Mrożona cytryna
A cóż w tym takiego dziwnego, zamrozić
można prawie wszystko? A cytryna? Większość zna jej dobroczynny wpływ na nasze
zdrowie oraz właściwości wykorzystywane w kosmetyce. Ponoć jednak zamrożona w
całości ma właściwości zadziwiające. Można znaleźć na ten temat informacje w Internecie - natomiast opinię powinien wyrobić sobie każdy sam, więc bez szaleństwa :)
Jak to zrobić?
Cytrynę należy sparzyć wrzątkiem,
dobrze wyszorować i całą zamrozić. Wbrew pozorom bardzo łatwo utrzeć ją na
tarce - tyle ile potrzeba - a resztę włożyć do zamrażalnika. Wcale nie jest taka
twarda a małe, ostre ząbki tarki doskonale sobie z nią radzą.
Niezwykle zdrowotne właściwości mrożonej cytryny
To proszę traktuj z przymrużeniem
oka, bo tak naprawdę nie ma żadnych badań na ten temat, ale…
…. ponoć zwalcza komórki rakowe i
jest silniejsza niż chemioterapia (???), bowiem działa 10000 razy silniej niż
Adriamycyna, lek używany przy chemoterapii. Cytryna zwalcza tylko złośliwe
komórki rakowe i nie powoduje żadnych skutków ubocznych dla organizmu.
Wielkie koncerny farmaceutyczne w trosce o
swoje zyski wolą wytwarzać sztuczne specyfiki i to co im przynosi krocie.
Oprócz właściwości nowotworowych
mrożona cytryna zwalcza drobnoustroje, zakażenia grzybami, bakteriami, przeciwdziała
ludzkim pasożytom. Reguluje ciśnienie krwi obniżając je, działa jako środek
przeciw depresjom, stresom oraz zaburzeniom nerwowym.
Skórka cytryny zawiera 5 do 10
razy więcej witamin niż sok z cytryny, ma działanie odmładzające, zwalcza
toksyny i wolne rodniki.
Podkreślam, że to powszechnie
dostępne informacje w Internecie dlatego ocenę pozostawiam Wam.
Wykorzystanie mrożonej cytryny w kuchni
Te właściwości i przymioty
cytryny sprawdziłam osobiście w wielu potrawach i szczerze polecam. Można ją
utartą dodawać do sałatek, dań rybnych i mięsnych, do sosów a nawet do lodów,
koktajli i różnych innych napojów. Niektórzy twierdzą, że podnosi nawet walory
smakowe wina i whisky – nie wiem, tego nie próbowałam.
Cytrynę dodaje się tuż przed podaniem potrawy,
posypując danie. Podnosi niesamowicie walory
smakowe, a całość zyskuje świeży, a nawet wykwintny smak.
Jeden z moich przepisów: http://mystylemyeveryday.blogspot.com/2013/04/saatka-z-krewetkami-i-truskawkami.html
... i jeszcze wiosenno-letni deserek a może śniadanie, a może podwieczorek lub nawet kolacja?
Truskawki, borówki amerykańskie, jogurt, trochę granoli... i utartej mrożonej cytryny, uwodzi...
Jakie pyszności u Ciebie ;)
OdpowiedzUsuńCytryny nigdy nie mroziłam ;)
zaskoczyłaś mnie informacją, że cytrynę można mrozić :)
OdpowiedzUsuńo rany, deserek bym zjadła :) Prawdę mów, wolę smak limonki ale, że cytrynę można mrozić , pierwsze słyszę :)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować, nigdy nie mroziłam cytryn! a deserki smakowite i pięknie podane! Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńAle po co ją mrozić? Mrożenie podnosi zawartość czegoś tam?
OdpowiedzUsuńInna sprawa, że nigdy nie mroziłam cytryny. Za to wiem, że ma wiele właściwości, które można wykorzystać. Podobnie jak grejpfrut.
Właśnie po to aby ją można całą wykorzystać i jest bardziej aromatyczna. spróbuj zamrozić i zetrzeć, takiego "puszku" i aromatu nie uzyskasz ze świeżej....
UsuńHallo!, z ta zamrozona cytryna. to nie sa tylko takie internetowe bajki cioci Marysi. W Niemczech znamy dobrotliwosci mrozonej cytryny juz od 2009 roku. Wtedy to zostaly opublikowane w prasie kliniczne studia niemiecki do tego tematu.Ktos niewielka czesc tego tekstu, przetumaczona na polski,wpuscil do internetu. I w wiekszosci jest jego tresc tylko powielana i podawana dalej. Ale!!!!!! punktem glownym jest, ze cytryna --- MUSI BYC : BIO:, bo zadne plukania i szorowania , nie wyciagna z cytryny, czy z jej skorki tych chemicznych srodkow--- i wtedy zamiast sie leczyc i piekniec, to swiadomie sie trujemy!!!!!!. POZDRAWIAM AUS DEUTSCHLAND. ELISABETH.
UsuńKonfabulacja! To jest to samo wg. Ciebie jak zdrowe ekologiczne jajka od kur z wolnego wybiegu, które chodzą po brudnym obejściu gdzie gówna krowie, odchody innego ptactwa, jakieś pomyje i inne EKOLOGICZNE substancje rozsiane są po całym terenie. Cytryny zabezpieczone są do transportu substancją woskową. A opryski? Gdzie ich nie ma. Ekologia w wydaniu polskim to lipa. Nikt nie przestrzega norm. Dostają rolnicy pieniądze z Unii a agronomowie dopełniają reszty.Czyli wystawiają certyfikat gospodarstwa ekologicznego. Taka jest cała prawda o EKO!
Usuńo mniam,mniam :)
OdpowiedzUsuńpysznie dzis u Ciebie:*
OdpowiedzUsuńUwielbiam podobne jogurtowe smakowitości. Mam też wielką ochotę sporządzić cytrynówkę. Pozdrawiam. :)
OdpowiedzUsuńCo szkodzi spróbować?! :P
OdpowiedzUsuńDokładnie o tym samym pomyślałam! :)
UsuńNie mroziłam. Muszę spróbować. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJak wszystko pięknie podane!!!A z rad skorzystam.
OdpowiedzUsuńmmm pychota!!!
OdpowiedzUsuńzapraszam do siebie i wspolnego obserwowania jesli masz ochote :)
Muszę spróbować o dodać do pysznego deseru z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńmmm to wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMusiałabym spróbować coś zrobić z takiej cytrynki. Ładnie wygląda.
OdpowiedzUsuńNo to ja na próbę zamrażam, pomału pokazują sie truskawki-wykorzystam do deseru.
OdpowiedzUsuńCytrynka to samo zdrowie. :)
OdpowiedzUsuńDeserek jest mega!
Ja też nigdy cytryn nie mroziłam, desery pychotka...mniammm...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńLubię takie deserki :))
OdpowiedzUsuńKochana zapraszam na mojego nowego bloga :) http://mamalaurkitestuje.kajzarowie.net/
OdpowiedzUsuńi przepraszam, jeżeli komentarz został odebrany jako spam, chce wszystkich indywidualnie powiadomić :)
Wygląda pysznie i pięknie :))Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńCo za cuda-wianki" pichcisz"! papatki!
OdpowiedzUsuńA mozna zamrozic grejfruta?
OdpowiedzUsuń