czwartek, 11 lutego 2016

Czekoladowa pokusa z ciecierzycy - Chocolate Chickpea Cake









    Ciecierzyca to złocisty skarb. Ma w kuchni wszelakie zastosowanie, od słodkości po pikanterię potraw. Można ją oczywiście kupić w puszcze, muszę jednak przyznać, że  wolę swoją, gotowaną. Nie jest to żaden kłopot tylko kwestia organizacji. Trzeba bowiem cieciorkę wieczorem zalać wodą, a na drugi dzień ugotować. Tak jest nie tylko zdrowo ale i taniej. 

    W tym poście ciecierzyca na słodko i do tego bez glutenu i laktozy. Pyszne ciasto z posmakiem pikanterii jeśli dodasz odrobinę chili lub brandy - ale to już dla dorosłych i tych co lubią.


Przepis jak ugotować ciecierzycę znajdziesz tutaj


Czekoladowa pokusa z ciecierzycy

Składniki:

  • 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
  • 1 szklanka masła orzechowego (robiłam z orzeszków ziemnych)
  • 1/2 szklanki mąki jaglanej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego lub bez laktozy
  • 3 łyżki trzcinowego cukru
  • płaska łyżeczka sody oczyszczonej
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% (dodałam czekoladę terravita ze skórką pomarańczową)

Jak zrobić ciasto?

- cieciorkę zmiksuj w blenderze na gładką masę
- czekoladę posiekaj na drobne kawałki
- dodaj do miski wszystkie składniki (bez czekolady) i dobrze wymieszaj (około 7-8 min.)
- na końcu dodaj czekoladę i ponownie wymieszaj
- wlej ciasto do formy i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -35 min.


Moja rada:
- jeśli używasz formy silikonowej wystarczy ją natłuścić
- jeśli używasz formy tradycyjnej to dno wyłóż papierem pergaminowym
- do ciasta użyłam masła orzechowego własnej roboty: tu znajdziesz przepis
- jak ugotować ciecierzycę: tu znajdziesz przepis










Polewa

Składniki:

  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 3 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru trzcinowego

Jak zrobić polewę:


- dodaj do rondelka wszystkie składniki i mieszając gotuj aż zacznie gęstnieć
- polej ciasto 








Moja rada:

-jeśli ciasto ma być na imprezę dla dorosłych to przed dodaniem polewy nasącz ciasto delikatnie małym kieliszkiem brandy
- polewę delikatnie posyp cynamonem i odrobiną mielonego chili, bardzo podkręci smak!













18 komentarzy:

  1. mmmmmmmm!!! Możesz wysłać mi trochę? Wygląda na smaczne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawe ciasto ...akurat mam cieciorkę i nie wiedziaĺam jak ją zrobić. Teraz upiekę ciasto .dziękuję i pozdrawiam http://gray50plus50dresses.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Obłedne! I do tego mega zdrowe-jak dla mnie idealne:-) Koniecznie muszę wypróbować, dzięki piękne za boskie pomysły:-) Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo apetycznie i mylnie:P Pewnie bym zjadła i nawet się nie zorientowała, że jest tam ciecierzyca:P

    OdpowiedzUsuń
  5. KOchana, jesteś moją wielką inspiracją! Kulinarną i nie tylko :) Na wiosnę koniecznie się spotykamy na żywo!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie u Ciebie Ava...ostatnie zdjęcie piękne...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Kurcze, to wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Podobne brownie, tyle że z czerwonej fasoli robiłam jakiś czas temu i powiem Ci, że wszyscy dali się nabrać! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mysle, ze jest bardzo smaczna,pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie sądziłam, że z ciecierzycy można też zrobić słodkie ciasto, ale jak dowodzisz można:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto z ciecierzycy to zawsze dobry pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam takie bardzo czekoladowe ciasta:)
    pięknego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super post. :-) Ciekawy przepis, a ciasto wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie. :-)

    Zapraszam do siebie: http://www.fitnesswomen.pl

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)