poniedziałek, 22 października 2012

Zupa pomidorowa - Tomato soup





    Sezon pomidorów trwa. Jeszcze pachną słońcem, latem, jesienią i są bardzo aromatyczne - zachwycają.
O takie pomidory jest trudno zimą i wiosną. Za to teraz można się nimi delektować i przyrządzać na wiele sposobów.
    Niewiele jest osób, które nie lubią zupy pomidorowej. Więcej jest takich, które nie lubią różnych dodatków: klusek, makaronów, czy ryżu, ale to już kwestia upodobań. Chyba jest tyle wersji zupy pomidorowej ile kuchni. Ja ją też gotuję na różne sposoby, a to jeden z nich.

Składniki:
  • świeże pomidory (przynajmniej pół kilograma): należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dusić 20 min.
  • przecier pomidorowy Pudliszki/ łączymy z pomidorami i dodajemy przyprawy
  • świeża bazylia
  • 3 ząbki czosnku/ rozgnieść
  • 1 torebka ryżu/ugotować
  • sól, pieprz, szczypta cukru
  • 2-3 łyżki jogurtu greckiego + 1 łyżka śmietany (wymieszać razem)
  • woda













  Wersja "na bogato" :)





 



 Wersja light



26 komentarzy:

  1. pomidorowa zawsze w cenie :) uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mmmiam Mmmiam kocham pomidorówkę:) ale teraz mi smaka narobiłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam zupkę pomidorową z ryżem! Mmmmm...:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie podana zupka:) dawno pomidorowej nie robiłam...

    OdpowiedzUsuń
  5. O proszę, zupa pomidorowa nie na mięsie- na pewno skorzystam z przepisu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. wygląda pysznie! może jutro się na nią pokuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Musi być pyszna ;)
    Nie przepadam za pomidorową, ale ta bardzo zachęca :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam! Ulubiona zupa moich domowników! Twoja wygląda szczególnie qpetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda! bardzo lubię taka zupkę z pomidorów i w tym tygodniu mam zamiar zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Zupa pomidorowa rządzi!
    Jednak dla mnie koniecznie z domowym makaronem. Rozbestwiona jestem :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomidorowa to obok rosołu ulubiona zupa Polaków.
    Ja też ją lubię!

    OdpowiedzUsuń
  13. Pomidorowa rządzi! Ale zamiast ryżu wolę makaron :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo lubię pomidorową, a ta Twoja to już w ogóle apetycznie wygląda:) I jak pięknie podana :))
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. yummy! :)

    visit my blog? http://raellarina.blogspot.com/
    xoxo. :3

    OdpowiedzUsuń
  16. Twoja zupa wygląda bardzo apetycznie!!! Jestem zdecydowanie za wersją "na bogato".
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. wygląda bardzo smakowicie !

    Zapraszam do świata 2ndhandów ! http://ilovesecondhands.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  18. uwielbiam pomidorową, a ta wygląda cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  19. ale mam teraz smaka na pomidorową <3
    http://coeursdefoxes.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  20. hihi, zdecydowanie wolę z makaronem! mniam.

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam pomidorówkę :) ale robię bez ryżu i śmietany, zamiast tego wrzucam do talerz kilka małych kulek mozzarelli, która w gorącej zupie staje się miękka i ciągnąca, a na wierzch listki bazylii :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszna prawdziwa pomidorówka!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)