Też tak czasem czasem macie? Otwieracie lodówkę i nie wiecie co ugotować. Najlepiej żeby było coś innego ale też prostego. U mnie czasem tak bywa. Dobieram składniki, które akurat mam "pod ręką" a końcowy efekt jest dziełem przypadku. Tak właśnie było z tą zupą. Muszę dodać, że zupy to bardzo uniwersalne dania. Powstają szybko, są kopalnią witamin i mikroelementów i można je przyrządzić w wolnej chwili, zostawić i wyjść do pracy albo na jogging.
Tak oto z prostych składników powstało wykwintne danie. Muszę dodać, że może ono mieć różne wersje ale ja uwielbiam eksperymentować. Zupa po zmiksowaniu i dodaniu mleka kokosowego też jest pyszna. Wystarczy dodać kolendrę lub pietruszkę albo trochę grzanek upieczonych w piekarniku. Ja jednak zaszalałam i dodałam algi oraz marynowane krewetki, które akurat były w lodówce.
Zapraszam na fantazyjną zupę ze świeżego ogórka z wykwintnymi dodatkami.
Zupa ogórkowo-kokosowa
Składniki:
- 1 średni zielony ogórek
- pół selera lub 1 mały
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2-3 liście laurowe
- ząbek czosnku
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- sól himalajaska do smaku
- łyżka jasnego sosu sojowego
- kilka gałązek tymianku
- woda około 1/2 - 3/4 litra
- sok z cytryny
Jak zrobić zupę?
- obierz seler i zetrzyj na tarce
- pokrój ogórek w grube plastry
- do garnka z wodą włóż wszystkie składniki (bez mleka kokosowego, soku z cytryny i sosu sojowego) i gotuj około 20-25 min.
- zmiksuj wszystkie składniki
- dodaj mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny do smaku, wymieszaj
- dodaj sól i pieprz, zagotuj
- możesz podawać z algami i krewetkami, dobrym dodatkiem są również grzanki zwłaszcza jeśli zupę jedzą dzieci
Sos z alg
Składniki:
- 2 łyżeczki suszonych alg
- około 1 - 1,5 cm papryczki chili
- łyżeczka posiekanego szczypiorku (użyłam mrożonego)
- łyżeczka sosu sojowego
- 1/2 łyżeczki oleju sezamowego
Jak zrobić sos z alg?
- zalej algi wrzątkiem, odczekaj 10 min. następnie przepłucz na sitku zimną wodą i drobno posiekaj
- posiekaj drobno papryczkę chili
- dodaj do składników sos sojowy i olej sezamowy, wymieszaj, udekoruj zupę
Moja rada:
- sos algowy nadaje zupie pikanterii i podkręca smak
- miałam w lodówce marynowane krewetki w zalewie i dodatkowo dodałam do zupy, która nabrała wykwintnego charakteru
Dziękując za wszystkie głosy, proszę o dalsze, plebiscyt trwa:
Nie jestem fanką takich dań, ale chętnie bym spróbowała bo wyglada przepysznie:)
OdpowiedzUsuńpięknego weekendu:)
Nietypowa ogórkowa :) spróbowałabym z chęcią
OdpowiedzUsuńPewnie jest smakowita, ale mimo to nie spróbowałabym.
OdpowiedzUsuńdawno nie jadłam jakiejś pysznej zupki :)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
Super post i świetny przepis. :-) Uwielbiam kokos. :-) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńKrewetki uwielbiam - muszę spróbować. Pozdrawiam Margot :)
OdpowiedzUsuń