To danie chyba każdy pamięta z dzieciństwa. Podawane na tysiące sposobów: z dżemem, jabłkami, śmietaną, sezonowymi owocami, posypane cukrem pudrem, polane czekoladą... dużo by jeszcze wymieniać... To tylko słodkości, a jest jeszcze cała plejada przepisów z warzywami i innymi dodatkami.
Skoro sezon na owoce rozpoczęty: mój przepis z owocami.
Racuchy/składniki:
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka mleka zsiadłego lub jogurtu
- 1 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy, najlepiej w blenderze lub mikserem ręcznym (czasem trzeba dodać jeszcze 1-2 łyżki mąki)... i gotowe. Na rozgrzany tłuszcz na patelni kładziemy 1-2 łyżki ciasta i smażymy z dwóch stron na złoto. Racuchy kładziemy na ręczniku papierowym aby wsiąkły resztki tłuszczu - zawsze to mniej kalorii.
Kwestia dodatków to kwestia upodobań i często tego co mamy :)
Moje dodatki do racuchów:
- truskawki, maliny, czereśnie, borówki amerykańskie
- miód
Smak dzieciństwa... ach...
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńMmmm! Narobiłaś mi ochoty! :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam :)
OdpowiedzUsuńKochamy racuchy, mniam...
OdpowiedzUsuńOj, zjadłabym:) Też kojarzą mi się z dzieciństwem:)
OdpowiedzUsuńRaj dla duszy i ciała :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie placuszki:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam racuszki, niebo w buzi :) Sama robię je często, a te z jabłkami wpędziły mnie w nałóg.
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój pomysł na dekorację i zdjęcia w tych cudownych pelargoniach ! Pozdrawiam cieplutko, będę tu zaglądać :)
akurat jutro będę robiła bardzo podobne placuszki :)
OdpowiedzUsuńoj tak to "danie dzieciństwa" :P uwielbiam bezgranicznie we wszystkich możliwych konfiguracjach <3
OdpowiedzUsuńpozdrawiam serdecznie !
Jejku, jakie super apetyczne racuszki ,uwielbiam .
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale ,cieszą nie tylko oko ale również podniebienie
Moje ulubione )
Pozdrawiam serdecznie