W żadnej kuchni nie może zabraknąć awokado. W
tym wypadku nie patrzy się na kalorie tylko na skarbnicę niezbędnych dla
zdrowia witamin, mikroelementów, przeciwutleniaczy czy też kwasów omega - 3.
Nie bez przyczyny nazywane bywa „masłem Boga” – tak, właśnie określane bywa
awokado.
Ono „od środka” walczy ze zmarszczkami,
wspomaga układ odpornościowy oraz pokarmowy. Jedząc awokado poprawisz
koncentrację i myślenie. Wspomożesz stawy i zapewnisz sobie lepszy sen.
Dla nas kobiet, awokado jest wręcz zbawienne.
Nie tylko przyczynia się do promiennej cery i świeżego wyglądu ale (choć
kaloryczne, zawiera „dobre tłuszcze”, kwasy nienasycone) to wspomaga
odchudzanie.
Zrób sobie zatem ekspresowe masło z awokado i
już!
Masło z awokado:
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- łyżka soku z cytryny
- szczypta soli himalajskiej
Jak zrobić awokado?
- przekrój awokado i wydrąż łyżką miąższ
- włóż do blendera razem z pozostałymi składnikami i zmiksuj na gładką masę
- gotowe i pyszne
Moja rada:
- takie masło możesz przechowywać w lodówce do 24 godzin
- przechowując masło w lodówce, możesz w naczyniu z masłem umieścić pestkę z awokado wtedy lepiej się "trzyma"
Najlepiej upiec swojski chleb - to dopiero jest uczta. Mój jest z dodatkiem siemienia lnianego.
Samo zdrowie. Nie dość, że masło swoje to i chlebek własnego wypieku :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis na zdrowe masło...serdecznie pozdrawiam...
OdpowiedzUsuńuwielbiam awokado, co dzień muszę zjeść :) kanapki z takim masełkiem są pyszne
OdpowiedzUsuńmm uwielbiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam!
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować apetycznie :)
OdpowiedzUsuńhmmmm ja ja pomyslalam ,ze zjdalabym takiego chlebka
OdpowiedzUsuńmoze byc z avocado butter i swiezo mielonym pieprzem ;)
Nie jadłam nigdy awokado ;>
OdpowiedzUsuńBoskie masło:)
OdpowiedzUsuńZdrowe i na pewno przepyszne!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
świetny pomysł zastąpienia masła czymś zdrowszym :)
OdpowiedzUsuńPyszne i zdrowe. Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń