piątek, 3 lutego 2017

Ciasteczka z chia - Chia cookies






Mam dla Was weekendowe ciasteczka. Dlaczego? Są szybkie, proste, zdrowe i pyszne. Zamiast.. No właśnie! Zamiast śmieciowych ciastek sklepowych, możecie bardzo szybko zrobić swoje własne. Do herbaty, do kawy, dla gości, dla dzieci... a jak coś zostanie (nie sądzę bo znikają w mig) to w poniedziałek taką pożywną porcję zdrowia możecie zabrać do lunchbooksa do pracy. 
Przekonałam Was, że warto?
O chia możecie przeczytać TUTAJ


Ciasteczka z chia

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki nasion chia
  • 2 łyżki miodu lub 2 łyżki ksylitolu
  • 2 płaskie łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 1 mały dojrzały banan
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 jajko
  • 20-30 g gorzkiej czekolady





Jak zrobić ciasteczka?

- płatki owsiane zmiel w młynku do kawy
- czekoladę posiekaj na kawałki
- dodaj do miski wszystkie suche składniki (bez czekolady), wymieszaj
- rozgnieć widelcem banana, 
dodaj do suchych składników rozgniecionego banana, olej i jajko, wymieszaj
- wymieszaj wszystkie składniki i dodaj czekoladę
- kładź łyżką na blaszkę wyłożoną pergaminem małe kulki i delikatnie rozpłaszcz
- włóż ciastka do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 10-12 min.

Moja rada:
- mąkę kokosową możesz zastąpić kukurydzianą
- jeśli masa jest za rzadka dosyp nieco mąki kukurydzianej (może tak być wtedy gdy jajko jest bardzo duże)
- możesz dodać całe płatki owsiane, jednak u mnie dzieci nie lubią takich ciastek  (jak na razie :)
- możesz dodać więcej czekolady gorzkiej
- banan możesz zatąpić mlekiem, najlepiej roślinnym, około 100 ml












Jeszcze moja kaszmirowa, czarna sukienka, ocieplona kołnierzem i w drugiej wersji mufką.





 Czym się otulacie zimą?

19 komentarzy:

  1. Nie jadłam nigdy takich ciasteczek, ale ładnie wyglądają.

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękna, elegancka kobieto. Czarujesz wyglądem i kusisz ciasteczkami. Pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie składniki akurat mam w domu więc może sobie dziś zrobię po pracy :) wyglądają apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pycha
    https://www.instagram.com/eskucinska/

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciasteczka wyglądają apetycznie! piękna sesja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi ochoty na ciastka <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmmmm ... ciasteczka wyglądają pyszne. Wyglądasz cały czarny z pięknym szczegółowo koloru szyi jest wspaniały. jak zawsze ... eleganckie i atrakcyjne.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mogę zamienić mąkę kukurydzianą na ryżową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że tak, tylko mogą być nieco inne proporcje. Dodaj tyle mąki aby całość się kleiła.

      Usuń
  9. Ciasteczka wyglądają naprawdę wyśmienicie. Uwielbiam Chia, idealnie urozmaicają dietę. Do tego płatki owsiane, inne zboża? Idealne na II śniadanie oraz w ramach przekąski.

    OdpowiedzUsuń
  10. Zjadłabym z przyjemnością. Pięknie wyglądasz :)))

    OdpowiedzUsuń
  11. Wow!
    Cudownie wyglądasz.
    Ciasteczka wyglądają przepysznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Z nasion CHIA można zrobić bardzo wiele pysznych i zdrowych rzeczy. Dopisują kolejną do mojej listy :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Ciasteczka takie bardziej robione na bogato widzę :) Wyglądają bardzo apetycznie i co ważniejsze zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Mega przepis. Na pewno jest to solidna dawka zdrowia, a przy okazji fajna przekąska:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)