W sezonie truskawkowym ciasta z truskawkami to mus, bardzo przyjemny zresztą. Pachnie, kusi ale warto zrobić dla tego ciasta dłuższy bieg albo kilka brzuszków więcej. Pyszna, delikatna truskawkowa eksplozja!
Truskawkowe ciasto z kruszonką /blaszka 23 x 27 cm/
Składniki na ciasto:
- 200 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 120 g masła
- 60 g cukru pudru
- 2 żółtka
- 2 łyżki gęstej śmietany
- łyżka ekstraktu waniliowego
* około 400 - 450 g truskawek (truskawki przekrój na połowę)
Jak zrobić ciasto?
- z wszystkich składników zagnieć ciasto
- wysmaruj blaszkę i wysyp bułką tartą
- rozłóż równomiernie ciasto, delikatnie nakłuj widelcem
- włóż ciasto na około 15 - 20 min. do lodówki
- wyjmij ciasto z lodówki i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 15 min. (powinno być złote)
Masa budyniowa
Składniki:
- 250 ml mleka
- 2 czubate łyżki cukru
- łyżka cukru waniliowego własnej roboty
- 2 łyżki mąki
- szczypta kurkumy
- 250 g serka ricotta
Jak zrobić masę?
- zagotuj 200 ml mleka z cukrem i kurkumą
- w pozostałym mleku rozpuść mąkę i dodaj do gotującego się mleka
- zagotuj, odstaw z ognia
- mieszaj masę tak długo aż lekko przestygnie
- dodaj serek ricotta i wymieszaj
- rozłóż masę na na podpieczonym cieście i ułóż na nim połówki truskawek
- posyp ciasto kruszonką i włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni piekarnika na 25-30 min.
Kruszonka
Składniki:
- około 1/2 szklanki mąki
- 1/3 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki posiekanych płatków migdałów
- 2 łyżki sezamu
- 80 g roztopionego masła
Jak zrobić kruszonkę?
- wymieszaj wszystkie składniki i rozsyp je na truskawkach
Moja rada:
- do zrobienia masy możesz użyć budyniu waniliowego + serka
Robicie ciasta truskawkowe w sezonie?
Ja najbardziej, ja robie czesto i chetnie i podobnie jak Ty lecz zamiast kruszonki dodaje galaretke, natomiast bez masy budyniowej z kruszonka.. Teraz wyprobuje w/g Twojego przepisu Avo. Dziekuje Ci za ten przepis i serdecznie Cie pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńWhat a lovely post turned out, I enjoyed a lot! It looks really delicious, I would love to try a piece of it:) tahnk you for the nice recipe!
OdpowiedzUsuńWish you a blessed day ahead!
Takie ciasto jest najlepsze pod słońcem, żadne tam torty itp. :-))
OdpowiedzUsuńFajny przepis, podany w klarowny sposób, krok po krok. Dziękuję!!!
OdpowiedzUsuńTruskawkowe ciasta rządzą :) TAKKK !!!!
OdpowiedzUsuńjak dobrze, że już sezon na truskawki <3
OdpowiedzUsuńNo proszę tak sezon truskawowy należy zacząć:-) Pysznie
OdpowiedzUsuńCiasta piekę rzadko, ale nie powiem, co to Twoje - pychota. ^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystko co z truskawkami...pozdrawiam Ava, miłego weekendu...
OdpowiedzUsuńU mnie też bardzo truskawkowo:)
OdpowiedzUsuńwspaniałego weekendu:)
Sezon na truskawki się zaczął, więc czemu nie.
OdpowiedzUsuńTruskawki uwielbiam. Wszystkie ciasta z truskawkami - pychotka! Buziaki!
OdpowiedzUsuńFajne ciacho :)
OdpowiedzUsuń