sobota, 11 lutego 2017

Bruschetta - najzdrowsza na świecie - Avocado Bruschetta







Jecie awokado? Codziennie lub prawie codziennie? Może nie całe ale połówka awokado to zdrowotny mus. Wraz z wiekiem potrzebne są dobre właściwości odżywcze tego co jemy. Takie właśnie jet awokado. Zawiera kwas oleinowy, który obniża poziom cholesterolu i reguluje ciśnienie krwi. Choć to kaloryczna bomba to jednak wcale nie taka straszna ze względu na składniki odżywcze takie jak: lipoken, potas, witaminy z grupy B, witamina C, E, A, luteina i zeaksantyna.


Awokado powinno być w każdej kuchni. To tak jak "must have" w szafie. Poza tym może służyć jako masło, dip, sos, dodatek do sałatek a także słodkości takich jak domowa nutella. W okresie przeziębień polecam awokado z czosnkiem, gdzie duży dodatek pietruszki zabija niechciany zapach.




Bruschetta z awokado

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 łyżeczki oliwy
  • mały ząbek czosnku
  • 1/2 łyżeczki syropu kokosowego lub miodu
  • 3-4 łyżki posiekanej pietruszki (miałam mrożoną))
  • 1 cm papryczki chili
  • szczypta soli o pieprzu
*2-3 kromki ciemnego pieczywa lub takiego jak lubisz






Jak zrobić?
- posiekaj drobno czosnek, dodaj oliwę i pietruszkę
- obrane awokado pokrój w drobną kostkę, dodaj do pietruszki i czosnku z oliwą, wymieszaj
- dodaj syrop, drobno posiekaną papryczkę, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem 
- opiecz w opiekaczu lub na patelni chleb
- na grzanki nałóż dip z awokado
- lampka wina zrobi danie wykwintnym i nie tylko :)







Jeśli ma być bardzo pożywnie to wystarczy dodać jajko ugotowane np. w koszulce






Mam dla was jeszcze jedną szybką i pyszną propozycję, która uodporni zimą a na wiosnę doda wigoru i co ważne jest zdrowym "fit", które "nie idzie" w biodra :) Wystarczy marchew (którą przecież każdy ma w lodówce) i biała rzodkiew. Wszystko należy zetrzeć na grubych oczkach, doprawić odrobiną cytryny - niekoniecznie - ale za to koniecznie z łyżeczką oleju lnianego. Naszego polskiego, tak mało docenianego o rewelacyjnych właściwościach zdrowotnych i odchudzających.






Taka surówka jest idealnym uzupełnieniem lunchboxa



15 komentarzy:

  1. Jadamy . Kilka razy w tygodniu . Głownie pod jajko ;) i świeżo mielony czerwony pieprz
    Ale tez jako guacamole
    Ostatnio z feta i czosnkiem
    Twojego sposobu tez spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  2. oj,mogłabym jeść codziennie:)
    https://sweetcruel.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie wiedziałam, że awokado jest aż tak cenne dla zdrowia. Dzięki za informację. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda pysznie :). Muszę spróbować! ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Avokado wpisane jest w moje menu. Tego przepisu nie znałam .

    OdpowiedzUsuń
  6. Często wykorzystuję avokado do różnych smacznych potraw. Czasami jest to dodatek a czasami jako główny składnik. Twoja propozycja jest i smaczna i zdrowa, no bo właśnie z dodatkiem awokado. Serdecznie Cię pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja uwielbiam avocado wprawdzie nie jem go codziennie natomiast przynajmniej 3 razy w tygodniu na różne sposoby :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam awokado! Bardzo lubię tosty z awokado :) Ale to też wygląda pysznie!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Awokado w każdej postaci - uwielbiam i żałuję, że przez większość roku jest tak sekrucko drogie ;(

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, wygląda wspaniale :) a awokado faktycznie jest rewelacyjne, chyba pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  11. Prawdziwe pyszności.
    Bardzo dziękuję za odwiedziny.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Naprawdę śietnie napisane. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)