czwartek, 18 lutego 2016

Pasztet z warzyw - Vegetable Pâté






    Rosół to sztandarowe danie polskiej kuchni, niezależnie od regionu. W śląskiej kuchni z warzyw rosołowych najczęściej robiło się sałatkę, bowiem nic się nie mogło zmarnować - i tak należy trzymać.
    Ileż jednak można jeść sałatek? Wymyśliłam więc pasztet. To prawie cudo! Co z tego, że warzywa gotowane w rosole z kurczaka? Pasztet i tak będzie przedni. Należy tylko dodać umilacze czyli naturalne przyprawy, sztandarowy polski produkt czyli ziemniaki i cebulę. Można jeść na ciepło i na zimno. Można nawet przełożyć nim kanapki. Polecam również warzywa z bulionu warzywnego i wtedy powstanie pasztet dla wegetarian.

   Czujecie ten aromat warzyw i misję zdrowej żywności. Bez konserwantów i innych chemicznych świństw. To co polecam to nie jest CSR ale społeczna odpowiedzialność żywienia rodziny. Polecam z prośbą, nie dajmy się chemii stosowanej w żywności i zróbmy ile możemy dla naszych bliskich i dzieci.

   Mój dom to mój bastion i na ile możesz chroń go przed przed przetworzoną żywnością, chemią i konsumeryzmem zwariowanego świata.



Pasztet z warzyw

Składniki:
  • warzywa z rosołu (3 marchewki, 1 pietruszka, seler) - wersja wegetariańska to warzywa z bulionu warzywnego
  • 4-5 ugotowanych ziemniaków 
  • 2 cebule
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 3-4 liście kapusty pekińskiej
  • gałka muszkatowa, około 3/4 łyżeczki
  • 2 łyżki majeranku
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 3-4 liście laurowe zmielone w młynku do kawy
  • łyżka czerwonej słodkiej papryki
  • 2 łyżki siemienia lnianego
  • 2 łyżeczki posiekanego rozmarynu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki mąki gryczanej
  • łyżka oliwy
  • sól do smaku

Jak zrobić pasztet?

- posiekaj kapustę, cebulę i czosnek i delikatnie podsmaż wszystko na oliwie
- ziemniaki ugotuj w koszulkach do miękkości, obierz
- w maszynce do mielenia mięsa zmiel podsmażone warzywa, ugotowane ziemniaki i warzywa z rosołu
- do przemielonej masy dodaj wszystkie pozostałe składniki i wymieszaj, dopraw solą i pieprzem lub ulubiona przyprawą
- natłuść formę a dno wyłóż papierem pergaminowym
- włóż masę do formy, wygładź łyżką 
- włóż formę do nagrzanego do 160 - 170 stopni piekarnika i piecz przez 75-85 minut
- kiedy lekko przestygnie obkrój brzegi, odwróć i zdejmij papier
- może być podawany na ciepło lub zimno
- można go przechowywać w lodówce prawie tydzień
- doskonale smakuje z pikantnymi dodatkami
- na wiosnę zmniejsza oponkę na brzuchu i biodra























U mnie dzisiejszy strój do pracy prawie na sportowo, zwłaszcza buty, ale już późnym popołudniem...



...widzicie te smakowitości? Czasem trzeba trochę "zgrzeszyć"






Jak zwykle, z książką pod pachą, planami i marzeniami w głowie, pytaniami często bez odpowiedzi ale wiarą w ludzi.



17 komentarzy:

  1. Fajny pomysł, u mnie tez nic nie może sie zmarnowac

    OdpowiedzUsuń
  2. Jestem ciekawa smaku pasztetu, jeszcze takiego nie jadłam. Pięknie wyglądasz Avo:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Na pewno jest pyszny - muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie pasty i pasztety :)

    Avo, te drobne grzeszki nie zaszkodzą Ci ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeśli smakuje tak jak wygląda to musi być pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie zrobię właśnie odkrywam na nowo świat bez mięsa

    OdpowiedzUsuń
  7. Na pewno smakuje przepysznie:)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Pasztet to świetny pomysł! Ja też nie wyrzucam warzyw z rosołu. Rozdrabniam je i wraz z mięsem z rosołu podduszam na maśle z przyprawami. Salatkę też robiłam kiedyś. No to już mam trzy sposoby, a własnie dzisiaj gotowałam rosół :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pasztety są pyszne, ten przepis tradycyjnie podrzucę Mamie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie pasztety i wogole wyroby wlasnej produkcji, to cos wspanialego. Twoj pasztet, Avo wyglada wspaniale i na pewno wykorzystam w najblizszym czasie ten cudowny przepis. Masz racje, musimy sie bronic przed gotowymi wyrobami, jak robie podobnie, mam juz dosyc chemii i wystrzegam sie nizdrowej i wysoko przetworzonej zywnosci.
    To Ameryka stworzyla najgrubszych ludzi swiata poprzez swoje sztuczne produkty spozywcze, poprzez nafaszerowane chemia napoje i sztuczne slodycze, dlatego nie powinnismy ich nasadowac i bron Boze nie przejmowac od nich ich stylu zycia i zywienia, tylko prowadzic swoja polska kuchnie. Przygotowanie posilkow trwa dluzej, ale daje tez pewnosc dluzej pozyc!!
    Dziekuje Ci za ten wspanialy przepis, droga Avo. Serdecznie Ci epozdrawiam i mocno sciskam:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pasztet, ostatnio zjadła bym jakaś 'nowość' :)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  12. Warzywny przysmak palce lizać...zapisuję...pięknie wyglądasz Ava, świetny makijaż...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  13. Avo wspaniaĺy przepis i aż się chcę dostać jawałeczek;)piękne zdjęcia i super opis wykonania i...piękniecwyglądasz.Masz świetne buty...pozdrawiam http://gray50plus50dresses.blogspot.con

    OdpowiedzUsuń
  14. Muszę zrobić ten pasztet,zaraz sobie wydrukuję... :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ostatnio stwierdziłam, że właściwie coraz mniej lubię mięso. Pasztet wygląda super i jestem pewna, że jest pyszny. Muszę spróbować - świetny pomysł. Pozdrawiam Margot

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)