sobota, 27 października 2012

Ciasto śliwkowe z kruszonką











     Zapomniałam kompletnie o śliwkach. Wprawdzie już po sezonie śliwkowym, ale kilka razy w roku ciasto śliwkowe w domu musi być. Niezapomniany aromat, który uspokaja i dodaje humoru oraz dystansu do życia i trudnych spraw. Przepisów jest mnóstwo... To ciasto jest szybkie, bardzo proste i zawsze się udaje.



Składniki na ciasto z kruszonką:

      Ciasto:
  • 4 jaja ubijamy z cukrem
  • szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki i/dodajemy pozostałe składniki, delikatnie mieszamy, wylewamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą/ układamy wydrylowane śliwki/ lekko podpiekamy/ wyciągamy z piekarnika i sypiemy kruszonką/ pieczemy jeszcze ok. 30 min.
          Kruszonka:
  • pół szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 kostki masła/ rozpuszczamy/ wszystko wyrabiamy/ posypujemy lekko podpieczone ciasto









 Układamy śliwki, lekko podpiekamy i w tym czasie robimy kruszonkę













...jeszcze dobra kawa



23 komentarze:

  1. A ja dzisiaj widziałam takie wyrośnięte śliwki w sklepie, aż się zdziwiłam:) hihi

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam ciasta owocowe z kruszonką, szczególnie śliwkowe, truskawkowe oraz oczywiście szarlotkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja też robię takie kruche ucierane ciasto z różnymi owocami. Zimą z mrożonymi - dodaję zamrożone, nie rozmrażam! Jest znakomite i szybkie w pieczeniu.
    Zapraszam też do bloga na blogspocie.
    Pozdrawiam bardzo cieplutko:)))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, a ciasto z pewnością znakomite.

      Usuń
  4. Interesting cooking and blog! xx

    colourful-inspiration.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem sliwkowa maniaczka! przyda mi sie ten przepis, dziekuje!

    OdpowiedzUsuń
  6. ja własnie dziś robie śliwkowe ;d

    Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. no to mniam, mniam! ;)
    pozdrowienia i obserwuję ;*

    OdpowiedzUsuń
  8. Ale mi się zachciało ciasta i śliwek.
    Pyszności, aż ślinka napływa do ust...

    OdpowiedzUsuń
  9. ale pyszności... I jeszcze jakie łatwe, pozwolisz że pożyczę przepis?

    OdpowiedzUsuń
  10. thanks for the tutorial!

    love this post <3 what a nice blog ! wanna follow each other? :)

    Journal J

    OdpowiedzUsuń
  11. prawdziwe, domowe, niedzielne ciasto :)) prezentuje się znakomicie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. brzmi przepysznie! narobiłaś mi teraz smaku!:)
    http://coeursdefoxes.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. yummy!

    http://glamourgirl-bg.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  14. Ale kusisz tym cudownym wypiekiem!Tylko kto potem pomoże zrzucić te oponki. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. to ciasto wyglada jak szarlotka sliwkowa ... przepis zabieram ze soba.dziekuje:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)