułką tartą
- rozłóż równomiernie ciasto, delikatnie nakłuj widelcem 
- włóż ciasto na około 15 - 20 min. do lodówki
- wyjmij ciasto z lodówki i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 min. (powinno być złote)

Masa budyniowa

Składniki:
  • 250 ml mleka
  • 2 czubate łyżki cukru
  • łyżka cukru waniliowego własnej roboty
  • 2 łyżki mąki
  • szczypta kurkumy
  • 250 g serka ricotta

Jak zrobić masę?

- zagotuj 200 ml mleka z cukrem i kurkumą
- w pozostałym mleku rozpuść mąkę i dodaj do gotującego się mleka
- zagotuj, odstaw z ognia 
- mieszaj masę tak długo aż lekko przestygnie 
- dodaj serek ricotta i wymieszaj
- rozłóż masę na na podpieczonym cieście i ułóż na nim połówki truskawek
- posyp ciasto kruszonką i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni piekarnika na 25-30 min.


Kruszonka 

Składniki:
  • około 1/2 szklanki mąki
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki posiekanych płatków migdałów
  • 2 łyżki sezamu
  • 80 g roztopionego masła

Jak zrobić kruszonkę?
- wymieszaj wszystkie składniki i rozsyp je na truskawkach


Moja rada:

- do zrobienia masy możesz użyć budyniu waniliowego + serka





















Robicie ciasta truskawkowe w sezonie?



13 komentarzy:

  1. Ja najbardziej, ja robie czesto i chetnie i podobnie jak Ty lecz zamiast kruszonki dodaje galaretke, natomiast bez masy budyniowej z kruszonka.. Teraz wyprobuje w/g Twojego przepisu Avo. Dziekuje Ci za ten przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. What a lovely post turned out, I enjoyed a lot! It looks really delicious, I would love to try a piece of it:) tahnk you for the nice recipe!
    Wish you a blessed day ahead!

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie ciasto jest najlepsze pod słońcem, żadne tam torty itp. :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny przepis, podany w klarowny sposób, krok po krok. Dziękuję!!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Truskawkowe ciasta rządzą :) TAKKK !!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. jak dobrze, że już sezon na truskawki <3

    OdpowiedzUsuń
  7. No proszę tak sezon truskawowy należy zacząć:-) Pysznie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciasta piekę rzadko, ale nie powiem, co to Twoje - pychota. ^^

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam wszystko co z truskawkami...pozdrawiam Ava, miłego weekendu...

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie też bardzo truskawkowo:)
    wspaniałego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Sezon na truskawki się zaczął, więc czemu nie.

    OdpowiedzUsuń
  12. Truskawki uwielbiam. Wszystkie ciasta z truskawkami - pychotka! Buziaki!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)