Na ciasto marchewkowe zawsze jest pora. Jeśli jednak dodacie cynamonu zaczyna pachnieć świętami. To proste ciasto może być również ciastem świątecznym, zwłaszcza dla tych, którzy cenią sobie zdrowie i wolny czas. Jest doskonałe, z samymi zdrowymi dodatkami, nic tylko upiec i częstować. Jeśli nie macie czasu na polewę można ciasto delikatnie oprószyć cukrem pudrem lub zostawić bez dodatków i tak będzie pyszne.
Ciasto marchewkowe
Składniki:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki brązowego cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
- 1/2 szklanki ziaren słonecznika
- 1/2 szklanki żurawiny namoczonej w brandy (może być również sok)
- 1 gruszka pokrojona w drobna kostkę
- 2 szklanki drobno utartej marchewki (2 duże lub 3 średnie)
Jak zrobić ciasto?
- utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę
- utrzyj jajka z cukrem na puszystą masę
- pod koniec ucierania dolewaj partiami olej
- dodawaj partiami przesiane przez sito suche składniki i delikatnie mieszaj
- delikatnie mieszając dodaj pozostałe składniki, na końcu dodaj potartą marchewkę- wlej masę do wysmarowanej i wysypanej bułką tartą formy
- włóż do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 45-45 min.
- możesz posypać cukrem pudrem lub kremem z serka filadelfia
Krem na górę ciasta
Składniki:
- 1 serek filadelfia
- 1/2 tabliczki białej czekolady
Jak zrobić krem?
- rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej
- następnie małymi partiami dodawaj serek i energicznie mieszaj
Prażony słonecznik - jak to zrobić?
- roztop na patelni 1 łyżkę miodu, dodaj 2 łyżki słonecznika, potrzymaj na ogniu jeszcze 1-2 min. aż zacznie gęstnieć, kiedy lekko przestygnie udekoruj górę ciasta
Kandyzowana marchewka - jak to zrobić?
- dodaj na patelnię łyżkę brązowego cukru i 5-6 łyżek wody
- kiedy cukier się rozpuści dodaj marchewkę pociętą na gilotynie, smaż w cukrze około 1-2 min. z każdej strony, kiedy lekko przestygnie ułóż ją dekoracyjnie na środku ciasta
A na koniec świątecznie - nastrojowo:
Kocham takie ciasto i jesteś moją inspiracją kulinarną od dawna, tym razem to ja zaskoczę rodzinę czymś pysznym! Robię je w weekend, ogłaszam oficjalnie! Mój przepis uboższy, tu pyszna gruszka i słoneczniki!
OdpowiedzUsuńkochana, ciasto musi być pyszne, chętnie go robię, zdradź tajemnicę ile tej marchewki :)
OdpowiedzUsuńhttp://lamodalena.blogspot.com/
Dziękuję, jak to warto mieć takie wspaniałe koleżanki blogowe. Przeoczyłam marchew w przepisie i dzięki tobie już poprawiłam. Dziękuję Magdo i przepraszam za niedopatrzenie. Marchewki nie ubijamy łyżką tylko ma być tak jak delikatnie się utrze. Buziaki :)
Usuńlubię ciasta marchwiowe ale jeszcze nie robiłam,
OdpowiedzUsuńna twoją odpowiedzialność spróbuje
Piosenka wprowadziła Mnie w świąteczny nastrój... a ciasto wygląda wspaniale!!! Marchewkowe uwielbiam:)
OdpowiedzUsuńściskam cieplutko
Lubie ciasto marchewkowe. Robilam kiedyś z annanasem moze teraz wyprobuje z gruszka i żurawina dla odmiany.
OdpowiedzUsuńmUSZE KIEDYŚ UPICHCIĆ TAKIE CUDO. CHOCIAŻ NIE MAM SMYKAŁKI DO CIAST I CIASTECZEK
OdpowiedzUsuńOj tak marchewkowe zawsze i wszędzie! Fajny pomysł z gruszką, do tej pory robiłam z ananasem więc chętnie wypróbuję:-) Buziaki
OdpowiedzUsuńO ja, już nie pamiętam kiedy robiłam ciasto marchewkowe! Muszę je w końcu upiec! :)
OdpowiedzUsuńnie tak dawno, jak dwa dni temu rozmawialiśmy w towarzystwie o takim cieście, mąż się zapierał , że nie zje nigdy, o marchew to marchew. ale my wiemy ze jakby nie wiedział co w środku to by zjadł ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasto marchewkowe!
OdpowiedzUsuńmniami!
OdpowiedzUsuń