piątek, 4 marca 2016

Zupa ogórkowo-kokosowa - Cucumber&Coconut soup







    Też tak czasem czasem macie? Otwieracie lodówkę i nie wiecie co ugotować. Najlepiej żeby było coś innego ale też prostego. U mnie czasem tak bywa. Dobieram składniki, które akurat mam "pod ręką" a końcowy efekt jest dziełem przypadku. Tak właśnie było z tą zupą. Muszę dodać, że zupy to bardzo uniwersalne dania. Powstają szybko, są kopalnią witamin i mikroelementów i można je przyrządzić w wolnej chwili, zostawić i wyjść do pracy albo na jogging.

    Tak oto z prostych składników powstało wykwintne danie. Muszę dodać, że może ono mieć różne wersje ale ja uwielbiam eksperymentować. Zupa po zmiksowaniu i dodaniu mleka kokosowego też jest pyszna. Wystarczy dodać kolendrę lub pietruszkę albo trochę grzanek upieczonych w piekarniku. Ja jednak zaszalałam i dodałam algi oraz marynowane krewetki, które akurat były w lodówce.

Zapraszam na fantazyjną zupę ze świeżego ogórka z wykwintnymi dodatkami.



Zupa ogórkowo-kokosowa

Składniki:
  • 1 średni zielony ogórek
  • pół selera lub 1 mały
  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2-3 liście laurowe
  • ząbek czosnku
  • 1/2 puszki mleka kokosowego
  • sól himalajaska do smaku
  • łyżka jasnego sosu sojowego
  • kilka gałązek tymianku
  • woda około 1/2 - 3/4 litra
  • sok z cytryny 

Jak zrobić zupę?

- obierz seler i zetrzyj na tarce
- pokrój ogórek w grube plastry
- do garnka z wodą włóż wszystkie składniki (bez mleka kokosowego, soku z cytryny i sosu sojowego) i gotuj około 20-25 min.
- zmiksuj wszystkie składniki
- dodaj mleko kokosowe, sos sojowy, sok z cytryny do smaku, wymieszaj
- dodaj sól i pieprz, zagotuj
- możesz podawać z algami i krewetkami, dobrym dodatkiem są również grzanki zwłaszcza jeśli zupę jedzą dzieci











Sos z alg

Składniki:
  • 2 łyżeczki suszonych alg
  • około 1 - 1,5 cm papryczki chili
  • łyżeczka posiekanego szczypiorku (użyłam mrożonego)
  • łyżeczka sosu sojowego
  • 1/2 łyżeczki oleju sezamowego

Jak zrobić sos z alg?

- zalej algi wrzątkiem, odczekaj 10 min. następnie przepłucz na sitku zimną wodą i drobno posiekaj
- posiekaj drobno papryczkę chili
- dodaj do składników sos sojowy i olej sezamowy, wymieszaj, udekoruj zupę








Moja rada:

- sos algowy nadaje zupie pikanterii i podkręca smak
- miałam w lodówce marynowane krewetki w zalewie i dodatkowo dodałam do zupy, która nabrała wykwintnego charakteru










Dziękując za wszystkie głosy, proszę o dalsze, plebiscyt trwa:




6 komentarzy:

  1. Nie jestem fanką takich dań, ale chętnie bym spróbowała bo wyglada przepysznie:)
    pięknego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nietypowa ogórkowa :) spróbowałabym z chęcią

    OdpowiedzUsuń
  3. Pewnie jest smakowita, ale mimo to nie spróbowałabym.

    OdpowiedzUsuń
  4. dawno nie jadłam jakiejś pysznej zupki :)
    PorcelainDesire

    OdpowiedzUsuń
  5. Super post i świetny przepis. :-) Uwielbiam kokos. :-) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  6. Krewetki uwielbiam - muszę spróbować. Pozdrawiam Margot :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)