niedziela, 6 grudnia 2015

Korzenne pierniczki - Spice Cookies









Na święta koniecznie trzeba zrobić korzenne pierniczki. Ten przepis jest o tyle fajny, że ciasto można zrobić wcześniej, włożyć do lodówki, a za parę dni wyjąc i dokonać dzieła. Pierniczki są mięciutkie jak prawdziwe toruńskie. Jest tylko jedna zasada, nie można ich spiec w piekarniku i za bardzo wysuszyć. Wprawdzie też będą dobre jednak zamiast mięciutkich będą chrupiące.
 Można je dekorować lukrem, czekoladą lub zamknąć w pudełku i zostawić saute. Poza tym to ciasto nie może się nie udać i zawsze jest pyszne.



  • Korzenne pierniczki

Składniki:
  • szklanka miodu (około 250 g)
  • szklanka brązowego cukru (około 250 g)
  • 80 g masła
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • łyżeczka imbiru w proszku
  • łyżeczka gałki muszkatowej
  • łyżeczka kakao
  • 550 g mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 jajka






Jak zrobić ciasto?
- do miski wsyp suche składniki (bez cukru) i wymieszaj
- na wolnym ogniu rozpuść miód, cukier i masło, kiedy lekko przestygnie dodaj jajka, wymieszaj, dodaj do suchych składników i zagnieć ciasto
- owiń ciasto w folię i włóż do lodówki minimum na 1 dzień (możesz zostawić nawet na tydzień)
- wyjmij ciasto z lodówki, podziel na 3-4 części, delikatnie podsyp mąką i rozwałkuj na grubość 3-4 mm
- wykrawaj foremką kształty i kładź na papier pergaminowy
- włóż blaszkę do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 5-6 min.
- kiedy ciastka przestygną udekoruj polewą









Polewa

Składniki:
  • 200 g śmietanki 30-36%
  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 50 g masła

Jak zrobić polewę?

- podgrzewaj śmietankę na wolnym ogniu
- dodaj połamaną czekoladę i masło, mieszaj aż się rozpuszczą wszystkie składniki (prawie do zagotowania)
- kiedy polewa lekko przestygnie, nabij delikatnie ciasteczka na widelec i maczaj górę ciastka w polewie czekoladowej



















Były prezenty czy rózgi?



14 komentarzy:

  1. Wyglądają na bardzo smaczne. Kopiuje przepis i w najbliższym czasie wypróbuję☺

    OdpowiedzUsuń
  2. jak ładnie! chyba skradnę przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skorzystam z przepisu na polewę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Prezentują się duużo lepiej niż kupne! Bajeczne! Na pewno smakuja także wybornie:-) Uściski

    OdpowiedzUsuń
  5. cudne pierniczki! masz fantastyczny sposób na nakładanie polewy! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tylko ten sposób działa kiedy pierniczki są miękkie.

      Usuń
  6. Obok sernika piernik to moje ulubione ciasto! No i jeszcze kokosanki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Nasze tegoroczne pierniki maja barwy tęczy :)
    Najpiękniejsze jest wspólnie spędzony nad tworzeniem czas . Z córkami , z koleżanka i jej córką .... Prawdziwie babskie popołudnie

    OdpowiedzUsuń
  8. Prześliczne i na pewno przepyszne pierniczki:)
    ściskam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  9. Fantastyczne! Bosko się błyszczą :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Prawdziwe arcydzieła. A Ty urocza jesteś jako Mikołaj.:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)