Truskawki, truskawki na tysiące sposobów. Z pewnością tarta z truskawkami to jedno z obowiązkowych sezonowych ciast.
Tarta z truskawkami
Składniki na ciasto:
- 2 niepełne szklanki mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 kostka masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
Wszystkie składniki zagniatamy i wkładamy na pół godziny do lodówki, następnie cienko wałkujemy i wkładamy do formy, nakłuwamy widelcem i pieczemy w temp. 190 stopni 30 min.
Jeśli zostanie trochę ciasta można zrobić parę babeczek
Składniki na krem budyniowy:
- 1 budyń /o 1/3 zmniejszamy proporcje mleka/, gotujemy studzimy
- 1/3 kostki masła i 1/2 szklanki cukru pudru, ucieramy do białości i powoli dodajemy budyń dalej ucierając
- 2 łyżki startej mrożonej cytryny/ dodajemy na końcu/
- 1/2 kg truskawek
- 1 galaretka truskawkowa, którą polewamy tartę kiedy galaretka tężeje
Babeczki koniecznie po upieczeniu należy odwrócić |
wygląda smakowicie:)
OdpowiedzUsuńzapraszam julcia102030.blogspot.com
truskawki uwielbiam pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńaz musze sama takie zrobic, wyglada zachwycająco!!!
OdpowiedzUsuńAle pycha, choć robiłam ją ostatnio. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie wiem - tarta czy babeczki...
OdpowiedzUsuńObie wersje muszą być pyszne!
Mniam! Ja kiedys robilam prosta tarte na bazie zwyklego serka homogenizowanego i byla pyszna :)
OdpowiedzUsuńAle cuda zrobiłaś.
OdpowiedzUsuńWspaniała, letnia tarta!
OdpowiedzUsuńmniam! mogę kawałeczek? albo chociaż taką jedną babeczkę?:)
OdpowiedzUsuń