środa, 25 stycznia 2017

Ryż z daktylami - Rice With Dates







Jeśli lubisz szybkie dania i to takie gdzie nie trzeba stać przy piecu to ten przepis jest dla ciebie. Pachnące i szybkie danie z ryżem i to wcale nie na słodko. Jak on pięknie komponuje się z zielonym! To nie tylko poezja smaku ale i doznania estetyczne.


Ryż z daktylami

Składniki:
  • 1szklanka ryżu
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mleka kokosowego (zachęcam do zrobienia, przepis znajdziesz TUTAJ)
  • 4 - 6 daktyli
  • 1-2 łyżki rodzynek
  • łyżeczka kurkumy
  • ząbek czosnku
  • łyżka oleju kokosowego
  • łyżka sosu sojowego

*dodatki: kilka liści szpinaku, kilka różyczek brokuła ugotowanego na parze, 2 łyżki posiekanej kapusty pekińskiej, odrobina soku z cytryny do skropienia i odrobina parmezanu do posypania ryżu


Jak zrobić danie?
- na patelnię dodaj olej, posiekany czosnek i pokrojone w paski daktyle, zeszklij około minuty
- dodaj ryż i rodzynki, wymieszaj i smaż około 2-3 min. 
- dodaj wodę, mleko kokosowe, przyprawy, wymieszaj
- nakryj przykrywką i duś na wolnym ogniu aż wchłonie się płyn
- wymieszaj, dopraw solą jeśli jest taka potrzeba, nakryj pokrywką i trzymaj jeszcze około 10 min. 
- na talerzu ułóż dekoracyjnie warzywa, dodaj ryż, delikatnie posyp parmezanem i skrop całość cytryną

Moja rada:
- jeśli ryż jest twardy możesz dodać nieco więcej płynu
- część płynu możesz zastąpić białym winem
- jeśli używasz ryżu brązowego to użyj więcej płynu bo gotuje się nieco dłużej








12 komentarzy:

  1. Takiego dania jeszcze nie jadłam. Wygląda wybornie!

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię szybki dania. Wygląda to pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie podałaś, uczta dla oczu i pewnie podniebienia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie jedzenia :)) pozdrawiam serdecznie :) woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciekawe połączenie jedzenia :)) pozdrawiam serdecznie :) woman-with-class.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie jadłam jeszcze ryżu w takim wydaniu :) może spróbuję z ciekawości ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam daktyle, ale najlepsze jakie jadłam pochodzą z Izraela :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nie lubie daktyli ale może w takiej wersji bylyby dla mnie zjadliwe Podoba mi się ta kombinacja

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie cieszy oczy, ciekawe połączenie składników. Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ciekawi mnie ten dodatek daktylów!

    OdpowiedzUsuń
  11. Bardzo ciekawe połączenie i pięknie się prezentuje na talerzu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz i odwiedziny. Możesz również zapraszać mnie na swojego bloga (nie uważam, że jest to coś niestosownego). :)
Zapraszam Cię również do witryny obserwatorów. To jest w końcu blog więc bloguj lecz się nie blokuj :)