Jecie awokado? Codziennie lub prawie codziennie? Może nie całe ale połówka awokado to zdrowotny mus. Wraz z wiekiem potrzebne są dobre właściwości odżywcze tego co jemy. Takie właśnie jet awokado. Zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Choć to kaloryczna bomba to jednak wcale nie taka straszna ze względu na składniki odżywcze takie jak: lipoken, potas, witaminy z grupy B, witamina C, E, A, luteina i zeaksantyna.
Awokado powinno być w każdej kuchni. To tak jak "must have" w szafie. Poza tym może służyć jako masło, dip, sos, dodatek do sałatek a także słodkości takich jak domowa nutella. W okresie przeziębień polecam awokado z czosnkiem, gdzie duży dodatek pietruszki zabija niechciany zapach.
Bruschetta z awokado
Składniki:
- 1 dojrzałe awokado
- 2 łyżeczki oliwy
- mały ząbek czosnku
- 1/2 łyżeczki syropu kokosowego lub miodu
- 3-4 łyżki posiekanej pietruszki (miałam mrożoną))
- 1 cm papryczki chili
- szczypta soli o pieprzu
Jak zrobić?
- posiekaj drobno czosnek, dodaj oliwę i pietruszkę
- obrane awokado pokrój w drobną kostkę, dodaj do pietruszki i czosnku z oliwą, wymieszaj
- dodaj syrop, drobno posiekaną papryczkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem
- opiecz w opiekaczu lub na patelni chleb
- na grzanki nałóż dip z awokado
- lampka wina zrobi danie wykwintnym i nie tylko :)
Jeśli ma być bardzo pożywnie to wystarczy dodać jajko ugotowane np. w koszulce
Mam dla was jeszcze jedną szybką i pyszną propozycję, która uodporni zimą a na wiosnę doda wigoru i co ważne jest zdrowym "fit", które "nie idzie" w biodra :) Wystarczy marchew (którą przecież każdy ma w lodówce) i biała rzodkiew. Wszystko należy zetrzeć na grubych oczkach, doprawić odrobiną cytryny - niekoniecznie - ale za to koniecznie z łyżeczką oleju lnianego. Naszego polskiego, tak mało docenianego o rewelacyjnych właściwościach zdrowotnych i odchudzających.
Taka surówka jest idealnym uzupełnieniem lunchboxa
Jakie pyszności!
OdpowiedzUsuńJadamy . Kilka razy w tygodniu . Głownie pod jajko ;) i świeżo mielony czerwony pieprz
OdpowiedzUsuńAle tez jako guacamole
Ostatnio z feta i czosnkiem
Twojego sposobu tez spróbuje :)
oj,mogłabym jeść codziennie:)
OdpowiedzUsuńhttps://sweetcruel.wordpress.com/
Nie wiedziałam, że awokado jest aż tak cenne dla zdrowia. Dzięki za informację. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :). Muszę spróbować! ;)
OdpowiedzUsuńAvokado wpisane jest w moje menu. Tego przepisu nie znałam .
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado!!
OdpowiedzUsuńCzęsto wykorzystuję avokado do różnych smacznych potraw. Czasami jest to dodatek a czasami jako główny składnik. Twoja propozycja jest i smaczna i zdrowa, no bo właśnie z dodatkiem awokado. Serdecznie Cię pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam avocado wprawdzie nie jem go codziennie natomiast przynajmniej 3 razy w tygodniu na różne sposoby :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam awokado! Bardzo lubię tosty z awokado :) Ale to też wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Awokado w każdej postaci - uwielbiam i żałuję, że przez większość roku jest tak sekrucko drogie ;(
OdpowiedzUsuńSuper, wygląda wspaniale :) a awokado faktycznie jest rewelacyjne, chyba pod każdą postacią.
OdpowiedzUsuńPrawdziwe pyszności.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za odwiedziny.
Pozdrawiam:)
Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń