czwartek, 17 grudnia 2015

Zapiekany karp w śmietanie - Casseroles Fish









Kiedy na Wigilii jest więcej osób warto przygotować dania, które zrobi nam piekarnik. Wersje zapiekanego karpia są różne jak i nazwy zresztą. Uważam, że na święta jest tyle pyszności i nie należy przesadzać z dodatkami. Zawsze to więcej kalorii i większe obciążenie dla naszego układu pokarmowego. Sekretem tego przepisu jest również to, że karpia należy przez noc wymoczyć w mleku z dodatkiem cebuli i odrobiną czosnku. Znikną wtedy wszystkie niepotrzebne zapachy a mięso będzie aromatyczne i delikatne.




Zapiekany karp w śmietanie

Składniki:


  • 1 karp (bez głowy) pokrojony w dzwonka lub w płaty
  • 1-2 cebule
  • łyżka masła
  • szklanka śmietanki 30 %
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren pieprzu
  • gałązka bazylii
  • płaska łyżeczka mąki
  • laska synamonu

* dodatkowo: mała cebula, mały ząbek czosnku, mleko


Jak zrobić karpia?

- pokrój karpia tak ja lubisz - w płaty lub w dzwonki
- pokrój cebulę i czosnek w cienkie plastry, dodaj do karpia i zalej mlekiem
- włóż karpia na noc do lodówki
- następnego dnia: na patelnię dodaj pokrojoną w plastry cebulę i masło, delikatnie ją zeszklij
- oprósz cebulę mąką i wymieszaj
- wyjmij karpia z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym, delikatnie posól i popieprz, ułóż w naczyniu żaroodpornym
- na patelnię dodaj śmietankę i pozostałe składniki, wymieszaj i podgrzej prawie do zagotowania
- do karpia dodaj śmietankę z przyprawami i włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 - 35 min.
- po wyjęciu z piekarnika możesz posypać kolendrą lub bazylią i podawać z ziemniakami pure i kiszoną kapustą z grzybami.















Nawet jeśli nie lubicie ryb to ręczę. że w tę jedyną noc smakują inaczej. Warto też do zapiekania wybrać te części karpia, które mają długie ości.


12 komentarzy:

  1. znam, ten smak !!!! jest pychaaaaaaa...
    niestety w lux karpia nie uświadczysz a inna ryba inny smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo ciekawie podany karp :) Ja za nim nie przepadam, ale spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Spodobał mi się przepis na tak podanego karpia.
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetny przepis na nieco inne wydanie karpia.

    OdpowiedzUsuń
  5. Całkiem inna propozycja na karpia, a jakże apetyczna :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak smakowicie, że nie sposób się oprzeć. Przetestuję przepis :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wreszcie karp w nowej odsłonie!:-) Świetny pomysł.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja karpia zawsze z chęcią!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda obłędnie :) ja w tym roku myślę nad rybą w panierce ze słonecznika :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Wszystko tak wspaniale przygotowałaś, z przyjemnością zjadłabym takiego karpia.
    Święta już przed nami. Życzę więc Tobie i Twoim bliskim Wesołych Świąt. Radości i szczęścia na te nadchodzące, świąteczne dni :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)