Ciecierzyca to złocisty skarb. Ma w kuchni wszelakie zastosowanie, od słodkości po pikanterię potraw. Można ją oczywiście kupić w puszcze, muszę jednak przyznać, że wolę swoją, gotowaną. Nie jest to żaden kłopot tylko kwestia organizacji. Trzeba bowiem cieciorkę wieczorem zalać wodą, a na drugi dzień ugotować. Tak jest nie tylko zdrowo ale i taniej.
W tym poście ciecierzyca na słodko i do tego bez glutenu i laktozy. Pyszne ciasto z posmakiem pikanterii jeśli dodasz odrobinę chili lub brandy - ale to już dla dorosłych i tych co lubią.
Przepis jak ugotować ciecierzycę znajdziesz tutaj
Czekoladowa pokusa z ciecierzycy
Składniki:
- 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1 szklanka masła orzechowego (robiłam z orzeszków ziemnych)
- 1/2 szklanki mąki jaglanej
- 3 łyżki kakao
- 2 jajka
- 1/3 szklanki mleka roślinnego lub bez laktozy
- 3 łyżki trzcinowego cukru
- płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego)
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% (dodałam czekoladę terravita ze skórką pomarańczową)
Jak zrobić ciasto?
- cieciorkę zmiksuj w blenderze na gładką masę
- czekoladę posiekaj na drobne kawałki
- dodaj do miski wszystkie składniki (bez czekolady) i dobrze wymieszaj (około 7-8 min.)
- na końcu dodaj czekoladę i ponownie wymieszaj
- wlej ciasto do formy i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 30 -35 min.
Moja rada:
- jeśli używasz formy silikonowej wystarczy ją natłuścić
- jeśli używasz formy tradycyjnej to dno wyłóż papierem pergaminowym
- do ciasta użyłam masła orzechowego własnej roboty: tu znajdziesz przepis
- jak ugotować ciecierzycę: tu znajdziesz przepis
Polewa
Składniki:
- 1/2 szklanki mleka kokosowego
- 3 łyżki kakao
- 4 łyżki cukru trzcinowego
Jak zrobić polewę:
- dodaj do rondelka wszystkie składniki i mieszając gotuj aż zacznie gęstnieć
- polej ciasto
-jeśli ciasto ma być na imprezę dla dorosłych to przed dodaniem polewy nasącz ciasto delikatnie małym kieliszkiem brandy
- polewę delikatnie posyp cynamonem i odrobiną mielonego chili, bardzo podkręci smak!
mmmmmmmm!!! Możesz wysłać mi trochę? Wygląda na smaczne!
OdpowiedzUsuńFor you always! With great pleasure :)
Usuń;-) thanks!
UsuńBardzo ciekawe ciasto ...akurat mam cieciorkę i nie wiedziaĺam jak ją zrobić. Teraz upiekę ciasto .dziękuję i pozdrawiam http://gray50plus50dresses.blogspot.com
OdpowiedzUsuńObłedne! I do tego mega zdrowe-jak dla mnie idealne:-) Koniecznie muszę wypróbować, dzięki piękne za boskie pomysły:-) Ściskam
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała!
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie i mylnie:P Pewnie bym zjadła i nawet się nie zorientowała, że jest tam ciecierzyca:P
OdpowiedzUsuńKOchana, jesteś moją wielką inspiracją! Kulinarną i nie tylko :) Na wiosnę koniecznie się spotykamy na żywo!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie u Ciebie Ava...ostatnie zdjęcie piękne...pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńKurcze, to wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńPodobne brownie, tyle że z czerwonej fasoli robiłam jakiś czas temu i powiem Ci, że wszyscy dali się nabrać! :)
OdpowiedzUsuńMysle, ze jest bardzo smaczna,pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNie sądziłam, że z ciecierzycy można też zrobić słodkie ciasto, ale jak dowodzisz można:)
OdpowiedzUsuńMmmmmm, ale pyszności !
OdpowiedzUsuńCiasto z ciecierzycy to zawsze dobry pomysł :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie bardzo czekoladowe ciasta:)
OdpowiedzUsuńpięknego weekendu:)
Super post. :-) Ciekawy przepis, a ciasto wygląda bardzo apetycznie, aż ślinka cieknie. :-)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie: http://www.fitnesswomen.pl
Świetny przepis! Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń