Chyba wszystkie kobiety uwielbiają
ogórki i to nie tylko za ich walory smakowe ale głównie za małą kaloryczność. Zawierają ponad 96% wody, a w 100 g jest tylko około 9 - 14 kalorii.
Witamin i mikroelementów zawierają wprawdzie niewiele, bo tylko w śladowych ilościach: C,
B6, A, niewiele potasu, wapnia, fosforu,
magnezu, za to dość sporo witaminy K. Sok z ogórka doskonale oczyszcza
organizm.
Zalety ogórka wykorzystywane są w kosmetyce. Od lat
znane są właściwości wybielające, tonizujące, odświeżające, zmiękczające i
łagodzące podrażnienia. Chyba nie ma kobiety, która nie kładła plastrów ogórka
lub innej jego postaci na twarzy.
Ogórek w polskiej kuchni najczęściej podawany jest pod
postacią mizerii. Kiedyś tylko i wyłącznie ze śmietaną, współcześnie doczekał
się wersji lżejszej, najczęściej z
jogurtem lub w proporcjach zmieszanych pól ma pół. Można też dodawać nie tylko tradycyjny koperek ale i inne
sezonowe, świeże zioła.
Uwaga: ogórki zawierają kwas askrobinowy, który niszczy
witaminę C, dlatego nie powinno się ich mieszać z warzywami, które zawierają
duże ilości tej witaminy, np. pomidorami.
Mizeria z jogurtem i ziołami:
- 1-2 ogórki zielone
- 1 duży kubek jogurtu, najlepiej greckiego (jest bardzo gęsty)
- bazlia
- kolendra
- koperek
- 2 łyżeczki octu winnego
- 1 centymetr papryczki chili
- sól, pieprz do smaku
Ogórki obieramy (najlepiej niedokładnie), kroimy w
plasterki lub inny ulubiony kształt, lekko solimy i pozostawiamy przynajmniej
około 10 min. żeby puściły sok.
Zioła i papryczkę kroimy, dodajemy pozostałe
składniki, mieszamy. Ogórki lekko
odsączamy i mieszamy z ziołowym jogurtem, doprawiamy do smaku.
Plastry ogórka położone są na liściach roszponki
...lub tradycyjne podanie mizerii...
Pycha danie bądź sałatka. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńo mniam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło,
http://ironiczneciotki.blogspot.com/
Fresh summer food, so good and healthy))) Lovely snapshots as well!
OdpowiedzUsuńHave a fabulous time!
Best wishes, Alexandra
www.svetusvet.com
i jak ładnie podane :)
OdpowiedzUsuńLubię i często robię...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować mizerii z ziołami. Odpowiada mi ten przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPięknie!!! Wygląda pysznie !
OdpowiedzUsuń