czwartek, 24 marca 2016

Staropolska puchowa baba







    To baba wielkiej klasy, rodem ze staropolskiej kuchni. Nie jest tak pracochłonna jak baby z 25 i więcej jaj jednak równie delikatna i pyszna. Zapewniam, że warto ten jeden raz w roku zrobić coś ekstra. To są klasyki, które warto podtrzymywać nie tylko dla podniebienia ale również dla tradycji: Kto jak nie my! - należałoby zawołać. Niech więc idą w kąt wszystkie inne przepisy, które można zrobić zawsze. Na Wielkanoc proponuję kuchnię regionalną, staropolską a nawet z innych krajów, ale niech to będą dania wielkanocne.

    Nie jestem też za wiecznym biadoleniem, że należy używać zamienników, że kalorie, że o Boże co to będzie po świętach! Nic nie będzie. Proszę tylko dupkę ruszyć z fotela i wszystko będzie OK!


Przepis ze staropolskiej kuchni, iście szlachecki. Podaję wam dokładne proporcje jednak muszę zaznaczyć, że w moim przepisie zamiast 10 żółtek zastosowałam 8. Baba wyszła przednia, rodem z rejowskiej kuchni! W oryginalnym przepisie wszystkie składniki podane są w dkg i nie jest podana ilość mleka, ja dodałam 250 ml.



Staropolska puchowa baba

Składniki:
  • 500 g pszennej mąki
  • 70 g drożdży
  • 10 żółtek
  • 150 g cukru pudru
  • 150 g roztopionego masła
  • mały kieliszek rumu 
  • szczypta soli
  • 200 g rodzynek
  • 250 ml mleka

Jak zrobić babę?

- 250 g mąki (połowę) sparzyć wrzącym mlekiem (zostawić 50 ml mleka) i bardzo dokładnie rozetrzeć, przykryć i ochłodzić
- rozpuścić drożdże w letnim mleku i dodać do mąki, wymieszać i zostawić tak aby zaczyn wyrósł
- utrzeć żółtka z cukrem "do białości"
ubite jajka i pozostałą mąkę (250 g) dodać do zaczynu i wyrobić elastyczne ciasto (musi odstawać od miski)
- dodać roztopione masło (nie może być gorące) i rum, wyrobić
- dodać rodzynki, wyrobić
- ciasto przełożyć do wysmarowanej formy i zostawić pod przykryciem do wyrośnięcia
- wyrośnięte ciasto piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 55-65 min.
- wyjąć babę, oprószyć cukrem pudrem lub polukrować
















Żeby nie było...., że ja tylko was zachęcam do aktywności! Bieganie - kto nie może to marsz lub spacer -  jest SUPER!








14 komentarzy:

  1. Baba na medal ;)
    Ja za drożdżowa sie nie biorę , ale piaskową i owszem ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Baba extra a wykończenie finezja!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniała i pieknie udekorowana, musi być smaczna :)

    Radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ładna i na pewno przepyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Babka wygląda świetnie i pewno tak smakuję. Życzę słonecznych Świąt !

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaka jest pojemność tej formy ? Widzę, że baba wyszła bardzo duża.. Mam 2 formy : średnią i małą, ale obawiam się, że tu potrzeba naprawdę konkretnej :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przepraszam, powinnam to napisać - średnica formy jest 25 cm ale trochę ciasta dodałam jeszcze do 2 małych foremek na święconkę do koszyczka. Wesołych Świąt!

      Usuń
    2. Teraz już mam jasność w temacie :). Dziękuję i życzę wszystkiego dobrego na Święta Wielkanocne :).

      Usuń
  7. Wygląda pięknie i przepysznie. Wesołych Świąt!:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Baba pięknie wygląda...Wesołych Świat...

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam - takiej baby dawno nie widziałam. :) Musi być puchowo-pyszna :) ;) . Dziękując za wymianę komentarzy, życzę Wesołych Świąt - Margot www.iameverywoman.eu

    OdpowiedzUsuń
  10. piękna ta baba, a jaka duża!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)