Kiedy ładnych parę lat temu moja córka wróciła z Erasmusa w Anglii, stwierdziła: Co jak co ale kanapki z masłem orzechowym i ogórkiem to przesada. Te smaki u niej najwyraźniej się kłóciły. Do tego wspomniała jeszcze o beznadziejnym białym chlebie. To był jednak jedyny minus pobytu, bowiem całą resztą była zachwycona.
Masło orzechowe to właściwie najbardziej popularny produkt w kuchni amerykańskiej i holenderskiej ale już od wielu wielu lat zadomowił się także na polskich stołach.
Masło orzechowe choć kaloryczne jest bardzo zdrowe. Zawiera białko roślinne, magnez, potas, błonnik, witaminę E i jest idealnym "paliwem dla mózgu". Wszystko zatem przemawia za tym aby ten prawie złocisty krem włączyć do menu.
Jak kupujecie masło orzechowe czytacie etykiety? Często trzeba się nieźle natrudzić aby trafić na idealny skład. Zatem mamy argument aby ten zdrowy smakołyk był naprawdę zdrowy i zrobić go samemu. A to taka prosta sprawa!
Wystarczy tylko dobrze zmiksować/zblendować niesolone, dobrej jakości orzeszki ziemne i to wszystko. Oczywiście należy dodać nieco soli i minimalną ilość oleju roślinnego, można nieco dosłodzić miodem. Ja to zrobiłam w tym przepisie. Jednak dodając miód masa robi się bardziej zwarta. Ja jednak robiłam masło orzechowe z przeznaczeniem do ciasta z ciecierzycy (przepis tutaj) i zależało mi na takiej konsystencji. Jeśli masło orzechowe mają polubić dzieci to również proponuję dodać minimalną szczyptę soli lub wcale oraz delikatnie dosłodzić miodem lub syropem z agawy. Ręczę, że kanapki z takim smakiem dzieci z pewnością pokochają.
Masło orzechowe z miodem
Składniki:
- około 200 g niesolonych orzeszków ziemnych
- 1-2 łyżki miodu
- szczypta soli himalajskiej (lub trochę więcej wg uznania)
- 1 łyżka oleju roślinnego (nie musi być)
Jak zrobić masło orzechowe?
- orzeszki włóż do malaksera/blendera i miksuj na gładką masę, w trakcie miksowanie dodaj miód i odrobinę soli ewentualnie olej
- przełóż masło do słoiczka i przechowuj w lodówce
Moja rada:
- robiąc masło orzechowe część orzechów możesz zastąpić orzechami włoskimi lub migdałami
Dziekuje za przepis. Nie wiedzialam ze to takie proste. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis. Nie wiedzialam ze to takie proste. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWygląda jak lody :) Ja się ostatnio polubiłam z takim masłem, ale nie marketowe tylko ze zdrowej żywności. Pyszne!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam, brzmi i wyglada ciekawie!
OdpowiedzUsuńSwietny przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Nie miałam pojęcia, że to takie proste! A wygląda przepysznie:)
OdpowiedzUsuńWygląda całkiem apetycznie. Znam jedynie smak tego kupionego w markecie. Ciekawe jak smakuje Twoje?
OdpowiedzUsuńnie robiłam, prosty przepis, może się skuszę...pozdrawiam serdecznie...
OdpowiedzUsuńMam w domu orzeszki, może się skuszę.
OdpowiedzUsuńRzeczywiście proste.
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Świetny przepis i jaki zdrowy. Ściskam
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam.
OdpowiedzUsuńMoże czas spróbować :)
wydaje mi się, że kiedyś raz spróbowałam i nigdy więcej, ale może tak jak z oliwkami, wilel osób na początku ich nie lubi, a po jakimś czasie docenia ich smak. Postanawiam więc, że spróbuję raz jeszcze :)
OdpowiedzUsuńCiekawe czy mój blender dałby radę :P
OdpowiedzUsuńTo super dla zwiększenia penisa. Polki uwalbialja duże kutasa
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis!
OdpowiedzUsuń