Mam dla Was weekendowe ciasteczka. Dlaczego? Są szybkie, proste, zdrowe i pyszne. Zamiast.. No właśnie! Zamiast śmieciowych ciastek sklepowych, możecie bardzo szybko zrobić swoje własne. Do herbaty, do kawy, dla gości, dla dzieci... a jak coś zostanie (nie sądzę bo znikają w mig) to w poniedziałek taką pożywną porcję zdrowia możecie zabrać do lunchbooksa do pracy.
Przekonałam Was, że warto?
O chia możecie przeczytać TUTAJ
Ciasteczka z chia
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 3 kopiaste łyżki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki mąki kokosowej
- 2 łyżki nasion chia
- 2 łyżki miodu lub 2 łyżki ksylitolu
- 2 płaskie łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 1 mały dojrzały banan
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
- 20-30 g gorzkiej czekolady
Jak zrobić ciasteczka?
- płatki owsiane zmiel w młynku do kawy
- czekoladę posiekaj na kawałki
- dodaj do miski wszystkie suche składniki (bez czekolady), wymieszaj
- rozgnieć widelcem banana,
dodaj do suchych składników rozgniecionego banana, olej i jajko, wymieszaj
- wymieszaj wszystkie składniki i dodaj czekoladę
- kładź łyżką na blaszkę wyłożoną pergaminem małe kulki i delikatnie rozpłaszcz
- włóż ciastka do nagrzanego do 170 stopni piekarnika na 10-12 min.
Moja rada:
- mąkę kokosową możesz zastąpić kukurydzianą
- jeśli masa jest za rzadka dosyp nieco mąki kukurydzianej (może tak być wtedy gdy jajko jest bardzo duże)
- możesz dodać całe płatki owsiane, jednak u mnie dzieci nie lubią takich ciastek (jak na razie :)
- możesz dodać więcej czekolady gorzkiej
- banan możesz zatąpić mlekiem, najlepiej roślinnym, około 100 ml
- możesz dodać więcej czekolady gorzkiej
- banan możesz zatąpić mlekiem, najlepiej roślinnym, około 100 ml
Jeszcze moja kaszmirowa, czarna sukienka, ocieplona kołnierzem i w drugiej wersji mufką.
Czym się otulacie zimą?
piękna sesja na koniec
OdpowiedzUsuńNie jadłam nigdy takich ciasteczek, ale ładnie wyglądają.
OdpowiedzUsuńPiękna, elegancka kobieto. Czarujesz wyglądem i kusisz ciasteczkami. Pozdrawiam ciepło
OdpowiedzUsuńWszystkie składniki akurat mam w domu więc może sobie dziś zrobię po pracy :) wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwyglądają mega apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńPorcelainDesire
pycha
OdpowiedzUsuńhttps://www.instagram.com/eskucinska/
Ciasteczka wyglądają apetycznie! piękna sesja :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi ochoty na ciastka <3
OdpowiedzUsuńMmmmm ... ciasteczka wyglądają pyszne. Wyglądasz cały czarny z pięknym szczegółowo koloru szyi jest wspaniały. jak zawsze ... eleganckie i atrakcyjne.
OdpowiedzUsuńMogę zamienić mąkę kukurydzianą na ryżową?
OdpowiedzUsuńMyślę, że tak, tylko mogą być nieco inne proporcje. Dodaj tyle mąki aby całość się kleiła.
UsuńCiasteczka wyglądają naprawdę wyśmienicie. Uwielbiam Chia, idealnie urozmaicają dietę. Do tego płatki owsiane, inne zboża? Idealne na II śniadanie oraz w ramach przekąski.
OdpowiedzUsuńna pewno je zrobię
OdpowiedzUsuńZjadłabym z przyjemnością. Pięknie wyglądasz :)))
OdpowiedzUsuńWow!
OdpowiedzUsuńCudownie wyglądasz.
Ciasteczka wyglądają przepysznie.
Pozdrawiam:)
Z nasion CHIA można zrobić bardzo wiele pysznych i zdrowych rzeczy. Dopisują kolejną do mojej listy :D
OdpowiedzUsuńCiasteczka takie bardziej robione na bogato widzę :) Wyglądają bardzo apetycznie i co ważniejsze zdrowo :)
OdpowiedzUsuńMega przepis. Na pewno jest to solidna dawka zdrowia, a przy okazji fajna przekąska:)
OdpowiedzUsuńPyszne, polecam!
OdpowiedzUsuń