sobota, 5 grudnia 2015

Chaczapuri - smaki Gruzji








   Jedni upatrują w jego kształcie łodzi  z wyprawy Argonautów, która płynęła po złote runo, inni widzą Oko Opatrzności … Jest nawet parę legend związanych z tą potrawą. Tak samo jest z przepisem - są jego różne wersje. Dwa podstawowe składniki są  jednak niezmienne czyli ciasto i serowe nadzienie. Stąd też chaczapuri nazywane bywa chlebem serowym lub gruzińską pizzą.  Kusi, oj kusi jego smak. 

Pewnie  nikt nie uzyska takiego smaku jak w Gruzji zwłaszcza, że wypiekane bywa w piecu na węglu drzewnym.


Oto moja wersja chaczapui


Chaczapuri z jajkiem (4szt.)



Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
  • około 200 - 250 ml letniej wody (to zależy od wilgotności mąki)
  • 15 g drożdży (użyłam Babuni)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki oliwy

Jak zrobić ciasto?

- do wody dodaj drożdże i cukier, wymieszaj
- wymieszaj mąkę z solą i wyrabiając ciasto dodawaj rozczyn drożdżowy
- dodaj oliwę i wyrabiaj aż ciasto będzie lśniące i gładkie
- pozostaw do wyrośnięcia na 20-25 min.
- podziel ciasto na 4 części i rozwałkuj na prostokąty (robiłam ręką)
- podwiń z każdej strony brzegi i uformuj w kształcie łódki
- * napełnij środek farszem serowym i włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika


Składniki na farsz serowy:
  • 100 g bryndzy
  • 250 g sera typu feta
  • 100 g sera typu bunc lub podobny

Jak zrobić farsz?

- pokrusz ser i wymieszaj widelcem
- kładź ser na łódeczki z ciasta drożdżowego


- * włóż ciasto z farszem do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 14-16 min.
- wyjmij ciasto, zrób na środku łyżką delikatny dołek i wbij jajko
- piecz w piekarniku około 5 min. aż do ścięcia jajka
- po wyjęciu z pieca połóż na górze kawałek masła


Moja rada:


- jeśli jajka są duże to nie dodawaj całego białka
- nie wiem czy to jest konieczne, ale ja rozmąciłam trochę jogurtu z mlekiem i posmarowałam brzegi ciasta


















Zachęcam, wcale nie jest trudne :)


9 komentarzy:

  1. prosta sprawa, a jakże pyszna! mało kto robi tak jak w Gruzji- trzy rodzaje sera, jajo i miseczki z ciasta

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawe, ale musiałabym ściąć bardziej jajko, aby zjeść.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda pysznie. Dzięki za przepis.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojjj, jakie pyszności :) Zgłodniałam :(
    Pozdrawiam :):):)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda pysznie, ale ja nie lubię sera w takich ilościach, żółty jeszcze w miarę, biały - tylko do pierogów. reszta nie moja bajka, a szkoda

    OdpowiedzUsuń
  6. Smakowita propozycja. Oj pokosztowałabym chętnie.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)