poniedziałek, 15 lutego 2016

Masło orzechowe z miodem - Homemade Peanut Butter








    Kiedy ładnych parę lat temu moja córka wróciła z Erasmusa w Anglii, stwierdziła: Co jak co ale kanapki z masłem orzechowym i ogórkiem to przesada. Te smaki u niej najwyraźniej się kłóciły. Do tego wspomniała jeszcze o beznadziejnym białym chlebie. To był jednak jedyny minus pobytu, bowiem całą resztą była zachwycona.

    Masło orzechowe to właściwie najbardziej popularny produkt w kuchni amerykańskiej i holenderskiej ale już od wielu wielu lat zadomowił się także na polskich stołach.
Masło orzechowe choć kaloryczne jest bardzo zdrowe. Zawiera białko roślinne, magnez, potas, błonnik, witaminę E i jest idealnym "paliwem dla mózgu". Wszystko zatem przemawia za tym aby ten prawie złocisty krem włączyć do menu.

    Jak kupujecie masło orzechowe czytacie etykiety? Często trzeba się nieźle natrudzić aby trafić na idealny skład. Zatem mamy argument aby ten zdrowy smakołyk był naprawdę zdrowy i zrobić go samemu. A to taka prosta sprawa! 

    Wystarczy tylko dobrze zmiksować/zblendować niesolone, dobrej jakości orzeszki ziemne i to wszystko. Oczywiście należy dodać nieco soli i minimalną ilość oleju roślinnego, można nieco dosłodzić miodem. Ja to zrobiłam w tym przepisie. Jednak dodając miód masa robi się bardziej zwarta. Ja jednak robiłam masło orzechowe z przeznaczeniem do ciasta z ciecierzycy (przepis tutaj) i zależało mi na takiej konsystencji. Jeśli masło orzechowe mają polubić dzieci to również proponuję dodać minimalną szczyptę soli lub wcale oraz delikatnie dosłodzić miodem lub syropem z agawy. Ręczę, że kanapki z takim smakiem dzieci z pewnością pokochają. 



Masło orzechowe z miodem

Składniki:
  • około 200 g niesolonych orzeszków ziemnych
  • 1-2 łyżki miodu
  • szczypta soli himalajskiej (lub trochę więcej wg uznania)
  • 1 łyżka oleju roślinnego (nie musi być)






Jak zrobić masło orzechowe?

- orzeszki włóż do malaksera/blendera i miksuj na gładką masę, w trakcie miksowanie dodaj miód i odrobinę soli ewentualnie olej
- przełóż masło do słoiczka i przechowuj w lodówce



Moja rada:

- robiąc masło orzechowe część orzechów możesz zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami


14 komentarzy:

  1. Dziekuje za przepis. Nie wiedzialam ze to takie proste. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziekuje za przepis. Nie wiedzialam ze to takie proste. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda jak lody :) Ja się ostatnio polubiłam z takim masłem, ale nie marketowe tylko ze zdrowej żywności. Pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Nigdy nie jadłam, brzmi i wyglada ciekawie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Swietny przepis.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie miałam pojęcia, że to takie proste! A wygląda przepysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda całkiem apetycznie. Znam jedynie smak tego kupionego w markecie. Ciekawe jak smakuje Twoje?

    OdpowiedzUsuń
  8. nie robiłam, prosty przepis, może się skuszę...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  9. Mam w domu orzeszki, może się skuszę.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam! Świetny przepis i jaki zdrowy. Ściskam

    OdpowiedzUsuń
  11. Nigdy nie robiłam.
    Może czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wydaje mi się, że kiedyś raz spróbowałam i nigdy więcej, ale może tak jak z oliwkami, wilel osób na początku ich nie lubi, a po jakimś czasie docenia ich smak. Postanawiam więc, że spróbuję raz jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciekawe czy mój blender dałby radę :P

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)