środa, 12 czerwca 2013

Mizeria z ziołami









Chyba wszystkie kobiety uwielbiają ogórki i to nie tylko za ich walory smakowe ale głównie za  małą kaloryczność. Zawierają ponad 96% wody,  a w 100 g jest tylko około 9 - 14 kalorii.

Witamin i mikroelementów  zawierają wprawdzie  niewiele, bo tylko w śladowych ilościach: C, B6, A, niewiele potasu, wapnia,  fosforu, magnezu, za to dość sporo witaminy K. Sok z ogórka doskonale oczyszcza organizm.

Zalety ogórka wykorzystywane są w kosmetyce. Od lat znane są właściwości wybielające, tonizujące, odświeżające, zmiękczające i łagodzące podrażnienia. Chyba nie ma kobiety, która nie kładła plastrów ogórka lub innej jego postaci na twarzy.

Ogórek w polskiej kuchni najczęściej podawany jest pod postacią mizerii. Kiedyś tylko i wyłącznie ze śmietaną, współcześnie doczekał się wersji  lżejszej, najczęściej z jogurtem lub w proporcjach zmieszanych pól ma pół. Można też dodawać  nie tylko tradycyjny koperek ale i inne sezonowe, świeże zioła.

Uwaga: ogórki  zawierają kwas askrobinowy, który niszczy witaminę C, dlatego nie powinno się ich mieszać z warzywami, które zawierają duże ilości tej witaminy, np. pomidorami.
 
 

Mizeria z jogurtem i ziołami:
  • 1-2 ogórki zielone
  • 1 duży kubek jogurtu, najlepiej greckiego (jest bardzo gęsty)
  • bazlia
  • kolendra
  • koperek
  • 2 łyżeczki octu winnego
  • 1 centymetr papryczki chili
  • sól, pieprz do smaku

Ogórki obieramy (najlepiej niedokładnie), kroimy w plasterki lub inny ulubiony kształt, lekko solimy i pozostawiamy przynajmniej około 10 min. żeby puściły sok.

Zioła i papryczkę kroimy, dodajemy pozostałe składniki, mieszamy. Ogórki  lekko odsączamy i mieszamy z ziołowym jogurtem, doprawiamy do smaku.




Plastry ogórka położone są na liściach roszponki







...lub tradycyjne podanie mizerii...






7 komentarzy:

  1. Pycha danie bądź sałatka. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. o mniam!

    Pozdrawiam ciepło,
    http://ironiczneciotki.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Fresh summer food, so good and healthy))) Lovely snapshots as well!
    Have a fabulous time!

    Best wishes, Alexandra
    www.svetusvet.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię i często robię...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę spróbować mizerii z ziołami. Odpowiada mi ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)