Nie wiem czy to już przygnębienie zimowe czy przesilenie wiosenne. Pogoda nijaka. Zresztą pogoda ma to do siebie, że trzeba na nią ponarzekać. Jak śnieg i mróz to za zimno, jak deszcz to za mokro, jak wiatr to za wietrznie a jak słońce to za ciepło. Pogoda niestety to nie klimatyzator do regulowania zbiera więc przysłowiowe baty od większości "użytkowników".
Luty to dla mnie taki nijaki miesiąc a przynajmniej w ostatnich latach. Niby zima a już wiosna... Wszyscy kichają pociągają i narzekają, najczęściej na cały świat.
W tej sałatce bazą jest kasza jaglana i kapusta pekińska. Resztę można dodać w myśl zasady: zerknij co masz w lodówce. oczywiście nie należy przesadzać bo całkiem fajną i zdrową sałatkę można zamienić w niezłą bombę kaloryczną. Tu zaraz dodam: uwaga na sosy, które w sałatkach należy stosować z umiarem bo mogą zamienić każde danie w kilka dań pod względem kalorii.
Zimą nie zachęcam was do pomidorów. To beczka chemii i lepiej używać tych z puszki a na prawdziwe poczekać do lata.
Sałatka z jaglanką (dla 2 osób)
Składniki:
- szklanka pokrojonej w paski kapusty pekińskiej
- 4 łyżki ugotowanej kaszy jaglanej
- 4 małe kulki sera mozzarella
- 2 łyżki tuńczyka z puszki w sosie własnym
- 6 - 8 oliwek
- 1/4 czerwonej cebuli pokrojonej w piórka
- 1-2 jajka ugotowane na twardo
- łyżka pokruszonego sera typu gorgonzola
Jak zrobić sałatkę?
- w misce umieść pokrojoną kapustę
- następnie posyp kapustę kaszą jaglaną
- na górze ułóż pozostałe składniki i delikatnie polej sosem
Składniki na sos:
- łyżeczka musztardy
- 2 łyżki jogurtu
- łyżeczka soku z cytryny
- łyżka dobrego keczupu
Jak zrobić sos?
- wymieszaj wszystkie składniki
Moja rada:
- zamiast sosu jogurtowego możesz zrobić klasyczny winegret
- sałatka idealna do pracy do lunchboxa
- jeśli lubisz możesz dodać 1-2 cm drobno pokrojonej papryczki chili
I takim sposobem możecie sobie zapewnić pyszną porcję zdrowia na talerzu. Żadne umiejętności kulinarne nie są wymagane tylko zdrowy rozsądek przy dobieraniu składników. Figura wam podziękuje piękną linią a cera blaskiem skąpanym we wiosennym słońcu. Jedzmy zatem zimą sałatki ze zdrowych składników i zdrowych dodatków - tu fantazja nie ma granic.
Pięknie podane :) takiego miksu jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńPonoć luty był kiedyś mroźnym miesiącem i zachowało to się nawet w jego nazwie. Ale teraz faktycznie jest w nim deszczowo i smutno okropnie... Jednak taaaka sałatka z pewnością od razu poprawi i nastrój, i zdrowie :).
OdpowiedzUsuńwlasnie uswiadomiłaś mi że tu u nas nie m kapusty pekinskiej w sklepach....
OdpowiedzUsuńBardzo pożywna sałatka. Kasze jaglaną uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńMniam <3 Ślinka cieknie ;))
OdpowiedzUsuńTo mi się podoba. Kradnę przepis. Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń