Jeśli znudziły wam się zupy kremy mam dla was odmienioną wersję zupy pieczarkowej. Dodam, że choć kremowa i gęsta to bez glutenu i laktozy. Kilka pieczarek i składniki, które są prawie zawsze w domu - czyli ziemniaki. Do okraszenia potrzebny będzie jeszcze jarmuż, a ten na wiosnę to prawdziwy skarb. Wzmacnia, ma mało kalorii i działa zbawiennie na figurę. Już wam pisałam, że ostatnio się z nim nie rozstaję. Nawet budzę się z jarmużem ale o tym będzie w innym poście. Zapraszam więc na odmienioną pieczarkową.
Kremowa zupa pieczarkowa:
Składniki:
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- około 200 g pieczarek
- łyżka oliwy
- spora garść liści jarmużu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatowej
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- łyżeczka majeranku
- sól himalajska i pieprz do smaku
Jak zrobić zupę?
- obrane ziemniaki ugotuj do miękkości w małej ilości wody i zmiksuj na gładką masę, przelej do garnka
- obierz pieczarki i pokrój w cienkie plastry
- obierz cebulę i pokrój w piórka
- posiekaj czosnek
- na patelnię dodaj oliwę i delikatnie smaż pieczarki, cebulę i czosnek, posól i popieprz
- do kremu ziemniaczanego dodaj przesmażone pieczarki, wymieszaj, dodaj pozostałe przyprawy i zagotuj
- dodaj jarmuż i gotuj na wolnym ogniu jeszcze 10 min.
- dopraw solą i pieprzem
- *jeśli zupa będzie za gęsta dodaj wody lub bulionu warzywnego
- możesz udekorować pietruszką lub kolendrą
Jesteście wspaniali, dziękuję wam za wszystkie głosy i proszę o kolejne "KLIK"
Plebiscyt rozkręca się na całego:
Bardzo lubię pieczarki, więc zupa na pewno by mi zasmakowała.
OdpowiedzUsuńuściski:)
WIelbię zupe pieczarkową i CIebie :)
OdpowiedzUsuńWspaniała zupa. Ten krem ziemniaczany to świetny pomysł na zagęszczenie zupy. W ogóle lubię takie zupy. A pieczarkową szczególnie. Pięknie Avo podałaś tę pyszną zupę :)
OdpowiedzUsuńMiłego weekendu :)
nigdy nie lubiłam zupy pieczarkowej :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam i pieczarkową i grzybową <3 jak dla mnie cudowne zupy :)
OdpowiedzUsuń