To jeden z tych przepisów z cyklu "drożdżowy zawijaniec" - uformuj mnie. W roli głównej występuje nieco odmienione nadzienie bowiem jest z serkiem mascarpone. Jest okres świąteczny i dodałam również cynamon i gałkę żeby zapachniało świętami. A zapachnieć ma w szpitalu bowiem to ciasto robię specjalnie dla mojej teściowej, która jest na rehabilitacji. To całe trzy tygodnie więc na święta wróci zrelaksowana i pełna wigoru :)
Piekłam z nadzieją, że ciasto wyjdzie na medal i tak też się stało. Mimo to jak zawsze jestem otwarta (a bardziej przyzwyczajona) na uwag bo z pewnością czegoś zabraknie albo będzie za dużo. To tak dla żartu - bo tak naprawdę mam najlepszą teściową na świecie :)
Ciasto jest bardzo delikatne i puszyste, a nadzienie dopełnia całości. Dodanie gorzkiej czekolady Terravita z nadzieniem wiśniowym dodało niezwykłego smaku masie serowej. Po przekrojeniu widać kolejne warstwy, co dodatkowo potęguje estetyczne doznania.
Składniki:
- 300 mąki
- 25 g drożdży
- 2 - 3 łyżki brązowego cukru
- około 2/3 szklanki letniego mleka (zależy od wilgotności maki)
- 1 żółtko
- szczypta soli himalajskiej
- łyżka stopionego masła
Jak zrobić ciasto?
- do mleka dodaj drożdże, cukier i wymieszaj
- do miski dodaj suche składniki i wyrabiając ciasto wlewaj rozczyn drożdżowy
- wyrabiając ciasto dodaj żółtko i roztopione masło
- nakryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 - 35 min.
- rozwałkuj ciasto na prostokąt
- rozsmaruj na cieście masę serową i zroluj
- przekrój rulon zostawiając 2 cm od jednego brzegu
- skręć końce w warkocz i uformuj wieniec
- ułóż ciasto w wysmarowanej okrągłej formie i włóż do nagrzanego piekarnika na 30 - 35 min.
Masa serowa
Składniki:
- wyrabiając ciasto dodaj żółtko i roztopione masło
- nakryj ciasto ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 30 - 35 min.
- rozwałkuj ciasto na prostokąt
- rozsmaruj na cieście masę serową i zroluj
- przekrój rulon zostawiając 2 cm od jednego brzegu
- skręć końce w warkocz i uformuj wieniec
- ułóż ciasto w wysmarowanej okrągłej formie i włóż do nagrzanego piekarnika na 30 - 35 min.
Masa serowa
Składniki:
- opakowanie serka mascarpone (250 g)
- 1 żółtko
- 3 łyżki brązowego cukru
- 2 łyżeczki cynamonu
- łyżeczka gałki muszkatowej
- 1/2 tabliczki czekolady Terravita z nadzieniem wiśniowym
- do serka dodaj cukier, cynamon, gałkę muszkatową i żółtko, wymieszaj
- dodaj drobno pokrojoną czekoladę, delikatnie wymieszaj i rozsmaruj na rozwałkowanym cieście
Moja rada:
- ciasto warto włożyć do okrągłej formy i do środka włożyć foremkę
- ciasto posmarowałam bardzo delikatnie jogurtem z odrobiną mleka
- górę ciasta delikatnie ozdobiłam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki
Moja rada:
- ciasto warto włożyć do okrągłej formy i do środka włożyć foremkę
- ciasto posmarowałam bardzo delikatnie jogurtem z odrobiną mleka
- górę ciasta delikatnie ozdobiłam roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą z dodatkiem śmietanki
Zobacz swoje posty jest jak poczuć przyjemność skosztować pyszny przepis. Jesteś najlepszy ...
OdpowiedzUsuńo rany, aż ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńIdealny do niedzielne kawki:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i miłego nowego tygodnia życzę!
Podwieczorek idealny ;-)
OdpowiedzUsuńapetycznie
OdpowiedzUsuńTak, lubię , takie najsmaczniejsze...pozdrawiam Ava, miłego dnia...
OdpowiedzUsuńJak... możesz... dodawać TAKIE rzeczy... kiedy jestem na przedświątecznym detoksie cukrowym... :D
OdpowiedzUsuńtakiego jeszcze nie jadłam, drożdże mam, więc tylko jak ochota przyjdzie ;)
OdpowiedzUsuńmoje najbardziej ulubione ciasto... az mi zapachnialo! :)
OdpowiedzUsuńWspaniały drożdżowiec :)
OdpowiedzUsuńzawsze kojarzy mi sie z dzieciństwem :) moja babcia taki piekła, mniami :)
OdpowiedzUsuń