Może coś z klasyki? Nie byłabym jednak sobą gdybym nie dodała coś od siebie. Rocky Road Fudge czyli czekoladowy blok z marshallows, w mojej wersji dodatkowo z bakaliami. Ten amerykańsko-angielski klasyk należy do najszybszych słodkości świata. Wystarczy 10 min. i gotowe. Poczekać tylko trzeba aż masa stężeje w lodówce. Ta słodkość urzeka każdego, a zwłaszcza czekoladożerców.
Przy wzmożonej wiosennej aktywności nieco słodkości w postaci gorzkiej czekolady, orzechów, jagód goji, każdemu się przyda. Oczywiście umiar wskazany wraz z dodatkiem wiosennego "rozciągania" mięśni i stawów.
Rocky Road Fudge (użyłam formy 14x19)
Składniki:
- 2 gorzkie czekolady (200 g)
- około 150 ml skondensowanego słodzonego mleka
- około 60 g białych pianek marshallows
- 100 g bakalii (orzechy, rodzynki płatki migdałów, owoce goji)
Jak zrobić Rocky Road Fudge?
- jeśli pianki są duże przekrój je na 2-3 części
- w kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z mlekiem, na bardzo wolnym ogniu, ciągle mieszając
- do masy czekoladowej dodaj pianki i bakalie
- wlej masę (jest dość gęsta) do formy z dnem wyłożonej pergaminem
- włóż Rocky Road Fudge do lodówki przynajmniej na 2 godz.
- po wyjęciu z lodówki pokrój na mniejsze kawałki
- możesz przechowywać w lodówce około 8-10 dni
W oczekiwaniu na wiosnę liczę również na wasze głosy, bez was nie dam rady, dziękuję :)
Narobiłaś mi ochoty na te słodkości :)
OdpowiedzUsuńGłosuję każdego dnia. Powodzenia...
OdpowiedzUsuńKusisz Ava słodkościami...buziaki...
Też czekam na wiosnę i na błękit nieba...
Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńO mamo, wygląda bosko <3
OdpowiedzUsuńCudowny ...tak lubię czekoladę axw teoim wydaniu to zachwyca. Zrobie w sobotę. Zdjęcie ładne...pozdrawiam.http://gray50plus50dresses.blogspot.com
OdpowiedzUsuńKurcze, ale mi ochotę narobiłaś! Sto lat nie jadłam czoko - bloku!
OdpowiedzUsuńUwielbiam słodkości, narobiłaś mi smaku, więc pora zakasać rękawy! :)))
OdpowiedzUsuńAleż to pysznie wygląda :) Pozdrawiam Margot
OdpowiedzUsuń