poniedziałek, 29 sierpnia 2016

Sernik z pianką - Cheesecake







Ma chyba niezliczone wersje i niezliczonych wielbicieli. Taki właśnie jest sernik. Myślę, że nie tylko każdy region ma swój ulubiony przepis ale sernik to wręcz sprawa państwowa, bowiem można wyróżnić nawet charakterystyczne serniki w obrębie państw. U niektórych to prawie dobro narodowe.
Tym rzem prezentuję wyborny sernik z pianką delikatną jak chmurka. Jest pyszny! Jak tu nie kochać serników.



Składniki na spód:

  • paczka ciastek maślanych (możesz również zrobić kruchyy spód ale wtedy nalezy go podpiec w piekarniku)
  • 70 g masła


Jak zrobić spód?

- zblenduj ciastka bardzo drobno
- roztop masło i wymieszaj składniki
- wyłóż masę do formy wyłożonej pergaminem i mocno podociskaj łyżką lub płaskim naczyniem



Składniki na sernik:
  • 4 żółtka (z białek zrobisz piankę)
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • łyżka esencji waniliowej
  • 70 g roztopionego masła
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • wiaderko serka homogenizowanego do wypieków - 1 litr (patrz na skład na opakowaniu)
  • 1 opakowanie 200 g serka Danio
  • łyżka soku z cytryny
  • możesz dodać potartą, sparzoną skórkę z cytryny





Jak zrobić masę?

- ubij żółtka i jajka z cukrem na sztywną pianę
- dodaj esencję i partiami dodawaj ser homogenizowany
- wymieszaj serek danio z mąką ziemniaczaną, dodaj do masy, wymieszaj
- dodaj pozostałe składniki i wymieszaj
- wylej ciasto na spód i włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 40-45 min
- wyjmij gorące ciasto i rozsmaruj na nim pianę z białek, zmniejsz temperaturę do 160-150 stopni, piecz jeszcze około 10-12 min.
- sernik jak to sernik jest najlepszy na drugi dzień



Składniki na piankę:
  • 4 białka
  • 1/2 szklanki cukru

Jak zrobić piankę?

- ubij białka na sztywno
- pod koniec ubijania dodawaj partiami cukier
- wyłóż piankę na gorący sernik, widelcem zrób proste rzędy albo inne esy-floresy
- zmniejsz temperaturę do 160-150 stopni i piecz jeszcze 10-12 min.











Kochacie to ciasto?

12 komentarzy:

  1. Sernik to jedno z moich ulubionych ciast. Wygląda przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. no właśnie! Jak tu nie kochać serników! Wspaniale Ci się upiekł :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow wygląda mega apetycznie:) już dawno nie jadłam sernika:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmmmyyyy pyszności! ❤ aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  5. smakowicie wygląda :) wypróbuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. sernik wygląda fantastycznie, musi byc przepyszny! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzisiaj jadłam sernik, choć w lekko innym wydaniu, ponieważ miałam z wiśniami.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja kocham chyba wszystkie wersje sernika :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda bardzo apetycznie, musi być pyszny...pozdrawiam Ava...

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam sernik a ten wygląda niezwykle apetycznie!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)