To baba wielkiej klasy, rodem ze staropolskiej kuchni. Nie jest tak pracochłonna jak baby z 25 i więcej jaj jednak równie delikatna i pyszna. Zapewniam, że warto ten jeden raz w roku zrobić coś ekstra. To są klasyki, które warto podtrzymywać nie tylko dla podniebienia ale również dla tradycji: Kto jak nie my! - należałoby zawołać. Niech więc idą w kąt wszystkie inne przepisy, które można zrobić zawsze. Na Wielkanoc proponuję kuchnię regionalną, staropolską a nawet z innych krajów, ale niech to będą dania wielkanocne.
Nie jestem też za wiecznym biadoleniem, że należy używać zamienników, że kalorie, że o Boże co to będzie po świętach! Nic nie będzie. Proszę tylko dupkę ruszyć z fotela i wszystko będzie OK!
Przepis ze staropolskiej kuchni, iście szlachecki. Podaję wam dokładne proporcje jednak muszę zaznaczyć, że w moim przepisie zamiast 10 żółtek zastosowałam 8. Baba wyszła przednia, rodem z rejowskiej kuchni! W oryginalnym przepisie wszystkie składniki podane są w dkg i nie jest podana ilość mleka, ja dodałam 250 ml.
Staropolska puchowa baba
Składniki:
- 500 g pszennej mąki
- 70 g drożdży
- 10 żółtek
- 150 g cukru pudru
- 150 g roztopionego masła
- mały kieliszek rumu
- szczypta soli
- 200 g rodzynek
- 250 ml mleka
Jak zrobić babę?
- 250 g mąki (połowę) sparzyć wrzącym mlekiem (zostawić 50 ml mleka) i bardzo dokładnie rozetrzeć, przykryć i ochłodzić
- rozpuścić drożdże w letnim mleku i dodać do mąki, wymieszać i zostawić tak aby zaczyn wyrósł
- utrzeć żółtka z cukrem "do białości"
ubite jajka i pozostałą mąkę (250 g) dodać do zaczynu i wyrobić elastyczne ciasto (musi odstawać od miski)
- dodać roztopione masło (nie może być gorące) i rum, wyrobić
- dodać rodzynki, wyrobić
- ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 55-65 min.
- wyjąć babę, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
Żeby nie było...., że ja tylko was zachęcam do aktywności! Bieganie - kto nie może to marsz lub spacer - jest SUPER!
Baba na medal ;)
OdpowiedzUsuńJa za drożdżowa sie nie biorę , ale piaskową i owszem ;)
Baba extra a wykończenie finezja!
OdpowiedzUsuńPiękna, świąteczna baba!
OdpowiedzUsuńWspaniała i pieknie udekorowana, musi być smaczna :)
OdpowiedzUsuńRadosnych Świąt :)
Obie "baby" jak marzenie
OdpowiedzUsuńBardzo ładna i na pewno przepyszna :)
OdpowiedzUsuńBabka wygląda świetnie i pewno tak smakuję. Życzę słonecznych Świąt !
OdpowiedzUsuńJaka jest pojemność tej formy ? Widzę, że baba wyszła bardzo duża.. Mam 2 formy : średnią i małą, ale obawiam się, że tu potrzeba naprawdę konkretnej :).
OdpowiedzUsuńPrzepraszam, powinnam to napisać - średnica formy jest 25 cm ale trochę ciasta dodałam jeszcze do 2 małych foremek na święconkę do koszyczka. Wesołych Świąt!
UsuńTeraz już mam jasność w temacie :). Dziękuję i życzę wszystkiego dobrego na Święta Wielkanocne :).
UsuńWygląda pięknie i przepysznie. Wesołych Świąt!:)
OdpowiedzUsuńBaba pięknie wygląda...Wesołych Świat...
OdpowiedzUsuńMniam - takiej baby dawno nie widziałam. :) Musi być puchowo-pyszna :) ;) . Dziękując za wymianę komentarzy, życzę Wesołych Świąt - Margot www.iameverywoman.eu
OdpowiedzUsuńpiękna ta baba, a jaka duża!
OdpowiedzUsuń