niedziela, 13 grudnia 2015

Drożdżowy zawijaniec - Sweet Roll








To jeden z tych przepisów z cyklu "drożdżowy zawijaniec" - uformuj mnie. W roli głównej występuje nieco odmienione nadzienie bowiem jest z serkiem mascarpone. Jest okres świąteczny i dodałam również cynamon i gałkę żeby zapachniało świętami. A zapachnieć ma w szpitalu bowiem to ciasto robię specjalnie dla mojej teściowej, która jest na rehabilitacji. To całe trzy tygodnie więc na święta wróci zrelaksowana i pełna wigoru :) 

Piekłam z nadzieją, że ciasto wyjdzie na medal i tak też się stało. Mimo to jak zawsze jestem otwarta (a bardziej przyzwyczajona) na uwag bo z pewnością czegoś zabraknie albo będzie za dużo. To tak dla żartu -  bo tak naprawdę mam najlepszą teściową na świecie :)

Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, a nadzienie dopełnia całości. Dodanie gorzkiej czekolady Terravita  z nadzieniem wiśniowym dodało niezwykłego smaku masie serowej. Po przekrojeniu widać kolejne warstwy, co dodatkowo potęguje estetyczne doznania.




Drożdżowy wieniec z serem


Składniki:
  • 300 mąki
  • 25 g drożdży
  • 2 - 3 łyżki brązowego cukru
  • około 2/3 szklanki letniego mleka (zależy od wilgotności maki)
  • 1 żółtko
  • szczypta soli himalajskiej
  • łyżka stopionego masła


Jak zrobić ciasto?

- do mleka dodaj drożdże, cukier i wymieszaj
- do miski dodaj suche składniki i wyrabiając ciasto wlewaj rozczyn drożdżowy
- wyrabiając ciasto dodaj żółtko i roztopione masło
- nakryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 - 35 min.
- rozwałkuj ciasto na prostokąt
- rozsmaruj na cieście masę serową i zroluj
- przekrój rulon zostawiając 2 cm od jednego brzegu
- skręć końce w warkocz i uformuj wieniec
- ułóż ciasto w wysmarowanej okrągłej formie i włóż do nagrzanego piekarnika na 30 - 35 min.










Masa serowa


Składniki:
  • opakowanie serka mascarpone (250 g)
  • 1 żółtko
  • 3 łyżki brązowego cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka gałki muszkatowej
  • 1/2 tabliczki czekolady Terravita z nadzieniem wiśniowym










Jak zrobić nadzienie?

- do serka dodaj cukier, cynamon, gałkę muszkatową i żółtko, wymieszaj
- dodaj drobno pokrojoną czekoladę, delikatnie wymieszaj i rozsmaruj na rozwałkowanym cieście


Moja rada:

- ciasto warto włożyć do okrągłej formy i do środka włożyć foremkę
- ciasto posmarowałam bardzo delikatnie jogurtem z odrobiną mleka
- górę ciasta delikatnie ozdobiłam roztopioną  w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki


12 komentarzy:

  1. Zobacz swoje posty jest jak poczuć przyjemność skosztować pyszny przepis. Jesteś najlepszy ...

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealny do niedzielne kawki:)
    pozdrawiam i miłego nowego tygodnia życzę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak, lubię , takie najsmaczniejsze...pozdrawiam Ava, miłego dnia...

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak... możesz... dodawać TAKIE rzeczy... kiedy jestem na przedświątecznym detoksie cukrowym... :D

    OdpowiedzUsuń
  5. takiego jeszcze nie jadłam, drożdże mam, więc tylko jak ochota przyjdzie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. moje najbardziej ulubione ciasto... az mi zapachnialo! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. zawsze kojarzy mi sie z dzieciństwem :) moja babcia taki piekła, mniami :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)