Kiedy na Wigilii jest więcej osób warto przygotować dania, które zrobi nam piekarnik. Wersje zapiekanego karpia są różne jak i nazwy zresztą. Uważam, że na święta jest tyle pyszności i nie należy przesadzać z dodatkami. Zawsze to więcej kalorii i większe obciążenie dla naszego układu pokarmowego. Sekretem tego przepisu jest również to, że karpia należy przez noc wymoczyć w mleku z dodatkiem cebuli i odrobiną czosnku. Znikną wtedy wszystkie niepotrzebne zapachy a mięso będzie aromatyczne i delikatne.
Zapiekany karp w śmietanie
Składniki:
- 1 karp (bez głowy) pokrojony w dzwonka lub w płaty
- 1-2 cebule
- łyżka masła
- szklanka śmietanki 30 %
- 2 liście laurowe
- kilka ziaren pieprzu
- gałązka bazylii
- płaska łyżeczka mąki
- laska synamonu
* dodatkowo: mała cebula, mały ząbek czosnku, mleko
Jak zrobić karpia?
- pokrój karpia tak ja lubisz - w płaty lub w dzwonki
- pokrój cebulę i czosnek w cienkie plastry, dodaj do karpia i zalej mlekiem
- włóż karpia na noc do lodówki
- następnego dnia: na patelnię dodaj pokrojoną w plastry cebulę i masło, delikatnie ją zeszklij
- oprósz cebulę mąką i wymieszaj
- wyjmij karpia z zalewy, osusz ręcznikiem papierowym, delikatnie posól i popieprz, ułóż w naczyniu żaroodpornym
- na patelnię dodaj śmietankę i pozostałe składniki, wymieszaj i podgrzej prawie do zagotowania
- do karpia dodaj śmietankę z przyprawami i włóż do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 30 - 35 min.
znam, ten smak !!!! jest pychaaaaaaa...
OdpowiedzUsuńniestety w lux karpia nie uświadczysz a inna ryba inny smak :)
mmmmm wygląda pysznie ☻
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawie podany karp :) Ja za nim nie przepadam, ale spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuńSpodobał mi się przepis na tak podanego karpia.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Świetny przepis na nieco inne wydanie karpia.
OdpowiedzUsuńCałkiem inna propozycja na karpia, a jakże apetyczna :)
OdpowiedzUsuńWygląda tak smakowicie, że nie sposób się oprzeć. Przetestuję przepis :) Pozdrawiam cieplutko :)
OdpowiedzUsuńWreszcie karp w nowej odsłonie!:-) Świetny pomysł.
OdpowiedzUsuńJa karpia zawsze z chęcią!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) ja w tym roku myślę nad rybą w panierce ze słonecznika :)
OdpowiedzUsuńWszystko tak wspaniale przygotowałaś, z przyjemnością zjadłabym takiego karpia.
OdpowiedzUsuńŚwięta już przed nami. Życzę więc Tobie i Twoim bliskim Wesołych Świąt. Radości i szczęścia na te nadchodzące, świąteczne dni :)
moj ulubiony karp :) pysznie ! :)
OdpowiedzUsuńmmm cebulka
OdpowiedzUsuń