niedziela, 6 marca 2016

Chipsy z jarmużu - Kale Chips








Brakuje mi zieleni dookoła. Nie takiej przydymionej, pozimowej ale soczystej i delikatnej. Takiej jak powiew wiosny, która przebija kłębowiska nie wiadomo jakiej aury. Zieleń wiosenna dodaje energii. Sprawia, że nie czeka się bezradnie na nie wiadomo co ale zaczyna się działać. Nawet jeśli życie przytłacza i kolejny raz doświadczasz tego co nie powinno się zdarzyć...


Ilekroć wchodzę do sklepu mój wzrok szuka zielonego. Mimo wszystko marnie ta zieleń u nas wygląda. Napompowana chemią sałata, ogórki, rachityczne zioła w doniczkach, które ledwo słaniają się na mdłych łodyżkach. Wprawdzie wolę kupować jarmuż "w całości" jednak marzec to nie jest jego ulubiony miesiąc. Mimo to moją uwagę przykuwają poszarpane liście w celofanowych woreczkach. Moja słabość, której najczęściej nie mogę się oprzeć. Ma w mojej kuchni szerokie zastosowanie: zupy, sałatki, farsze, dodatek do kopytek i klusek.... oraz chipsy w najróżniejszych wariantach od słonych, pikantnych po delikatnie słodkie...


Zachęcam was do zrobienia zwłaszcza, że czasem kusi nas jakaś przekąska, przegryzka. Polecam to jarmużowe, chrupiące cudo. Niżej podaję kilka możliwych wariantów. Zachęcam również do własnych inspiracji smakowych.


Muszę jeszcze dodać, ilekroć robię chipsy jarmużowe to jego nieco twardsze części wykorzystuję do zupy lub farszu. Aby chipsy zachwyciły trzeba użyć delikatnych liści.



Chipsy z jarmużu

Składniki:

  • 2 spore garści jarmużu (lub tyle ile chcesz)
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • sól himalajska 
  • papryczka chili (mielona)







Jak zrobić chipsy?

- wypłucz liście i osusz
- z liści jarmużu usuń grubsze części (użyj do zupy) 
- wymieszaj w misce olej z liśćmi jarmużu, posól i posyp papryczką, ponownie wymieszaj
- włóż liście na blaszkę i włóż do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na 3-4 min. 
- po wyjęciu liście powinny być chrupiące ale nie mogą być spalone 



Z czym jeszcze możesz zrobić chipsy?

- olej roślinny + słodka papryka + odrobina soli + posiekany lubczyk
- olej roślinny + szczypta soli + cynamon + płatki chili
- 2 łyżki płynnego miodu, 2 łyżki sezamu - to na słodko
- wymyślaj i twórz! - prawda, że ciekawa zabawa?

















Pamiętacie o mnie? Dziękuję i proszę o Wasze głosy:




9 komentarzy:

  1. takie chipsy to bym zjadła :)super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedyś je robiłam. Jarmuż będę miała na działce. Jadam go też na surowo z dressingiem, ale nie teraz. Czekam na wiosnę i pierwsze warzywka z grządki. Póki co kiełki muszą starczyć.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam te chipsy :) są pyszne, a do tego zdrowe

    OdpowiedzUsuń
  4. Sms - wysłany :) jarmuż kupiony :) grzeję piekarnik . Pozdrawiam Margot

    OdpowiedzUsuń
  5. Zrobiłam :) świetny pomysł - właśnie schrupaliśmy je przy filmie - ze smakiem ;) :) Pozdrawiam Margot

    OdpowiedzUsuń
  6. Też brakuje mi zieleni, chipsy wyglądają bardzo smakowicie...pozdrawiam...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wszyscy polecają, a ja nadal nie mogłam się zmobilizować, żeby przygotować to w domu. Ale w końcu zrobię, bo wyglądają pysznie:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)